Skocz do zawartości

Wątrobianka luksusowa produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

 

Łopatka - 1 kg

Cielęcina – 0,5 kg

Podgardle – 0,5 kg

Wątroba wp -  0,5 kg

Słonina surowa – 0,5 kg

Sól – 18 g/kg

Pieprz  - 1 g/ kg

Majeranek – 2 g/kg

1 cebula

0,5 szklanki bulionu

 

Przygotowanie:

 

Ugotować do miękkości  około 1 h umytą cielęcinę, podgardle, wieprzowinę i cebulę.

Pod koniec gotowania włożyć na 10 min. umytą do sparzenia wątrobę.

 

Wszystko zmielić na najdrobniejszym sitku dwa razy. Wymieszać z przyprawami.

 

Napełniać grube jelita, u mnie wieprzowe proste.

 

Parzyć w temp. 85 st. 50 minut. Wystudzić.

 

post-55133-0-57379900-1389090390_thumb.jpg

 

Dodatkowo, po osuszaniu 1 h, z powodu „braku dymu zimnego”, wędziłem 1,5 h w temp.

35-40 st.

 

post-55133-0-86401600-1389090389_thumb.jpg

 

Przepis pochodzi z książki "Mięsa, kiełbasy, wędliny"

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardzo taka lubie :D

Nie jesteś sama :) język ucieka do samej podłogi :tongue:

sama bym spróbowała taką zrobić, ale nie mam doświadczenia w wędzenia zimnym dymem :(

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie mam doświadczenia w wędzenia zimnym dymem

 

Przyjedź z wątrobianką to Ci uwędzę  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

nie mam doświadczenia w wędzenia zimnym dymem

 

Przyjedź z wątrobianką to Ci uwędzę  :)

 

Jagra .. trzymam Cię za słowo :):tongue:

i mam pytanie do autora tego smacznego wyrobu... czy można cielęcinę zastąpić innym gatunkiem mięsa?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł napisze tak:

Zaraziłeś mnie i koniecznie muszę zrobić tym bardziej, że przepis skomplikowany nie jest.

Ślinka mi leci i tylko odległość ratuje Cię przed moją wizytą z kromką chleba.  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i mam pytanie do autora tego smacznego wyrobu... czy można cielęcinę zastąpić innym gatunkiem mięsa?

 

To moja pierwsza wątrobianka, więc trudno powiedzieć czy można zastąpić, na to na pewno odpowiedzą znawcy, można na pewno nie dać i przy zmienionych proporcjach tłuszczu, wieprzowiny i przypraw w książce nazwali to wątrobianką chłopską  :)

Paweł napisze tak:

Zaraziłeś mnie i koniecznie muszę zrobić tym bardziej, że przepis skomplikowany nie jest.

Ślinka mi leci i tylko odległość ratuje Cię przed moją wizytą z kromką chleba.  :D

Dzięki Miro.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny kolorek :) Mięso było solone czy peklowane?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maad-ziu pisze sól 18g/kg

 

Ja mam tylko jeszcze jedno pytanie i nie chodzi żebym się czepiał jak ...

Paweł napisałeś łopatka 1kg.

Mam rozumieć, że mięso z łopatki jak leci, czy I wp ?  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny kolorek :) Mięso było solone czy peklowane?

Dziękuję, mięso jest gotowane, świeże.

Maad-ziu pisze sól 18g/kg

 

Ja mam tylko jeszcze jedno pytanie i nie chodzi żebym się czepiał jak ...

Paweł napisałeś łopatka 1kg.

Mam rozumieć, że mięso z łopatki jak leci, czy I wp ?  :tongue:

Jak leci ale większość była I wp.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To skąd taki różowy kolorek? Moja pasztetowa wyszła zarąbista w smaku, ale kolorek to taki bardziej szaro-bury. Rzekłbym typowy dla mięsa gotowanego :(

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To skąd taki różowy kolorek? Moja pasztetowa wyszła zarąbista w smaku, ale kolorek to taki bardziej szaro-bury. Rzekłbym typowy dla mięsa gotowanego :(

Wiesz, bo moja jest luksusowa  ;) a tak na poważnie to pewnie jest jak mówi ANNAM i DUCH, poza tym zaciekawiony Twoim pytaniem, udałem się w kierunku lodówki celem przeprowadzenia testu  :tongue:  i w pierwszej chwili po wyjęciu kawałka myślałem, że za mało nasycenia zdjąłem przy obróbce zdjęcia, bo wątrobianka szara ale po odkrojeniu kawałka okazało się, że jest podobnie jak na zdjęciu.   

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ślinka mi leci i tylko odległość ratuje Cię przed moją wizytą z kromką chleba.  :D

Przygotuj sobie na jutro kromkę  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jechać ? Jak robisz to jadę .... :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eeee tam nie wstydzę się uczuć ...  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sól – 18 g/kg

Jakiej soli użyłeś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.