paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Generalnie wg przepisu ze strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy Wieprzowina I kl. 2 kg Wieprzowina II kl. 70/30 - 3 kg Osłonki białkowe, ze względu na maszynkę rozdabnianie na sitkach 4 i 8 Osadzanie 1 h w temp.pokowej Osuszanie 45 min Wędzenie 1 godzina w 55 st.Zerknąłem na kabanosy, stwierdziłem, że są blade i zaczęło się kombinowanie. Jak zrobiłem poprzednio w tych osłonkach to część lekko mi odchodziła od mięsa po upieczeniu, poza tym ok.Żeby nie zagłębiać się w szczegóły, panu z hurtowni w której kupowałem osłonki, ktoś z WB podpowiedział, że przez pieczenie odeszły i że lepiej trzymać dłużej w wyższej temp. ( wyższej od 55) niż podpiekać. To podniosłem temperaturę do 70 st. i jeszcze godzina, nadal wg mnie wyglądały podonie jak przed godziną, no to jeszcze 30 min. Pomyślałem, że najwyżej później wyschną i się pomarszczą może. Ale wsadziłem termometr do jednego i miał 63 stopnie, no to źle, ma mieć więcej.Podniosłem temperaturę do 85 i tak jeszcze 20 min.W domu wystygły, spróbowałem, coś nie tak było ze smakiem ale powisiały do następnego dnia. Generalnie są gorzkie, wybija się smak jakby gorzkiej soli. Przestrzegam przed kombinowaniem. Nawet nie mam psa. Nowe mięso już się pekluje, w sobotę produkcja. Dostosuję się do czasów i zobaczymy. Zaprezentuję ponownie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszp Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Ja kupiłem dla testów mięso, zupełnie "na czuja" nie za tłuste, peklowanie 18g/1kg mięsa peklosoli 24h, rodrabnianie na 8mm razem z przyprawami (m.in. kminek), delikatne mieszanie i nabijanie w osłonki. Po wędzeniu 1h w 55-60st. i podpiekanie. Od osłonek kolagenowych po osuszaniu odchodziły wszystkie i takie później zamrażałem, bo osłonki nie bardzo do smakowania się nadawały, bez osłonek trzymały się super, niestety już się skończyły. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez zbyszp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Od osłonek kolagenowych po osuszaniu odchodziły wszystkie Może to po prostu norma? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Nowe kabanosy wiszą czwarty dzień.Tym razem jelita baranieOsuszanie 1h w temp. 55 st.Wędzenie 1h w temp.55-60 stPodpiekanie 30 min w temp. 85 st. Przy okazji mała nieścisłość na stronie głównej. dodane w czasie produkcji - cukier A po niżej w skrócie instrukcji - cukier dodać do peklowania http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy W związku z tym, że skończyły mi się namoczone jelita, powstały trzy słoiczki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2014 No i to jest TO ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Przy okazji mała nieścisłość na stronie głównej. dodane w czasie produkcji - cukier A po niżej w skrócie instrukcji - cukier dodać do peklowania http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy Może autor podpowie jak ten cukier dodawać? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Stycznia 2014 W recepturach autorskich opisujemy jak robimy dany asortyment, no i przy tym dobrze jest znać oryginał ,by wiedzieć co i jak. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Może autor podpowie jak ten cukier dodawać? Nie jestem autorem ale rozumiem chyba jego intencje.W przeciwieństwie do innych kiełbas kabanosy powinny być kruche.Aby tę cechę wzmocnić dodaje się do peklowania cukier, który jest dobrą pożywką dla bakterii kwasu mlekowego. Efektem jest nieznaczne obniżenie pH, które zmniejsza kleistość farszu.Mieszanie farszu najlepiej wykonać szerokim nożem, na stole, aby nie wyrobić kleju. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedzi.Do oryginału nie mam dostępu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogi Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Generalnie są gorzkie, wybija się smak jakby gorzkiej soli.GORZKI SMAK POWODUJE GALKA MUSZKATOWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loogin72 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Witam , czy te jelita baranie maja taki dziwny zapach tez i u ciebie ? jak je moczyles jak mozna wiedziec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Witaj, nie wiem co masz na myśli. Jelita generalnie wszystkie fiołkami nie pachną ale to kwestia przyzwyczajenia. W produkcie nie czuć, chyba że jakieś zepsute były ale mi się jeszcze nie zdarzyło. Poza tym po moczeniu też jest inaczej niż jak wyciągasz z soli. Moczę baranie 12 godzin ( po pierwszej godzinie przelewam wodą każde jelito i zmieniam wodę w której się moczą, żeby pozbyć się soli - to dotyczy wszystkich rodzajów jelit). Jeśli potrafisz jakoś bliżej określić zapach to napisz do Mira, ma większe doświadczenie, robi w jelitach na co dzień. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Witam , czy te jelita baranie maja taki dziwny zapach tez i u ciebie ? jak je moczyles jak mozna wiedziec ? Jelita baranie pachną baranem, czyli trochę nie za miło i fiołków tam nie ma. Po namoczeniu i uwędzeniu nie poczujesz niczego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Przypominam - sobie lata 60- te ubiegłego wieku . Kabanosy nadziewane w jelita baranie, nikt jeszcze nie znał tego sztucznego badziewia , wygoda w nadziewaniu oczywista ale kosztem smaku. To są lata gdzie można było zasmakować oficjalnie tych smakołyków . Nie wyobrażalne było zabronić komuś parzenia, gotowania itd.Do dziś pamiętam ten smak kabanosów parzonych dopiero co nadzianych i parzonych na biało.z tym zapaszkiem barana. I do dziś gdy robię kabanosy w jelitach baranich to parzę trochę na biało dla przypomnienia tego smaku . Niektórym to śmierdzi . Delikatność młodego pokolenia jest taka jaka jest . Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Lipca 2014 Przypominam - sobie lata 60- te ubiegłego wieku . Kabanosy nadziewane w jelita baranie, nikt jeszcze nie znał tego sztucznego badziewia , wygoda w nadziewaniu oczywista ale kosztem smaku. Mam dobre jelita, pewnie też już trochę wprawy, nawet drucik nie potrzebny, tylko "na grzybka", więc ukręciłem kolejny raz parę metrów, zmiana to 18 g/kg peklosoli. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Lipca 2014 No i to jest to właśnie, pikne panocku, pikne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Listopada 2014 Napełniłem trochę baranich jelit. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Listopada 2014 Kurde Paweł, sąsiedzie, jak dorosnę – może w przyszłym roku, to chyba będziesz musiał uważać, żeby nie zostać "porwany".(Bo jak co, to nie wypuszczę, dopóki nie pokażesz jak Ty to wszystko robisz miszczu. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Listopada 2014 Paweł , jaką nadziewarką nadziewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Listopada 2014 Paweł , jaką nadziewarką nadziewasz?Od Mira. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Listopada 2014 Jaka marka? (jakaś chińska?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Listopada 2014 Od Mira znaczy robiona, krajowa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Marca 2015 Zapeklowałem już mięsiowo na kabanosy by paweljack. Wędzę w sobotę. Baranie jelitka wysokiej jakości zapewnił jak zwykle pomocny miro. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Marca 2015 Zapeklowałem już mięsiowo na kabanosy by paweljack. Wędzę w sobotę. Baranie jelitka wysokiej jakości zapewnił jak zwykle pomocny miro. Idziesz jak burza z wyrobami. Bardzo dobrze, trzeba trenować. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Marca 2015 Idziesz jak burza z wyrobami. Wzoruję się na najlepszych. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.