paweljack Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Maja 2014 Czy jest konieczność dodawania krwi? Czy prócz koloru ma ona jakiś cel?Jest w sprzedaży kaszanka biała, ale czy to jeszcze kaszanka? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Maja 2014 Pytam bo chciałbym jutro zrobić ale krwi u siebie nie dostanę a z internetu nic więcej na tą chwilę nie potrzebuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Maja 2014 Śmiało rób taka podwędzana kaszaneczka "na biało" jest superaśna ... ja ją bardzo lubię. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Maja 2014 Śmiało rób taka podwędzana kaszaneczka "na biało" jest superaśna ... ja ją bardzo lubię. Roger to biala robi sie tak samo jaknormalna, tylko bez krwi? JA nigdy takiej nie jadlam a warto chyba sprobowac Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Maja 2014 Zamiast krwi daję "rosół" ... tylko ja wolę takie kaszanki z "niespodziankami" ... wątroba krojona nie mielona, sporo mięsa z głów etc Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Maja 2014 ylko ja wolę takie kaszanki z "niespodziankami" .. JA rowniez lubie "niespodzianki " w kaszance Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Maja 2014 Zrobię Roger jak radzisz Również będę celował w grube kawałki podrobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Robię dokładnie tak jak Arkadiusz tu macie jego przepis (3-i post): https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe/ Edytowane 12 Maja 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Robię dokładnie tak jak Arkadiusz tu macie jego przepis (3-i post): Muszę nieco sprostować .Otóż w przepisie jest błąd w ilości dodanej soli.Powinno być 17g/kg a nie 23 g/kg. Sumujemu wszystkie składniki wraz z rosołem do gotowania kaszy, kaszą, mięsem i rosołem dodanym zamiast krwi i solimy 17g/kg . Tu jest już poprawiony przepis. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=154243 Edytowane 12 Maja 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Maja 2014 Jest w sprzedaży kaszanka biała, ale czy to jeszcze kaszanka? W niektórych rejonach Beskidu Śląskiego nie dodaje się krwi do kaszanki ze względów religijnych.Taki wyrób nazywa się tam "kaszokiem". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 12 Maja 2014 W niektórych rejonach Beskidu Śląskiego nie dodaje się krwi do kaszanki Będę w tych rejonach od 24 czerwca może uda się popróbować . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 11 Marca 2015 Natchniony kaszanką paweljacka, popełniłem podobną. Jest naprawdę pyszna: Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 11 Marca 2015 Jest naprawdę pyszna:Życzę smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 11 Marca 2015 A gdzie niespodzianki ( kawalki watrobki) w przekroju ( jak mowi Henio)? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 12 Marca 2015 A gdzieś się pochowali. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 12 Marca 2015 A gdzie niespodzianki ( kawalki watrobki) w przekroju ( jak mowi Henio)? Wydaje się, że w okolicach Skierniewic i Rawy Mazowieckiej, przynajmniej tam spotykałem w sklepach. Pomijam to jak się robiło u mnie w domu, bo tak staram się też robić co widać w tym temacie ale w żadnej recepturze w PW 16 i PW 21 nie ma kiszki krwistej, kaszanej albo kaszanki, w której jest pokrojona wątroba.Jeśli cokolwiek jest krojone to w kilku recepturach podgardle,maski i mięso z głów, i bułka.Więc jeśli ktoś lubi w kaszance coś gryźć, przeżuwać albo przełykać, to jego sprawa i regionu z którego się wywodzi.Nie piszmy zatem po raz kolejny, że kaszanka bez wątroby w kostkę to nie kaszanka.Podobnie jest z kaszą, 2/3 kraju używa kaszy jęczmiennej a 1/3 kaszy gryczanej, receptury są zatytułowane np. "kiszka kaszana wyborowa jęczmienna lub gryczana." A ciągle czytam, że jedyna słuszna kaszanka jest z kaszą gryczaną.A moim zdaniem kaszanka gryczana jest sucha i mało apetyczna z wyglądu.W osłonkach są kiszki a kaszanka jest luzem.Smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 12 Marca 2015 Nie piszmy zatem po raz kolejny, że kaszanka bez wątroby w kostkę to nie kaszanka. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Pomijam to jak się robiło u mnie w domu, bo tak staram się też robić co widać w tym temacie ale w żadnej recepturze w PW 16 i PW 21 nie ma kiszki krwistej, kaszanej albo kaszanki, w której jest pokrojona wątroba. Zwróć szczególną uwagę na pkt.2 w "postać surowca po obróbce".Co do 21 to nie będę już powielał. Edytowane 12 Marca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 12 Marca 2015 Zwróć szczególną uwagę na pkt.2 w "postać surowca po obróbce".Co do 21 to nie będę już powielał. Masz rację, nie zauważyłem. Ale jest napisane , że może być pokrojona ( na specjalne życzenie odbiorców), więc nie obligatoryjnie, co w kontekście mojej wypowiedzi nie oznacza wzoru kaszanki, tylko możliwość. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 12 Marca 2015 Masz rację, nie zauważyłem. Ale jest napisane , że może być pokrojona ( na specjalne życzenie odbiorców), więc nie obligatoryjnie, co w kontekście mojej wypowiedzi nie oznacza wzoru kaszanki, tylko możliwość. Kombinujesz jak koń pod górę.Uderz się w piersi i napisz mea culpa i będzie po sprawie.Nie myli się tylko ten co nic nie robi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Marca 2015 Masz rację, nie zauważyłem. Ale jest napisane , że może być pokrojona ( na specjalne życzenie odbiorców), więc nie obligatoryjnie, co w kontekście mojej wypowiedzi nie oznacza wzoru kaszanki, tylko możliwość. Uderz się w piersi i napisz mea culpa i będzie po sprawie.Napisałem przecież, że masz rację odnośnie tego punktu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Marca 2015 A ciągle czytam, że jedyna słuszna kaszanka jest z kaszą gryczaną. To teraz przeczytasz, że jedyna słuszna kaszanka jest z mieszanek kasz jęczmiennych i bez wątroby Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 12 Marca 2015 A dla mnie nie ma jednej słusznej kaszanki. to tak jak z bigosem. Każdy ma inny i dla każdego inny jest ideałem. Pewnie można by napisać, że ideał to taka kaszanka jak była w domu za dzieciaka bo każdy do tych smaków chce wracać i porównuje kolejne wyroby. Dla mnie ideał to jednak kasza jęczmienna i do tego dodatek starej bułki krojonej w dużą kostkę. Taka była u babci i reszta to smaczne ale jednak podróby. A tak na prawdę to tak jak z każdym wyrobem, trzeba czasem coś zmieniać by się nie znudziło. Można kombinować z kaszami, przyprawami albo dodawać wątrobę w kostce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 12 Marca 2015 Dla mnie ideał to jednak kasza jęczmienna i do tego dodatek starej bułki krojonej w dużą kostkę. Taka była u babci i reszta to smaczne ale jednak podróby.To bułczanka poznańska, też się u mnie robiło ale to jednak też odmiana kaszanki, kaszanka z dodatkiem bułki. Można kombinować z kaszami, przyprawami albo dodawać wątrobę w kostce.Można, tylko nie można komuś zarzucać, że nie umie robić kaszanki, bo nie kroi w kostkę. Można jak pisze Gonzo i bez wątroby, tylko co na to ortodoksi? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) tylko co na to ortodoksi? Ortodoksom zawsze samkuje "moja" kaszana w grubej kiszce i pieczona.No i bez tej krajanki oczywiście I wcale długo nie muszę namawiać żeby chwalili Pozdrawiam Edytowane 12 Marca 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.