paweljack Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2013 Kaszanka, już prawie dochodzę do smaku ze świniobić u babci ponad 30 lat temu. "Kaszanka powinna być tłusta, pieprzna i majeranczna" Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2013 Czemu tak przewiązujesz kaszankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2013 Czemu tak przewiązujesz kaszankę.Żebym mógł odciąć pojedyncze sztuki lub dzielić dowolnie, przed sparzeniem robisz inaczej? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2013 przed sparzeniem robisz inaczej? Każdy robi inaczej, szkoda czasu i sznurka. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2013 Przed parzeniem okręcam i po wystudzeniu można dzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2013 http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa Ja wiążę kaszankę do parzenia jak w linku,po wystudzeniu dzielisz jak chcesz. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2013 http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa Ja wiążę kaszankę do parzenia jak w linku,po wystudzeniu dzielisz jak chcesz.Mam bardzo mniej więcej podobnie Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2013 mniej więcej Sorki że nie pomogłem,a mniej więcej to żyd na nartach jeżdził,mniej na nartach a więcej na d...e,tylko podejdz do tego z humorem Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Składniki Podgardle 1kg2 golonki tylne - 2,3 kgserca - 1 kgwątroba - 0,7 kgkasza jęczmienna 6 x 100g - po sparzeniu 2,8 kgmięsa i podroby po ugotowaniu - 2,7 kg Przyprawy: sól - 20 g/kgpieprz świeżo mielony - 2 g/kgmajeranek - 3 g/kgtymianek - 2g /5,5 kgkolendra mielona - 2 g/ 5,5kgkrew sucha 40 g/kg1,25 L bulionu z gotowania Jelita wieprzowe 32 + Mielenie na sitku 4 Parzenie 20 min w 80 st. C Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Z wierzchu kaszana, na przekroju kicha. Pierwszy raz? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Z wierzchu kaszana, na przekroju kicha. Pierwszy raz?Nie pierwszy ale pierwszy o takim składzie, wcześniej testowałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Stycznia 2014 mój syn jak zobaczył fotkę stwierdził że to łódzkie "czarne" Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Stycznia 2014 mój syn jak zobaczył fotkę stwierdził że to łódzkie "czarne" ale to dobrze czy źle? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Lodzkie czarne jest robione z manny a nie z kaszy , ja dzisiaj tez robilam kaszanke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Stycznia 2014 oj dobre dobre nie złe Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) łodzkie czarne jest robione z manny a nie z kaszyoj Eli ,Eli .. z manny ... ?? z manny to jest łódzka pasztetowa a czarne robi się z czerstwych bułek , krwi i słoniny, ale to dobrze czy źle?jeżeli miała być to kaszanka to źle .. chyba zbyt drobne sitko użyłeś ,, chociaż we flaczku prezentuje się zawodowo Edytowane 15 Stycznia 2014 przez DUCH Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Duchu w moich stronach to czarne jest robione z dodatkiem manny, nie wszyscy robia w ten sam sposob (mozna porownac kaszanke, a dla innych kicha) ja bardzo lubie wszystkie 3 smakolyki, pozdrawiam Eli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Duchu w moich stronach to czarne jest robione z dodatkiem manny a to Ty pochodzisz z łódzkiego ? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Stycznia 2014 ale to dobrze czy źle?jeżeli miała być to kaszanka to źle .. chyba zbyt drobne sitko użyłeś ,, chociaż we flaczku prezentuje się zawodowo Przepisy mówią o sitkach od 3 do 5, u mnie 4 a jak ma być coś wiekszęgo to w kostkę ale u mnie się takich nie robiło. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Tylko że przepisy odnoszą się do rozmiaru sitka przy mieleniu mięsa w wilkach. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Tylko że przepisy odnoszą się do rozmiaru sitka przy mieleniu mięsa w wilkach.Milimetry są raczej takie same. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Milimetry tak ,ale gardziel duża i nie zachodzi tak duże miażdzenie surowca przez ślimak jak w maszynkach małych,ot co cała tajemnica,nie raz wałkowana na forum. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Milimetry tak ,ale gardziel duża i nie zachodzi tak duże miażdzenie surowca przez ślimak jak w maszynkach małych,ot co cała tajemnica,nie raz wałkowana na forum.Tak pisałeś chyba u mnie też przy jakiejś okazji, ale uważam nadal że to nie ma znaczenia, owszem do kaszanki czy wątrobianki są wkładane większe kawałki ale za to miękkie, natomiast kiełbasy robi się przecież z małych kawałków. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Stycznia 2014 To nie moje fanaberie i wymysły tyko praktyka za tym przemawia,masz prawo do swojego zdania ale dalsze Twoje produkcje zweryfikują ,myślę ten pogląd na te kwestie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Stycznia 2014 To nie moje fanaberie i wymysły tyko praktyka za tym przemawia,masz prawo do swojego zdania ale dalsze Twoje produkcje zweryfikują ,myślę ten pogląd na te kwestie.Pewnie masz rację. Natomiast przymierzam się do Twojej jagnięciny i pytałem w Twoim temacie o przyprawy, może robiłes próby? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.