paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Składniki: Łopatka - 1 kgCielęcina – 0,5 kgPodgardle – 0,5 kgWątroba wp - 0,5 kgSłonina surowa – 0,5 kgSól – 18 g/kgPieprz - 1 g/ kgMajeranek – 2 g/kg1 cebula0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: Ugotować do miękkości około 1 h umytą cielęcinę, podgardle, wieprzowinę i cebulę. Pod koniec gotowania włożyć na 10 min. umytą do sparzenia wątrobę. Wszystko zmielić na najdrobniejszym sitku dwa razy. Wymieszać z przyprawami. Napełniać grube jelita, u mnie wieprzowe proste. Parzyć w temp. 85 st. 50 minut. Wystudzić. Dodatkowo, po osuszaniu 1 h, z powodu „braku dymu zimnego”, wędziłem 1,5 h w temp. 35-40 st. Przepis pochodzi z książki "Mięsa, kiełbasy, wędliny" Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Bardzo taka lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Bardzo taka lubie Następnym razem mogę Ci wysłać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Bardzo taka lubie Nie jesteś sama język ucieka do samej podłogi sama bym spróbowała taką zrobić, ale nie mam doświadczenia w wędzenia zimnym dymem Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Stycznia 2014 nie mam doświadczenia w wędzenia zimnym dymem Przyjedź z wątrobianką to Ci uwędzę Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Stycznia 2014 nie mam doświadczenia w wędzenia zimnym dymem Przyjedź z wątrobianką to Ci uwędzę Jagra .. trzymam Cię za słowo i mam pytanie do autora tego smacznego wyrobu... czy można cielęcinę zastąpić innym gatunkiem mięsa? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Paweł napisze tak:Zaraziłeś mnie i koniecznie muszę zrobić tym bardziej, że przepis skomplikowany nie jest.Ślinka mi leci i tylko odległość ratuje Cię przed moją wizytą z kromką chleba. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Stycznia 2014 i mam pytanie do autora tego smacznego wyrobu... czy można cielęcinę zastąpić innym gatunkiem mięsa? To moja pierwsza wątrobianka, więc trudno powiedzieć czy można zastąpić, na to na pewno odpowiedzą znawcy, można na pewno nie dać i przy zmienionych proporcjach tłuszczu, wieprzowiny i przypraw w książce nazwali to wątrobianką chłopską Paweł napisze tak:Zaraziłeś mnie i koniecznie muszę zrobić tym bardziej, że przepis skomplikowany nie jest.Ślinka mi leci i tylko odległość ratuje Cię przed moją wizytą z kromką chleba. Dzięki Miro. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Piekny wyrób Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Bardzo ładny kolorek Mięso było solone czy peklowane? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Maad-ziu pisze sól 18g/kg Ja mam tylko jeszcze jedno pytanie i nie chodzi żebym się czepiał jak ...Paweł napisałeś łopatka 1kg.Mam rozumieć, że mięso z łopatki jak leci, czy I wp ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Bardzo ładny kolorek Mięso było solone czy peklowane?Dziękuję, mięso jest gotowane, świeże.Maad-ziu pisze sól 18g/kg Ja mam tylko jeszcze jedno pytanie i nie chodzi żebym się czepiał jak ...Paweł napisałeś łopatka 1kg.Mam rozumieć, że mięso z łopatki jak leci, czy I wp ? Jak leci ale większość była I wp. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Stycznia 2014 To skąd taki różowy kolorek? Moja pasztetowa wyszła zarąbista w smaku, ale kolorek to taki bardziej szaro-bury. Rzekłbym typowy dla mięsa gotowanego Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Stycznia 2014 pewnie od mielonej wątroby , 10 minut parzenia to jeszcze mocno surowa i ciemna .. tak sobie myśle Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Stycznia 2014 TAk samo cielecina wplywa na kolorek. Tez kiedy robilam z cielecina ,nie mialam szrego koloru, mimo samej soli. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Stycznia 2014 To skąd taki różowy kolorek? Moja pasztetowa wyszła zarąbista w smaku, ale kolorek to taki bardziej szaro-bury. Rzekłbym typowy dla mięsa gotowanego Wiesz, bo moja jest luksusowa a tak na poważnie to pewnie jest jak mówi ANNAM i DUCH, poza tym zaciekawiony Twoim pytaniem, udałem się w kierunku lodówki celem przeprowadzenia testu i w pierwszej chwili po wyjęciu kawałka myślałem, że za mało nasycenia zdjąłem przy obróbce zdjęcia, bo wątrobianka szara ale po odkrojeniu kawałka okazało się, że jest podobnie jak na zdjęciu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Ślinka mi leci i tylko odległość ratuje Cię przed moją wizytą z kromką chleba. Przygotuj sobie na jutro kromkę Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Mam jechać ? Jak robisz to jadę .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Przyjedzie do Ciebie, resztę na priv napiszę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Przestań, bo ludzie zaczną gadać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Eeee tam nie wstydzę się uczuć ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Sól – 18 g/kg Jakiej soli użyłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Sól – 18 g/kgJakiej soli użyłeś? Warzonej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.