Skocz do zawartości

Praska-szynkowar


Rafcik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jestem właśnie przed zakupem praski-szynkowaru i tak naprawdę po przeczytaniu kilku tematów nie wiem na co się zdecydować.

Najlepiej będzie jak napiszę co będę i w jakich ilościach "wytwarzał"

a wiec:

boczek, golonka, szynka, słonina, rzadziej mielonka

a wagowo jednorazowy wypust do 1 kg

I teraz proszę Was o pomoc - co mam kupić i jakiej firmy ?

 

Pozdrawiam

Rafał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

Jestem właśnie przed zakupem praski-szynkowaru

a wagowo jednorazowy wypust do 1 kg

 

Witaj.

Dlaczego chcesz się ograniczyć jednym kilogramem wyrobu ?

Ja zacząłem od razu od takiej

 

post-51023-0-96861000-1390818945_thumb.jpg

 

i wydaje się być czasami za mała na trzyosobową rodzinę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dyziu, te praski od Ciebie są superaśne, ale dla mnie tak jak Ci mówiłem też o wiele za duże, i osobiście znacznie bardziej przydatna do potrzeb moich i mojej rodziny jest właśnie taka o pojemności masy wkładu max 1kg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Również szukam praski, ale mandoliny o pojemności 1kg.

Kiedyś robiono takie szyneczki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

baca48 - tak widziałem i oglądałem tą praskę, ale tak jak napisałem w moim poście, chciałbym wytwarzać między innymi golonkę, słoninę, czyli wyroby które wymagają siły docisku i nie chciałbym kupić czegoś co nie do końca będzie pozwalało mi na wykonanie tych wędlin.

dyzio - od około 7 lat "zadymiam sobie" i po tym czasie stwierdzam z pełna świadomością, że kawałki wędlin które wędzę mają zawsze około 1 kg i to jest to co nam najbardziej odpowiada, wyjątkiem jest kiełbasa której jednorazowo robię około 5 kg.

 

Tak więc proszę forumowiczów którzy użytkują praskę podaną w linku przez baca48 o wyrażenie swoich opinii z jej użytkowania i czy da radę zrobić te produkty o których wspomniałem.

 

Pozdrawiam

Rafał

Edytowane przez Rafcik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

baca48 - tak widziałem i oglądałem tą praskę, ale tak jak napisałem w moim poście, chciałbym wytwarzać między innymi golonkę, słoninę, czyli wyroby które wymagają siły docisku i nie chciałbym kupić czegoś co nie do końca będzie pozwalało mi na wykonanie tych wędlin.

 

Witaj jeżeli chodzi o siłę docisku to spoko. Sam wykonywałem różne wyroby takie jak: schab, szynka, karczek, boczek. Słoniny nie robiłem, musiałbyś wziąść pod  uwagę, że w przypadku singielka optymalna wielkość wsadu wynosi 800-850 g. A tu masz fotę karczku, który po obróbce zwiemy baleronem

post-51638-0-37716400-1390972078_thumb.jpg

Mogę Ci jak zechcesz przesłać na PW inne foty. Poczekaj może na opinie innych posiadaczy tegoż singielka. Moja opinia dobra praska, ale swoje wady i zalety ma. Dodam też, ze taki singielek posiada moja siostra i jej opinia jest zbieżna z moją. Takie jest moje zdanie w tym temacie, a decyzja należy do Ciebie. :hmm:  :) Pozdrawiam

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że nie powinno być problemu aby zastosować w tej prasce 2 sprężynki zamiast jednej i po problemoe, za ew. małą dopłatą oczywiście. Trzeba by tylko skontaktować się z producentem. Można też tej prostej przeróbki dokonać samemu. To jest bardzo fajny, zgrabny i pojemnościowyo odpowiedni pojemnik. Sam taki posiadam, ale bez docisku, tylko z pokrywką, jako bemar. Mam zamiar sobie docisk i sprężynki dorobić, bo sama wielkość i kształt pojemnika super, i mieści się bez problemu w garnkach jakie każdy w domu posiada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja wlasnie tez mialam taki pojemniczek,tata dorobil docisk i bardzo ladnie sie

w nim prasuje, robilam boczek z 3 kawalkow i nic sie nie rozpada

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślę że nie powinno być problemu aby zastosować w tej prasce 2 sprężynki zamiast jednej i po problemoe,

Ok tylko po co druga sprężynka ta jedna ma docisk, że mucha nie siada chodzi mi o siłę docisku, być może docisk będzie bardziej stabilny.

 

 

ja wlasnie tez mialam taki pojemniczek,tata dorobil docisk i bardzo ladnie sie w nim prasuje, robilam boczek z 3 kawalkow i nic sie nie rozpada

Zapodaj może fotkę jestem ogromnie ciekaw jak to wygląda, ja z jedną sprężyną robię i sie mi nic nie rozpada no chyba, że cos schrzanię  :rolleyes: co mi się zdarza, pozdrawiam :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Baca tak to u mnie wyglada 

post-58387-0-11514900-1391001641_thumb.jpg

z tym ze ja wykorzystuje to do jeszcze jednej formy ktora jest wieksza prawie dwa razy ale sprawdza sie bo robilam w nim blok ozorkowy .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electra widzę że masz fachowy docisk, ja swoją mandolinę zapodziałem i używam też takiego pojemnika tylko docisk mam baaardzo prowizoryczny ale najważniejsze że się sprawdza:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

docisk robil moj ojciec z tego co mial w domu bo to mialo byc na juz :) inaczej na swieta nie bylo by bloku ozorkowego.

Bedzie tylko z czasen nowa plytka z nierdzewnej blachy bo nie posiadal akurat takiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Electra widzę że masz fachowy docisk

Zgadzam się z Twoim wpisem, widzę też, że łatwiej się go zakłada niż oryginalny,a robota fachowa chociaż jak

 

docisk robil moj ojciec z tego co mial w domu bo to mialo byc na juz
piszesz na już :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.