woyyytek Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Witam, chciałem się podzielić zdjęciami z mojego pierwszego wędzenia polędwic, szynek, karczku i boczku. Dorzucam jeszcze dwa zdjęcia z drugiej samodzielnie zrobionej partii kiełbasy.Wiem, że zdjęcia bez przekroju środkowego, ale proszę o wszelakie uwagi jeśli chodzi o zewnętrzną stronę. pozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Stycznia 2014 ale proszę o wszelakie uwagi jeśli chodzi o zewnętrzną stronę. To może ja zacznę - tragedii nie ma. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Ladny kolor :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Oględziny zewnętrzne przyjęte, czas na sekcję... Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Stycznia 2014 To jeszcze można pochwalić wiązanie - ładne i równe, kiełbaska była podpiekana czy czeka na parzenie ?? bo kolorek trochę ciemny - ale to może być wina fotki Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Stycznia 2014 ale proszę o wszelakie uwagi jeśli chodzi o zewnętrzną stronę. Po oględzinach zewnętrznych moim zdaniem jest . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Bardzo ładnie:) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woyyytek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Stycznia 2014 To jeszcze można pochwalić wiązanie - ładne i równe, kiełbaska była podpiekana czy czeka na parzenie ?? bo kolorek trochę ciemny - ale to może być wina fotkiKiełbasa już była po parzeniu. Wędzona tak jak wszytko do tej pory na okorowanej brzozie, którą rozpalałem i po uzyskaniu żaru wędzona na śliwce, wiśni albo na jakiś innych drzewach owocowych zebranych przez kilka ostatnich lat. Na dniach postaram się zamieścić zdjęcia przekroju wędzonek i opisać bardziej dokładnie co i jak robiłem - oczekując na wszelakie komentarze.Postaram się również w miarę możliwości zakupić jak najszybciej olchę. pozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Postaram się również w miarę możliwości zakupić jak najszybciej olchę. Nie musisz. Drewno z drzew owocowych jest bardzo dobre do wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woyyytek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Stycznia 2014 pozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jak na początkującego, bardzo ładne wyroby. Nie za bardzo jest się do czego przyczepić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Moim zdaniem za długo wędzone,kolor za ciemny,polędwicy się nie sznuruje nie ma takiej potrzeby,jak na pierwsze wędzenie nie jest żle.Olcha by się przydała. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Stycznia 2014 ,polędwicy się nie sznuruje nie ma takiej potrzeby,j kostek61 , może i potrzeby nie ma ale ja też sznuruję polędwicę . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Stycznia 2014 ja też sznuruję polędwicęAndrzeju nie jest zabronione,każdy robi jak mu pasuje Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Stycznia 2014 To i ja dorzucę swoje trzy grosiki.Bardzo ładne wyroby, Wiazane też profesjonalnie, kolor dla mnie super. Jak na poczatkujacego zadymiarza, według mnie super :clap: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Jak na poczatkujacego zadymiarza, Basiu285 , tak na przyszłość - zadymiacza :D Gorąco pozdrawiam Edytowane 25 Stycznia 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woyyytek Opublikowano 23 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Października 2014 W poniedziałek przygotowałem około 15 kg mięsa na wędzonki - dwa pojemniki po około 7-8 kg każdy. Pekluję na mokro stężenie solanki około 7%, nastrzyk około 10%. Pierwszy raz obracałem solanki w zalewie we wtorek (wszystko wyglądało bardzo dobrze). Dziś rano obracam drugi raz i w jednym pojemniku, w którym są same schaby zalewa jest lekko mleczna - solanka lekko zmieniła kolor.. Zapach ma bardzo ładny (taki jak zawsze miała, i taki jak jest w drugim pojemniku). Mięsko pięknie się pekluje, nie jest oślizgłe. W drugi pojemniku jest przeźroczysta. Wędzenie planuję na sobotę rano. Czy waszym zdaniem powinienem zmienić solankę z powodu koloru, jeśli cała reszta (zapach, wygląd mięsa) wydaję się być dobra? Niby zostało tylko dwa dni, więc może wszystko jest dobrze, a ja tylko coś wymyślam:). pozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Października 2014 jak tak to robisz to git Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Października 2014 Sorry Woyyytek ,że się przyczepię... ale ... zatkałeś ''komin'' ... czy jak ? bo od spodu ''mogło by być osmolone'' , ale od góry... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.