Skocz do zawartości

Sztangówka z dzika by tubis3 & filemonek - problem


tubis3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów

Zrobiliśmy z sąsiadem sztangówkę z mięsa dzika. Oczywiście dodane również było mięso wieprzowe. Całość była wędzona w temperaturze 45-55 C przez 5h. Dziś sparzyliśmy całość, a po sparzeniu coś dziwnego stało się z kiełbaską, tak jakby wytopił się tłuszcz  i całość zaczeła pływać. Czy możecie powiedzieć czemu tak się stało, w czym leży problem?

post-59492-0-30772400-1386017889_thumb.jpg

post-59492-0-41963500-1386017905_thumb.jpg

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może i ślepy jestem, ale jeszcze coś widzę.

Co to za osłonka .... poliamid ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A gdzie uwędzenie tusiaczku ......ni ma ?

Drugie zdjęcie na dole ... widzę stopioną osłonkę.  :facepalm:

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Toć napisał kolega że wędzili byli ..... Tylko ze jeżeli to poliamid to niestety psu na budę owo wędzenie ...

 

 

Całość była wędzona w temperaturze 45-55 C przez 5h.
 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A wędzili, tylko osłonka nie ta co trzeba.

5h wędzenia i ani śladu dymu ?

 

Zagwozdka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może i ślepy jestem, ale jeszcze coś widzę. Co to za osłonka .... poliamid ?

jest to osłonka białkowa fi65. Trzy tygodnie wczesniej w tej osłonce robiłem kiełbase krakowską i wyszła wyśmienita.

 

Dodano: 03 grudzień 2013 - 07:32

 

 

A gdzie uwędzenie tusiaczku ......ni ma ? Drugie zdjęcie na dole ... widzę stopioną osłonkę.

Miro to nie jest stopiona osłonka. Jak pisałem w środku po parzeniu wszystko zaczeło pływać tłuszcz/woda? i z częsci kiełbas spóściliśmy tą substancje a z cześci nie aby dowiedzieć się o co chodzi. I właśnie z tej kiełbasy o której piszecz była spuszczona ta ciesz, co spowodowało że osłonki zrobiły się takie "zflaczałe" :(

 

Dodano: 03 grudzień 2013 - 07:34

 

 

A gdzie uwędzenie tusiaczku ......ni ma ? Drugie zdjęcie na dole ... widzę stopioną osłonkę.

Kolor po wędzeniu był bardzo ładny, po parzeniu wszystko się zmieniło.

 

Dodano: 03 grudzień 2013 - 07:39

A wędzili, tylko osłonka nie ta co trzeba. 5h wędzenia i ani śladu dymu ?

 

Załączam zdjęcia innych węzonek które siedziały razem z kiełabasami, jak widać kolor jest. Wszystko było wędzone na olszynie.

 

Dodano: 03 grudzień 2013 - 08:03

 

 

A możesz dokładnie opisać jak parzyliście? Czas, temperatura....

Parzenie w temperaturze 80C do uzyskania temperatury 73C w środku batona.

 

Dodano: 03 grudzień 2013 - 08:06

 

 

Oraz dokładny skład tej kiełbasy.

Skład:

Klasa 1 dzik 3.7kg

Klasa 2 dzik 1.8kg

Klasa 3 dzik 2.2kg

Klasa 2 wieprzowina 4.1kg w tym pogardle 2kg oraz boczek i pachwina

 

Dodano: 03 grudzień 2013 - 08:08

Kięso klasy 3 było mielone dwa razy prze sitko 3mm. Po mieleniu mieso było troszkie ciepłe.

post-59492-0-34967800-1386052933_thumb.jpg

post-59492-0-27928400-1386052934_thumb.jpg

Edytowane przez tubis3

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na ostatnim zdjęciu widać że osłonka była białkowa, pierwsze zdjęcia bardzo mylą oko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osłonka zadziałała tu jako "słoik", coś podobnego jak robi się konserwę słoikową i poddaje ją się pasteryzacji - takie jest moje pierwsze skojarzenie.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałem o tłuszczu :facepalm:

Według mnie jest go za dużo.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem zrobiło się coś takiego , jak wtedy ,gdy się przegrzeje pasztet przy wędzeniu - i nie jest tu wina zbyt dużej ilości tłuszczu lecz nieopanowania temperatury przy wędzeniu i parzeniu (68 max)

 

Na jakich oczkach i jaką maszynką mieliłeś tłuszcz wieprzowy?

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem zrobiło się coś takiego , jak wtedy ,gdy się przegrzeje pasztet przy wędzeniu - i nie jest tu wina zbyt dużej ilości tłuszczu lecz nieopanowania temperatury przy wędzeniu i parzeniu (68 max)

 

Na jakich oczkach i jaką maszynką mieliłeś tłuszcz wieprzowy?

Dokładnie jak pisze kolega jumbo... wyrób został  przegrzany pod czas wędzenia  :hmm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak tłuszcz był schłodzony przed mieleniem  , to przy 8 i sitku 6 nie powinien się rozmazać  , co skutkowało by takimi podciekami

Pozostaje wina niedopilnowania temperatury podczas parzenia - czyli jaką herbatę piliście i dlaczego beze mnie :cry:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parzenie w temperaturze 80C do uzyskania temperatury 73C w środku batona.

Kięso klasy 3 było mielone dwa razy prze sitko 3mm. Po mieleniu mieso było troszkie ciepłe.

 

1.Wg mnie mięso było słabo sklejone; ta przegrzana trójka i to jeszcze z dzika, nie miała szans. To nie była emulsja a jeżeli nawet to słaba, która później, w  warunkach przeparzenia zupełnie nie spełniła swojej roli. 

2.Mięso z dzika mogło być fizlologicznie zakwaszone (stres w czasie polowania) i ujawniło się to w czasie parzenia.

3.Część tłuszczu miała charakter tłuszczu miękkiego (pachwina i być może boczek) i w temp. 80 st.C (a mogło być przecież +2-3st) po prostu popłynęła. 

Samo mięso słabo trzymało wodę i stąd te płyny w batonach. Farsz zachował się jak zwarzony majonez, w którym wystarczy rozrównoważyć frakcję emulsyjną i mamy grudki żółtka pływające w oleju.

Nie doczytałąm się nigdzie (a może coś przeoczyłam) ile dolaliście wody do kiełbasy.

To są moje skromne przypuszczenia co do przyczyn Waszej kiełbasianej porażki. Myślę, że kol. Bagno da dardziej kompetentne wyjaśnienia, a może i kol. Chudziak. Chociaż Oldze - o ile wiem - kiełbasy zawsze się udają.

Na forum są jeszcze inne osoby, które od czasu do czasu ćwiczą z dziczyzną.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tubis, ty nie marudź, tylko pakuj się i z filemonkiem przybywaj w piątek na kurs. Wszystko będziesz miał wyjaśnione, a i wielu rzeczy się jeszcze nauczysz. Opłatę wniesiesz na miejscu. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.