Skocz do zawartości

Kaszanka produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Kaszanka, już prawie dochodzę do smaku ze świniobić u babci ponad 30 lat temu. "Kaszanka powinna być tłusta, pieprzna i majeranczna"

 

post-55133-0-98696400-1384441136_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czemu tak przewiązujesz kaszankę.

Żebym mógł odciąć pojedyncze sztuki lub dzielić dowolnie, przed sparzeniem robisz inaczej?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa Ja wiążę kaszankę do parzenia jak w linku,po wystudzeniu dzielisz jak chcesz.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa Ja wiążę kaszankę do parzenia jak w linku,po wystudzeniu dzielisz jak chcesz.

Mam bardzo mniej więcej podobnie  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mniej więcej
Sorki że nie pomogłem,a mniej więcej to żyd na nartach jeżdził,mniej na nartach a więcej na d...e,tylko podejdz do tego z humorem :thumbsup:  :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Składniki  

Podgardle 1kg

2 golonki tylne - 2,3 kg

serca - 1 kg

wątroba - 0,7 kg

kasza jęczmienna 6 x 100g - po sparzeniu 2,8 kg

mięsa i podroby po ugotowaniu - 2,7 kg  

 

Przyprawy:  

sól - 20 g/kg

pieprz świeżo mielony  - 2 g/kg

majeranek - 3 g/kg

tymianek - 2g /5,5 kg

kolendra mielona - 2 g/ 5,5kg

krew sucha 40 g/kg

1,25 L bulionu z gotowania  

 

Jelita wieprzowe 32 +  

 

Mielenie na sitku 4  

 

Parzenie 20 min w 80 st. C  

post-55133-0-17123800-1389795191_thumb.jpg  

 

post-55133-0-82073700-1389795191_thumb.jpg    

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z wierzchu kaszana, na przekroju kicha. :cool: Pierwszy raz?

Nie pierwszy ale pierwszy o takim składzie, wcześniej testowałem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mój syn jak zobaczył fotkę stwierdził że to łódzkie "czarne" :):D

ale to dobrze czy źle?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

łodzkie czarne jest robione z manny a nie z kaszy

oj Eli ,Eli .. z manny ... ?? z manny to jest łódzka pasztetowa a czarne robi się z czerstwych bułek , krwi i słoniny,

 

 

ale to dobrze czy źle?

jeżeli miała być to kaszanka to źle ..  chyba zbyt drobne sitko użyłeś ,, chociaż we flaczku prezentuje się zawodowo :)

Edytowane przez DUCH

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale to dobrze czy źle?

jeżeli miała być to kaszanka to źle ..  chyba zbyt drobne sitko użyłeś ,, chociaż we flaczku prezentuje się zawodowo :)

 

Przepisy mówią o sitkach od 3 do 5, u mnie 4 a jak ma być coś wiekszęgo to w kostkę ale u mnie się takich nie robiło. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko że przepisy odnoszą się do rozmiaru sitka przy mieleniu mięsa w wilkach.

Milimetry są raczej takie same. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Milimetry tak ,ale gardziel duża i nie zachodzi tak duże miażdzenie surowca przez ślimak jak w maszynkach małych,ot co cała tajemnica,nie raz wałkowana na forum.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Milimetry tak ,ale gardziel duża i nie zachodzi tak duże miażdzenie surowca przez ślimak jak w maszynkach małych,ot co cała tajemnica,nie raz wałkowana na forum.

Tak pisałeś chyba u mnie też przy jakiejś okazji, ale uważam nadal że to nie ma znaczenia, owszem do kaszanki czy wątrobianki są wkładane większe kawałki ale za to miękkie, natomiast kiełbasy robi się przecież z małych kawałków.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie moje fanaberie i wymysły tyko praktyka za tym przemawia,masz prawo do swojego zdania ale dalsze Twoje produkcje zweryfikują ,myślę ten pogląd na te kwestie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie moje fanaberie i wymysły tyko praktyka za tym przemawia,masz prawo do swojego zdania ale dalsze Twoje produkcje zweryfikują ,myślę ten pogląd na te kwestie.

Pewnie masz rację. Natomiast przymierzam się do Twojej jagnięciny i pytałem w Twoim temacie o przyprawy, może robiłes próby?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.