Skocz do zawartości

Wątrobianka luksusowa produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw się pryskasz perfumami a później kąpiesz?

 

Maxell Ci napisał. W ogóle nie musisz wędzić. Wędzenie jest tylko dla smaku, jeśli lubisz.

Dlatego parzysz na początku. Chcesz zrobić odwrotnie - próbuj. Cały aromat zostanie w wodzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Nadal nie rozumiem Co będzie jeśli najpierw uwędzę a potem sparzę ?

Wątrobianka się zepsuje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadal nie rozumiem :) Co będzie jeśli najpierw uwędzę a potem sparzę ?

 

Jeśli nadal nie rozumiesz to proponuje najpierw kupić sobie książkę technologiczną o przetwórstwie wędlin, przeczytać i wszystko zrozumiesz. Skoro na forum nie znalazłeś odpowiedzi.

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł ta wątrobianka z dziczyzną wygląda bardzo zacnie, naprawdę luksusowa :) Zresztą tak jak wszystkie twoje wyroby :clap: . Jeżeli chodzi o mrożenie, spokojnie do mrożenia się nadaje, choć i tak najbardziej smakuje taka świeża :)

 

Krzysiek-krze, ja wędliny podrobowe typu leberka zawsze najpierw parzę a potem podwędzam (dymem zimnym lub lekko ciepłym). Podwędzam też czasem kaszanki a może i kiedyś podwędzę salceson.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie znowu cielecina sie pokazala a watrobianke,pasztetowa i inne takie pochodne u mnie chetnie jedza. Wiec trzeba juz pomyslec i  zrobie troche. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zresztą tak jak wszystkie twoje wyroby :clap:

Oj tam, oj tam ale dzięki.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zdążyłem się jeszcze pochwalić relacją z mojego pierwszego zadymiana, a tu już drugie za mną, ale obiecuję nadrobić zaległości!

 

Paweł, zrobiłem wątrobiankę wg Twojego przepisu, nieco tylko zmodyfikowałem dodając 2 duże marchewki (tzn 4, ale robiłem podwójną porcję)

Popełniłem błąd wrzucając słoninę i gotując ją razem z mięsem, przez co zrobiła się galaretowata (jak to słonina, o ja głupi, muszę się jeszcze dużo nauczyć), ale i tak wyszło mistrzostwo! Wędziłem jeszcze szynki, balerony, schaby, kiełbasy i drób a wszyscy najbardziej zachwycają się wątrobianką :)

 

PS. Miro, dziękuję za ekspresową realizację zamówienia. Gdyby nie Ty... ;)

Edytowane przez piotrs1983
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przyglądam się tej wątrobiance i chyba jestem gotowy. Popełnię ją w sobotę, lub niedzielę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyglądam się tej wątrobiance i chyba jestem gotowy. Popełnię ją w sobotę, lub niedzielę.

Napisz o wrażeniach.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem dzisiaj wątrobiankę, wprawdzie nie wygląda tak pięknie jak paweljacka, ale jej smak jest zaiste niezwykły. Sklepowy shit definitywnie odstawiam dziwiąc się sobie, że przedkładałem kiełbasy nad wyroby podrobowe.

 

post-63386-0-65348000-1426442476_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem dzisiaj wątrobiankę

Wygląda bardzo dobrze. Na pewno smakuje jeszcze lepiej.  :clap:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wygląda bardzo dobrze. Na pewno smakuje jeszcze lepiej.  :clap:

 

Dziękuję, smak wspaniały, żona kazała, bym sporządzał wątrobiankę przy każdym wędzeniu  ;) Sam sobie roboty dołożyłem  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wygląda bardzo dobrze. Na pewno smakuje jeszcze lepiej.  :clap:

 

Dziękuję, smak wspaniały, żona kazała, bym sporządzał wątrobiankę przy każdym wędzeniu  ;) Sam sobie roboty dołożyłem  :)

Tylko wędź w możliwie najniższej temperaturze.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Trochę wątrobianki ostatnio zrobiłem. Skład nieco zmieniony:

 

Wątroba cielęca 1,35 kg

cielęcina II kl. - 1,35 kg

podgardle  - 1,2 kg

wieprzowina IV kl. - 2,35 kg

wieprzowina II kl. - 0,75 kg

 

Po gotowaniu i zmieleniu zostało  5 kg. Do farszu wlałem około litra tłustego bulionu z gotowania mięs.

 

Przyprawy bez zmian.

 

 

post-55133-0-12962500-1427749474_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie wprowadzam tą  legendarną jak czytam  :)  do mojego menu na te święta ale małe pytanie.
W pierwszym poście podałeś recepturę :

Łopatka - 1 kg

Cielęcina – 0,5 kg

Podgardle – 0,5 kg

Wątroba wp -  0,5 kg

Słonina surowa – 0,5 kg 

wszystko ok, tylko co zrobić z słoniną ?? chyba nie gotować z wszystkim  ??

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Oczywiście słoniny nie gotujemy, tylko surową mielimy na najdrobniejszym sitku dwa razy.

 

paweljack chapeau bas !  Pięknie wygląda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Wątrobianka jak marzenie!  Wyśmienity przepis. Nigdy nie robiłem wątrobianki zresztą jak wielu innych wędlin. :D  Dzięki ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie robiłem wątrobianki

Czas najwyższy, powodzenia.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście słoniny nie gotujemy, tylko surową mielimy na najdrobniejszym sitku dwa razy.

 

 

Aby na pewno? ;) .Do wątrobianki wszystkie składniki się gotuje oprócz wątroby.Do pasztetowej dodaje się słoninę surową, ale pokrojoną w małą kostkę.Reszta składników surowa oprócz wątroby .Wątroba parzona.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aby na pewno? ;) .Do wątrobianki wszystkie składniki się gotuje oprócz wątroby.Do pasztetowej dodaje się słoninę surową, ale pokrojoną w małą kostkę.Reszta składników surowa oprócz wątroby .Wątroba parzona.

Masz rację ale:

 

"Przepis pochodzi z książki "Mięsa, kiełbasy, wędliny"

 

 

Wyrób nazywa się "wątrobianka luksusowa" i w tym wyrobie jest słonina surowa.

Jak zaprezentuję kiszkę wątrobianą z szesnastki, to będzie w niej to co napisane w szesnastce.

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.