Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewajace i suszone Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

P.S Obecnie robię też takie karkówki, ale zmieniłem nieco proces suszenia - dojrzewania.Pomijam proces osuszania w piwnicy a trzymam w chłodni w temp 10-12º C i wilgotności 80%.Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale to dopiero za kilka tygodni.

 

 

A oto efekt po 53 dniach

 

post-41296-0-66263600-1457454463_thumb.jpg

 

P.S

Zapakowana próżniowo poleży sobie jeszcze w chłodni z 12 m-cy i będzie prima sort.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 514
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Komora jak na razie spisuje się bardzo dobrze.Chyba idzie w dobrą stronę.? :)

 

post-41296-0-17343000-1461396761_thumb.jpg

 

I jeszcze jeden wyrób.Pacetta.Podwędzać czy nie?. To pytanie do Was.

 

post-41296-0-76327800-1461396880_thumb.jpg

 

post-41296-0-09380000-1461396894_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobić w "oryginale", czyli nie wędzoną

 

Głównego technologa nie wypada nie  posłuchać  :D  .Będzie nie wędzona.Następna będzie wędzona na zimno. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Basturma.

 

post-41296-0-43234400-1478971895_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zaczynam dzisiaj zmagania z szynką parmeńską (prosciutto).Jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to za rok obejrzymy efekty.Szynka przed trybowaniem i obróbką ważyła 10.40 kg.Po obróbce 9,5 kg.Zasoliłem mieszanką zwykłej soli i peklosoli w proporcji 70/30.Za ok. 17 dni dalsza część procesu.Trzymajcie kciuki. :)

 

post-41296-0-64269100-1480161087_thumb.jpg

 

post-41296-0-86632000-1480161093_thumb.jpg

 

post-41296-0-40391000-1480161101_thumb.jpg

 

post-41296-0-81207600-1480161110_thumb.jpg

 

post-41296-0-03485900-1480161119_thumb.jpg

 

P.S

Wszelkie merytoryczne uwagi mile widziane. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszelkie merytoryczne uwagi mile widziane.

Szynka parmeńska robiona jest na soli kamiennej, bez pekli.

W oryginalnych warunkach występują jeszcze bakterie z rodziny Lactobacillus plantarum , Lactobacillus paracasei i inne.

Czy coś kombinujesz z bakteriami, czy idziesz na żywioł?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka parmeńska robiona jest na soli kamiennej, bez pekli.

 

W zasadzie na specjalnej soli morskiej. Sól  morska do tego typy wyrobów zawiera związki peklując, ale jest dość droga.1 kg to 8 zł .W związku z tym po zasięgnięciu języka poszedłem w nieco tańszą wersję. :)

 

 

 

Czy coś kombinujesz z bakteriami, czy idziesz na żywioł?

 

 

Z bakteriami nic nie kombinuję.Z dostępnego mi materiału nie wynika aby potrzebne były tego typu bakterie.Oczywiście, że moja szynka będzie miała inne warunki niż szynki włoskie bo i powietrze jest inne, ale i u nas robią podobne szynki pod nazwą kumpiuk.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepraszam, ale chyb a "kumpiak".

 

Mam zięcia z tamtych stron i jedni mówią taki inni tak, ale niech będzie kumpiak.  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Tak wygląda po soleniu/peklowaniu

 

post-41296-0-64180000-1482332701_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsza pancetta.Ogólnie jestem zadowolony bo udało się dość długo ją dojrzewać.Smak dość mocno słony.Akurat do piwka.Lekka ciągutka.Na drugi raz dam więcej przypraw, mniej soli i podwędzę

 

post-41296-0-10537200-1482579487_thumb.jpg

 

post-41296-0-73336500-1482579498_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Moje pierwsze salami dojrzewające i wędzone na zimno przez 3 dni.Dla mnie dobre, ale trzeba będzie jeszcze popracować.Dla małżonki trochę za tłuste.

 

post-41296-0-97421300-1483638672_thumb.jpg

 

post-41296-0-40032100-1483638683_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arecki, mail'em plaster proszę mi wysłać

 

Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem, ale może poczekasz aż trochę jeszcze nad nią popracuję, żeby wtopy nie było. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze trochę poczekaj bo miałem kłopot z zaszczepieniem pleśnią choć nie każda salami jest z pleśnią.Ta akurat nie.Wysłałem jeden baton do Andrzeja ( Bagno) żeby u siebie spróbował ją zaszczepić.Poczekamy zobaczymy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Salami, fajnie wygląda, nawet bym jeszcze zostawił parę tygodni dłużej w komorze.

Tak się właśnie zastanawiałem czy  na te kilka tygodni zapakować próżniowo i do chłodni 4-6 C czy jeszcze do dojrzewalni 12 C i 75-80 % wilgotności .

 

 

Następnym razem przepuść tłuszcz drobniejszym sitkiem i żona nie będzie protestować. 

To wiem.Stary dobry sposób na ukrycie tłuszczu, ale ja celowo zrobiłem rozdrobnienie na 8 mm oprócz wołowiny.Następną planuję cały farsz na 6 mm a wołowinkę tak jak poprzednio na 3 mm.Może na kutrze uda mi się rozdrobnić.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiuszu zakup jeden serek plesnioey i poloz w lodowce obok salami plesn powinna sie sama zaszczepic.U mnie zawsze tak sie dzieje.

 

To już przerabiałem i inne warianty znane na tej stronie też.Pozostało zakupić pleśń i zaszczepić. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pleśń nie jest pożądana na wyrobach wędzonych.  Właśnie podwędzamy niektóre wędliny aby się pozbyć naloty pleśni.  Ewentualnie pleśń obejmie tez wędzone wędliny, ale w późniejszym okresie dojrzewania będzie to miało małe znaczenie.  Wpływ pleni na smak jest spowodowany przez enzymy proteolityczne, które z pomocą bakterii staphylococcus, działają najlepiej na początku dojrzewania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pleśń nie jest pożądana na wyrobach wędzonych.

 

Założenia były takie, że nie miały być wędzone, ale jak nie chciały zapleśnieć to postanowiłem je podwędzić i nie żałuję.Mają zdecydowanie lepszy smak od niewędzonych.Jedna jest niewędzona u Andrzeja (Bagno).On próbuje ją zaszczepić pleśnią.Poczekamy, zobaczymy. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.