paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Składniki na 3 kg Udziec sarni - 1,5 kg Łopatka wieprzowa - 0,75 kg Podgardle wieprzowe 0,75 kg Sól peklowa 60 g gałka muszkatołowa - 1g czarny świeżo mielony pieprz - 2g mielonej słodkiej papryki - 5g 2 szklanki wody Peklowanie 48h ( doba pokrojone w kostkę, doba zmielone dwukrotnie) Wszystko zmielone na sitku 2 mm, dwa razy, Użyto jelit baranich oraz wieprzowych 28-30 Serdelki 6-8 cm Osadzanie 2 godz. Osuszanie 50 min w temp. 50 st.C Wędzenie gorącym dymem 1,5 h w temp. 50-55 st.C Parzenie 20 i 30 min w temp. 80 st.C Przepis pochodzi ze strony: http://www.dailymotion.com/user/hunterkichen/2 Edytowane 28 Stycznia 2014 przez abratek Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2013 I jak w smaku wyszły? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam.Ciekawe, interesujące i z pewnością smaczne. No i wykonania pozazdrościć i pogratulować. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2013 I jak w smaku wyszły?Smak wykwintny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2013 za mało elementów tłustych -poza tym struktura zolu jest niejednorodna sarnina ma specyficzny smak - można go nazwać wykwintnym Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2013 za mało elementów tłustych -poza tym struktura zolu jest niejednorodna sarnina ma specyficzny smak - można go nazwać wykwintnym Nie kumam troszkę. Podgardle /element tłusty/ stanowi 50% sarniny i 25% całości. Jeśli nie ma się kutra, to sie używa, co się ma.A o smakach nie powinno sie dyskutować. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Wędzenie gorącym dymem 1,5 h w temp. 50-55 st.C No tak, widać. Smak wykwintny. Z sarniny i takie chude = wykwintny smak - znów czegoś się nauczyłem o smaku. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Pis67 - kolor wynika z ciemnego mięsa sarniny, nie z czasu i temperatury. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Grudnia 2013 No tak, widać. Z sarniny i takie chude = wykwintny smak - znów czegoś się nauczyłem o smaku. Jak będę robił następnym razem, chętnie Ci podeślę kilka abyś mógł sprawdzić czy mam rację. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Dawno nie prezentowane. W związku z otrzymaniem od forumowego kolegi udźca sarniego, postanowilem przeznaczyć go na te pyszne parówki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.