agnieszka0009 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Witam Obydwoje z mężem jesteśmy początkującymi w wyrobie wędlin i wędzeniu dlatego mam pytanie .Otóż peklowaliśmy szynki i schaby według tabeli na 14 dni wszystko szło ok . Następnie osuszenie wędzarni ok 1 godz i wędzonek 1,5 godz i wędzenie 2,5 godz.Parzenie też szło dobrze żadnych czarnych zacieków na garnku ani okopceń na szynkach woda też nie jest czarna aż wręcz prawie przezroczysta i tu się pojawia problem wędziliśmy już trzy razy , jednak szynki za bardzo pachną i smakują dymem , nie mają żadnego kwaśnego posmaku czy gorzkiego żadne takie, tylko za bardzo smakują i pachną dymem .Kombinowaliśmy z drewnem za pierwszym razem wędziliśmy czereśnią drewno suche od nas z działki sezonowane jeszcze 2 tyg dosuszone za piecem, za drugim razem czereśnia i jabłoń ale niestety większość osób twierdzi iż nie odpowiada im zapach dymy i intensywność smaku , Może za długo wędzimy . kanał dymny ma 2,7 metra w półownie znajduje się szyber który musimy bardzo przymykać bo temperatura w komorze wędzarniczej jest za wysoka . Drzwiczki do pieca nie są szczelne bo mąż twierdzi iż szamotem w minusowe temp się nie klei i paląc w komorze mamy cały czas płomienie małe ale jednak .dołączam zdjęcia schab z 2 wędzenia a szynki z pierwszego(jeszcze nie sparzone). Wedzarnia była przepalana przed kazdym wedzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Hmm 2, 5h dymienia i przytlaczający posmak dymu dziwne .... no ale coż o gustach sie nie dyskutuje rozwiązanie jest proste dymic 50% krócej albo wcale a potem parzyć Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Chętnie bym coś doradził, tylko jakość zdjęć jest kiepska i więcej się domyślam niż widzę.Pocieszające jest to że nie ma posmaku kwasu.Jednak jadłem już szynkę bez kwasu, ale tak okopconą, że można było zdrapywać z niej coś smołowatego, brudnego, mógłbym to nazwać szlamem z wędzarni.U Ciebie tego nie widać, ale jakieś oznaki okopcenia są. Ciężko jest też powiedzieć co oznacza, że szynki za bardzo pachą dymem ?Dobra wędzonka ma pachnieć dymem, ale kiedy jest go za dużo ? Sorki nie wiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Spróbujcie wędzić bukiem i trochę krócej.Wędliny tracą powoli zapach dymu i po kilku dniach wiszenia są już mniej aromatyczne.Mimo, że osobiście uwielbiam zapach dymu, zdarzyło mi się nie akceptować jego zapachu w wędzonej (nie przeze mnie) rybie.Po tych zdjęciach trudno ocenić wizualny efekt wędzenia, żeby dojść do konstruktywnych wniosków w powiązaniu ze smakiem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Coś mi tu nie gra z tym Waszym paleniem . Kanał 2,7m a piszesz , że jeszcze musisz przymykać szyber bo temperatura mocno rośnie , coś tam o szamocie wspominasz , drzwiczki piszesz , że nie są szczelne to można zrozumieć , że są przymknięte . Nic mi tu nie pasuje . Myślę , że chyba źle palicie i macie bardzo wysoką temperaturę w piecu ( śmierdzący dym ) . Ja przy tak długim kanale miał bym drzwiczki otwarte i na pewno nie potrzebował bym przymykać szybra . Nie wiem może się mylę a piszę co myślę - mi coś nie gra . PozdrawiamZrób może lepsze fotki wyrobów i pokaż , daj też zdjęcie wędzarni wraz z paleniskiem . Te wędzonki jakieś szare/matowe , inne białe a jeszcze inne sugerujące nacieki . Po jakości tych zdjęć jest ciężko coś powiedzieć a na pewno też nie wyglądają zachęcająco . No i pokaż wędzarnie . Pozdrawiam Poczytaj jak ja walczyłem , dla mnie wędzonki śmierdziały a dla Ciebie dla Was może to być za bardzo intensywny smak dymu - odczucia sprawa indywidualna https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosze-o-kilka-porad/?p=298621 ( przejrzyj też ten temat od wcześniejszych postów i mojej walki z jakością dymu ) może macie podobny przypadek ( brak fotek to ciężko doradzać ) Edytowane 28 Stycznia 2014 przez Adek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) ...Kombinowaliśmy z drewnem za pierwszym razem wędziliśmy czereśnią drewno suche od nas z działki sezonowane jeszcze 2 tyg dosuszone za piecem,za drugim razem czereśnia i jabłoń ale niestety...Tutaj jest pytanie o drewno? Czy to były okorowane grube kawałki drewna,czy grubości palca "gałązki" z korą? Jaka była faktyczna wilgotność tego drewna mierzona wilgotnościomierzem? Od tego rozpoczynamy śledztwo .... Edytowane 28 Stycznia 2014 przez abratek Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Jaka była faktyczna wilgotność tego drewna mierzona wilgotnościomierzem? Od tego rozpoczynamy śledztwo .... Pojechałeś.... http://emotikona.pl/emotikony/pic/2piwko.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Kolega raz wędził wiśnią i też mu nie smakowały, Powiedział, że już nigdy nie będzie kombinował z drewnem i będzie wędził tylko olchą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Stycznia 2014 A ja bym zdecydowanie radził posłuchać Adka. Przejrzeć sobie jego temat, jego pierwsze problemy i kłopoty z wędzarnią, oraz to co zrobił i do czego doszedł po pierwszych niepowodzeniach. Bardzo pouczjący, doskonale zilustrowany fotkami i precyzyjnymi opisami temat. Pouczająca lektura dla wszystkich takich początkujących forumowiczów zadymiaczy jak Agnieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka0009 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Stycznia 2014 dziękuję za odpowiedzi i prawdopodobne rozwiązanie przyczyny .Rzeczywiście w temacie przesłanym przez Adka znalazłam najprawdopodobniej przyczynę . My w naszym piecu drewno mamy upchane po brzegi , tzn pod rusztem i nad rusztem mnóstwo żaru i do tego piec wyłożony szamotem -dlatego mamy taką temperaturę i musimy przymykać szyber. Na próbę wyciągnę ruszt z paleniska bo mam taką możliwość zalepię nieszczelności w drzwiczkach i nie będę napychać tyle drewna bo faktycznie szło jego mnóstwo, a najwidoczniej dużo wcale nie oznacza dobrze Jeszcze raz dziękuję , w przyszłym tygodniu spróbuje i napisze rezultaty zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gracjan1 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Czeresnia jest drewnem niechce zeby zle zabzmialo dosc smolistym mocno dymnym poprostu ma cos takiego w sobie i nie jestem pewien czy sama jest najlepszym materiawlem do wedzenia. Bardziej bym ja potraktowal.jako dodatek do wedzenia, byc moze stad ten mocny posmak i aromat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Przy prawidłowym paleniu w piecu wędzarni musisz dostarczać powietrze do paleniska , dlatego te dziurki co piszesz nie są problemem . Musicie palić tak aby drzwiczki były uchylone . Jeśli macie popielnik to zasypcie go piaskiem a dolne drzwiczki zamknąć na głucho . Albo wyciągnąć ruszta i palić na dole . Nie znamy rozmiarów pieca . Małe piece to duży problem . kliknięte z telefonu Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Adek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Wada konstrukcyjna wędzarni i użyty materiał na kanał dostarcza wilgoci. Szkoda zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Święta prawda , problemów tam może być dużo więcej ale bez fotek to wróżenie z fusów . Póki co na szybko to coś piszesz o jakiejś próbie za tydzień . To pamiętaj nie zamykaj drzwiczek na głucho , dostarczaj powietrze do paleniska a ewentualnie jeśli będzie problem to domykaj szyber na kanale a nie drzwiczki (niech się przez nie kopci ) . A najlepiej jak byście nauczyli się tak palić aby był pełny przepływ i odpowiednia temp. w wędzarni . Palenisko - problem , kanał/materiał - problem nie wiemy jeszcze jak wygląda komora . Powiem tak macie nad czym myśleć ale głowa do góry nie takie sprawy tu rozwiązywano . Ciepło pozdrawiam kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lutego 2014 Wypowiedzieli się już w temacie eksperci, dodam tylko swoje uwagi laika:1. kanał 2,7 m i nadal za gorąco? Może komora za mała? Albo za duży przekrój kanału.2. moja wędzarnia ma kanał 30 cm i jestem w stanie jako tako panować nad temperaturą - problem tylko z wędzeniem zimnym3. czereśnia i wiśnia to bardzo dobre drewna do wędzenia, nawet z korą, byle suche4. wędzę mieszanką: buk, akacja, wiśnia, czereśnia i nie zauważyłem zbyt intensywnego smaku/zapachu dymuA może to po prostu reakcja zbyt przesadna, spowodowana znajomością jedynie marketowych wyrobów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Marca 2014 Witamtemat trochę ucichł - dopiero teraz go zobaczyłem. Wędzonki z ostatniego mojego wędzenia w pomniku miały taki sam, intensywny smak i zapach. W moim przypadku to była za duża tem w palenisku - szamotowym co nie zawsze przekłada się na wysoką temp w komorze. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka0009 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Marca 2014 Przepraszam tak długą nieobecnością ale jak sie ma 2 dzieci i "szaleje" rota wirus to troszkę rzeczy niestety musi poczekać :)Wiec wyjęliśmy popielnik nie ładowaliśmy tyle drewna do palenia a szyber był otwarty całkowicie , temperatura wachała się od 45-57 stopni (wcześniej przy zamkniętym szybrze tyle mieliśmy)i udało się kiełbasy wyszły takie jakie jakie być powinny i smak przede wszystkim jest o niebo lepszy .Dziękuje wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.