Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje dzisiejsze wypieki

slodycze i nie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
650 odpowiedzi w tym temacie

#1 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1918 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 14 gru 2013 - 18:28

Dzisiaj chce sie pochwalic moimi wypiekami, upieklam razowy chlebek , buleczki z riccota i ciasto cappucino z przepisu halusi .

Załączone pliki



#2 Jan30

Jan30

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 181 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 gru 2013 - 18:38

Wypieki wyglądają smakowicie  :clap:



#3 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4542 postów

Napisano 14 gru 2013 - 18:46

eli wszystko wygląda przepysznie  :tongue:  - a przepis na te bułeczki to gdzieś podawałaś ??


Użytkownik chudziak edytował ten post 14 gru 2013 - 18:47


#4 yuna

yuna

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowośćłódzkie

Napisano 14 gru 2013 - 18:57

Kurcze ale to ciasto pięknie wygląda :clap: Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, Poprostu super, mam nadzieję, że równie dobrze smakuje :)



#5 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1918 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 14 gru 2013 - 19:20

Przepisu nie podawalam , ale juz to robie

 

1 kg maki + kasza manna do podsypania

1 kg riccoty( nie z wiaderka bo bylaby za rzadka , albo dodac  tylko 1/4)

25g  drozdzy

20g soli

450ml wody

1 lyzke miodu

drozdze rozrobic z miodem i 2 lyzkami maki  i troche wody,,wyrobic ciasto (bez riccoty) jak wyrosnie ,dopiero dodac riccote i zostawic ponownie do wyrosniecia , wylozyc wyrosniete ciasto na stolnice wysypana manna i kroic nozem ciasto na dowolna wielkosc, zostawic  ponownie do wyrosniecia. Piecyk dobrze nagrzany180-200 stopni i piec okolo godz (kazdy zna swoj piecyk i wie lepiej jak dlugo wymaga pieczenia ) ,buleczki sa pyszne i szybko znikaja ( przynajmniej u mnie) , zycze smacznego



#6 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 14 gru 2013 - 20:10

DZiewczyny robcie te bulki pycha sa, Tylko badzcie pewne, ze ricotta nie jest mokra.

 Eli wspaniale wypieki, :clap: i to ciasto  :thumbsup:



#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5536 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 14 gru 2013 - 20:25

Eli wszystko wygląda przepysznie...  :clap:



#8 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 932 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 14 gru 2013 - 20:39

Elu,

jak patrzę na Twoje wypieki to Ci ich troszkę zazdroszczę i wiem że w końcu muszę się zabrać za własny chlebek.

Gratki za udane wypieki :) :thumbsup: :clap:



#9 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 14 gru 2013 - 22:36

Eli, bułeczki, chlebek, wygladają świetnie :thumbsup:

Ciasto też apetycznie wygląda. Daj kawałek :facepalm:

Smacznego na te smaczności.



#10 Roma

Roma

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 15 gru 2013 - 01:08

Prawie czuję zapach tych bułeczek :D czy zamiast riccotty można dać twarożek? Tego produktu ( twarożku nie twarożku,)  nie jestem w stanie u nas kupić.



#11 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1772 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 15 gru 2013 - 05:39

@eli55, Pracowity miałaś dzień a te Twoje wypieki  :clap: . Jak znajdziesz chwilkę podaj proszę przepis na chlebek  :D Pozdrawiam



#12 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 gru 2013 - 10:41

Roma, na forum sa przepisy jak zrobic ricotte, poszukaj nie jest trudno. To jest zwykle produkt uboczny od produkcji serow ,jednak mozna tez zrobic z mleka od razu. A bulki sa wspaniale  :thumbsup:



#13 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1918 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 15 gru 2013 - 11:01

baca 48 ja robie chlebek z mieszanki z lidla , bo juz nie chce mi sie szukac innej maki , ale podam ci przepis z ktorego robi moja kolezanka Ala,

 

Chleb zytni

 

5 szkl maki (starogardzka)

5 dag drozdzy

2 lyzki oliwy

1 lyzka miodu

1/4 lyzki soli (dla mnie za malo)

w Polsce macie tyle rodzai maki ze na pewno wyjdzie ci pyszny chlebek ,pozdrawiam :tongue:


Roma , :D mozesz sprobowac z twarogiem na pewno tez wyjdzie dobry


ANNAM , ja juz probowalam robic kwasne mleko , stalo caly tydzien ,zepsulo ale sie nie zsiadlo :(



#14 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4542 postów

Napisano 15 gru 2013 - 11:05

ja juz probowalam robic kwasne mleko , stalo caly tydzien ,zepsulo ale sie nie zsiadlo :(

eli , może złe mleko użyłaś np UHT nie nadaje się.



#15 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1918 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 15 gru 2013 - 11:40

chudziak ja probowalamkilka razy z roznego mleka , raz mialam nawet prosto od krowy i nic ;)



#16 Roma

Roma

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 15 gru 2013 - 12:32

Bardzo trudno dzisiaj znaleźć mleko które nadaje się do wyrobu twarogów.Dzisiejsi producenci mleka mają tak sterylne warunki,że mleko prędzej spleśnieje niż się zsiądzie.Do powstania zsiadłego mleka potrzebne są bakterie a tych niestety w obecnym mleku brak.Spróbuję piec bułeczki dodając twarożku.



#17 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10728 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 gru 2013 - 13:59

czy zamiast riccotty można dać twarożek? Tego produktu ( twarożku nie twarożku,) nie jestem w stanie u nas kupić.

 

 Zrobisz ricottę z serwatki . A na zaraz to daj adres to Tobie jutro  wyślę . do czwartku dojdzie . Mam oczywiście świeżutki jeszcze ciepły  :D .................   chyba :D :D :D 

 

 

  Gorąco pozdrawiam



#18 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3433 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 15 gru 2013 - 14:01

:) możesz kupić w sklepach zsiadłe mleko lub kefir.Tak robię latem jak chcę mieć własny kefir lub zsiadłe mleko, wtedy nimi zakwaszam mleko od rolnika. :)



#19 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1918 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 15 gru 2013 - 15:45

EL GREGOR , ja tutaj o kwasnym mleku ,twarozku  , maslance, smietanie  lub kefirze to moge sobie tylko pomazyc , tego tutaj nie kupisz , kupuje tutaj taki twarozek podobny do naszego , ale to nie ten smak, ale dokladam troche szczypiorku i da rade go zjesc. Jak jade do mamy to tylko  jem nabial bo bardzo mi tego tutaj brakuje, :(


andrzej k , ale fajnie by bylo :D


halusia , twoje ciasto odnioslo wielki sukces , smakowalo wszystkim, jak je robilam to sie troche obawialam ze bedzie za bardzo kawowe, ale nic z tego , jest pyszne i zagosci na stale  w moim domu,dziekuje i pozdrawiam, Eli. :thumbsup: :tongue: :tongue:

 


Użytkownik Małgoś edytował ten post 15 gru 2013 - 17:33


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1918 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 16 gru 2013 - 07:48

Wczoraj upieklam  pieczen rzymska z przepisu einshel, jest bardzo dobra i ladnie sie prezentuje :tongue:

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych