Skocz do zawartości

Kiełbasa śląska produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

To nie pierwsza moja śląska ale i nie ostatnia, więc zawsze można coś poprawić.

 

 

Receptura

 

na 5 kg

 

Wieprzowina I kl. peklowana - szynka - 1,25 kg

 

post-55133-0-87210300-1385382058_thumb.jpg

 

Wieprzowina II kl.peklowana - wp II 70/30 - 2,5 kg

 

post-55133-0-28452200-1385382225_thumb.jpg

 

Wieprzowina III kl. peklowana - 1,25 kg

 

post-55133-0-41449400-1385382310_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

peklosól - 17g/kg

czosnek 1g/kg

kolendra - 1,5g/5 kg

pieprz czarny świeżo mielony- 1g/kg

 

 

Jelita wieprzowe kaliber 28-30

 

 

"Wieprzowina kl. I rozdrobniona na siatce 13 mm, wieprzowina kl. II - na siatce 10 mm, zaś wieprzowina kl. III rozdrobniona na siatce 2 mm (co najmniej 2 razy lub raz i kutrowana). "

 

U mnie odpowiednio kl. I 10mm, kl. II 8 mm, III kl. jak wyżej

 

Kutrowanie:

 

Wędlina domowa to i kutrownik domowy  ;).

 

post-55133-0-90598400-1385383876_thumb.jpg

 

"Kiełbasa odkręcana w odcinki długości 12-14 cm w naturalnym połączeniu. "

 

Tego nie doczytałem, więc jest różnie ale pamiętałem, że powinna być krótka.

 

Osadzanie około godziny.

 

Suszenie w ciepłej wędzarni 1 godz.

 

post-55133-0-00029300-1385384242_thumb.jpg

 

Wędzenie gorącym dymem 55-60 st.C 100-120 min.

 

post-55133-0-23037200-1385384586_thumb.jpgpost-55133-0-40057100-1385384607_thumb.jpg

 

Parzenie:

 

75 st. C 25 min

 

post-55133-0-98795700-1385384832_thumb.jpgpost-55133-0-71881400-1385384883_thumb.jpg

 

Studzenie w zimnym pokoju.

 

post-55133-0-78344500-1385384991_thumb.jpg

 

Smacznego.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Jeszcze dopytam kutrownik domowy? Co masz za sprzęt?

Taki żarcik jak na zdjęciu. Tak jak pis67 napisał, bardziej mieszalnik domowy.

 

Dodano: 25 listopad 2013 - 15:04

Jak dlugo peklowales mieso , czy od razu zasoliles i zmieliles?

Masz rację, nie dopisałem zaraz poprawię. 24h

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właściwie to nie mogę edytować, ktoś podpowie dlaczego?



Dodano: 25 listopad 2013 - 15:12

Ok, przepis juz spisany,pozdrawiam. :D



Dodano: 25 listopad 2013 - 15:09

a czy wody nic nie dolewales?

"3. Kutrowanie: 

Wieprzowinę kl. III kutruje się z dodatkiem 35-45% lodu lub wody, podczas kutrowania dodaje się resztę soli i przyprawy. 
Zamiast kutrowania - co najmniej 2 razy puszczamy mięso na siatkę 2 mm i następnie mieszamy z lodem lub wodą w ilości j.w. i z resztą soli i przyprawami. " 

 

W oryginale tak jest napisane, natomiast ja wody daję niewiele.



Dodano: 25 listopad 2013 - 15:14

Musi byc napewno pyszna , bo ma ladny wyglad,pozdrawiam. :thumbsup:

Jest bardzo smaczna, polecam. Jak ze sklepu  :laugh:. Pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy to są mięsa:szynka ,od szynki i boczek.Ja jeszcze nie rozróżniam po zdjęciach. :frantics:

Boczek nie, tak jak napisane, WP II 70/30 jest takie mięso w sprzedaży, 30 % tłuszczu, jest też wp II 80/20

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczek nie, tak jak napisane, WP II 70/30 jest takie mięso w sprzedaży, 30 % tłuszczu, jest też wp II 80/20
 

 Pytanie dotyczylo z jakiego miesa robiles. Tutaj podaje cytat z przepisu dziadka na glownej stronie :

 "Receptura z ostatniego mojego wędzenia na bazie surowca - łopatka wp. b/k 2.90 kg i podgardle b/s 0.60 kg. Po klasyfikacji wyniki 

Wp kl I -1.80 . wp kl II A bardzo chuda - 0.50kg. Wp kl III - 0.60 kg. Wp. kl II tłusta -0,10 kg dołożona do podgardla i nie uwzględniana Po przeliczeniach oto gotowa receptura "

 

 Dziadek podaje z jakiego miesa  i po klasyfikacji. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Boczek nie, tak jak napisane, WP II 70/30 jest takie mięso w sprzedaży, 30 % tłuszczu, jest też wp II 80/20
 

 Pytanie dotyczylo z jakiego miesa robiles. Tutaj podaje cytat z przepisu dziadka na glownej stronie :

 "Receptura z ostatniego mojego wędzenia na bazie surowca - łopatka wp. b/k 2.90 kg i podgardle b/s 0.60 kg. Po klasyfikacji wyniki 

Wp kl I -1.80 . wp kl II A bardzo chuda - 0.50kg. Wp kl III - 0.60 kg. Wp. kl II tłusta -0,10 kg dołożona do podgardla i nie uwzględniana Po przeliczeniach oto gotowa receptura "

 

 Dziadek podaje z jakiego miesa  i po klasyfikacji. 

 

Witaj ANNAM, odpowiedziałem na pytanie. jest takie mięso w sprzedaży, które nazywa się wieprzowina II klasa 70/30 i producenci nie piszą z czego to jest, po odcieniach mięs można się domyślać jak ktoś rozpoznaje mięso.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

które nazywa się wieprzowina II klasa 70/30

Liczby 70/30 określają ilość tłuszczu w stosunku do mięsa w tym przypadku w klasie II czyli klasie obejmującej mięso tłuste. Pomocne przy obliczaniu zapotrzebowania na tłuszcz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro u dziadka istnieje to i w sprzedaży.



Dodano: 25 listopad 2013 - 20:50

 

które nazywa się wieprzowina II klasa 70/30

Liczby 70/30 określają ilość tłuszczu w stosunku do mięsa w tym przypadku w klasie II czyli klasie obejmującej mięso tłuste. Pomocne przy obliczaniu zapotrzebowania na tłuszcz.

 

Dobra uwaga, tak właśnie napisałem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska smakowicie wygląda Mam pytanie wp k. III z jakiego mięska uzyskałeś pytam bo dość tłustawe jest

Dziękuję, a co do pytania - to z tej dwójki, no i zaznaczę od razu, że nie jetem biegły w pozyskiwaniu III kl. na razie. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji poruszenia tematu oznaczeń liczbowych zawartości tłuszczu w mięsie, warto powiedzieć, że takie oznakowanie mięsa wprowadzono z chwilą wdrożenia aparatów do mierzenia zawartości przyżyciowej tuszy, jak i zaraz po uboju. Można przyjąć w przybliżeniu, że ta innowacja pokrywa się z datą wejścia Polski do UE.

A jak robiono dawniej, jeśli już ktoś chciał szybko określić zawartość tłuszczu np. w mięsie drobnym, przygotowanych do produkcji kiełbasy? Bardzo prosto. Z wodoodpornego papieru robiono szablon, w którym wycinano 100 jednakowych otworów w kształcie szachownicy i o wymiarach ok. 1 x 1 cm. Tak przygotowany szablon przykładano do mięsa rozłożonego równą warstwą w pojemniku i liczono okienka z tłuszczem. Pozostało do wykonania kilka prostych obliczeń i gotowe. Oczywiście wynik nie był w pełni miarodajny, ale pozwalał z dużym prawdopodobieństwem określić procentową zawartość tłuszczu.   

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Liczby 70/30 określają ilość tłuszczu w stosunku do mięsa w tym przypadku w klasie II czyli klasie obejmującej mięso tłuste. Pomocne przy obliczaniu zapotrzebowania na tłuszcz.

Stosunek mięsa do tłuszczu i to jest wp kl IIa

Mięsa drobne kl.II  Zł/kg

80/20            8,20-8,60

70/30            7,30

60/40            6,40-6,60

50/50            5,80-6,00

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wp.kl.III to mięso ścięgniste np z golonki

Tak, to wiem ale w tej dwójce jest też niestety sporo kawałków ścięgnistych, które chyba się nadają na III kl.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ta dwójka to takie resztki z rozbioru, klasyfikacji i tego co spadnie na podłogę ... oby tylko wszystko świeże było :hmm:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.