Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

peklowanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#1 arek Raszyn

arek Raszyn

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 66 postów
  • Miejscowośćraszyn

Napisano 31 sty 2014 - 23:23

Witam serdecznie.

 

Mam pewien dylemat, zapeklowałem ok 20 kg szynek boczkow i poledwic wg tabeli dziadka na 5 dni.

proporcke wody  peklosoli jak i ilosci nastrzyków spełniłem bardzo solidnie iiiiiii

dzisiaj wieczorem był by  4 dzien peklowania ale przed południem wyjąłem ok 1 kg szynke na obiad i żona zrobiła gulasz i wyszedł bardzo słony. dodam że miesko przeszło w całej objetosci (nie było sine)

 

czy to może znaczyć że i wędzonki też takie wyjdą?

czy w trakcie oszuszania i ociekania ten nadmiar soli miesko odda.

 

prosze o rade jak to rozwiazać żeby dało się to zjeść.

 

pozdrawiam



#2 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3676 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 01 lut 2014 - 01:42

arek, w sumie to nigdy z peklowanego mięsa na wędzonki gulaszu nie robiłem...

 

Ja też pekluje wg tabeli dziadka i wędzonki wychodzą idealne... tylko nie wiem czy doczytałeś temat dogłębnie... po wyjęciu surowca z solanki, czy po 5 czy 10 dniach, wrzucam mieso do kąpieli w zimnej wodzie na jakies 2-3 minuty... miska i prysznic... :)

 

a może jednak coś sie pomyliłeś ?

 

Wiem też że peklowane mięso jak podsmażysz, podpieczesz, to słoność jest takiego mięsa większa...

 

Ja za pierwszym razem jak peklowałem poledwiczki wp razem z boczkami, szynkami, itp, i zadymiałem wszystko razem, to polędwiczki wyszły bardziej słone...

 

Jaki wniosek ?


Witam serdecznie.

 

Mam pewien dylemat, zapeklowałem ok 20 kg szynek boczkow i poledwic wg tabeli dziadka na 5 dni.

proporcke wody  peklosoli jak i ilosci nastrzyków spełniłem bardzo solidnie iiiiiii

dzisiaj wieczorem był by  4 dzien peklowania ale przed południem wyjąłem ok 1 kg szynke na obiad i żona zrobiła gulasz i wyszedł bardzo słony. dodam że miesko przeszło w całej objetosci (nie było sine)

 

czy to może znaczyć że i wędzonki też takie wyjdą?

czy w trakcie oszuszania i ociekania ten nadmiar soli miesko odda.

 

prosze o rade jak to rozwiazać żeby dało się to zjeść.

 

pozdrawiam

bigos...



#3 nigra

nigra

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 01 lut 2014 - 01:44

czy to może znaczyć że i wędzonki też takie wyjdą?

 

 Dla mnie.tabela Dziadka jest za słona i bardziej podchodzi mi słoność wg Rogera.http://wedlinydomowe...poczatkujacych/

 Jeżeli masz za słone to można po peklowaniu wymoczyć w wodzie. Polędwice zazwyczaj pekluję osobno albo robię mniejszy nastrzyk.



#4 arek Raszyn

arek Raszyn

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 66 postów
  • Miejscowośćraszyn

Napisano 01 lut 2014 - 09:05

arek, w sumie to nigdy z peklowanego mięsa na wędzonki gulaszu nie robiłem...

 

Ja też pekluje wg tabeli dziadka i wędzonki wychodzą idealne... tylko nie wiem czy doczytałeś temat dogłębnie... po wyjęciu surowca z solanki, czy po 5 czy 10 dniach, wrzucam mieso do kąpieli w zimnej wodzie na jakies 2-3 minuty... miska i prysznic... :)

 

a może jednak coś sie pomyliłeś ?

 

Wiem też że peklowane mięso jak podsmażysz, podpieczesz, to słoność jest takiego mięsa większa...

 

Ja za pierwszym razem jak peklowałem poledwiczki wp razem z boczkami, szynkami, itp, i zadymiałem wszystko razem, to polędwiczki wyszły bardziej słone...

 

Jaki wniosek ?


Witam serdecznie.

 

Mam pewien dylemat, zapeklowałem ok 20 kg szynek boczkow i poledwic wg tabeli dziadka na 5 dni.

proporcke wody  peklosoli jak i ilosci nastrzyków spełniłem bardzo solidnie iiiiiii

dzisiaj wieczorem był by  4 dzien peklowania ale przed południem wyjąłem ok 1 kg szynke na obiad i żona zrobiła gulasz i wyszedł bardzo słony. dodam że miesko przeszło w całej objetosci (nie było sine)

 

czy to może znaczyć że i wędzonki też takie wyjdą?

czy w trakcie oszuszania i ociekania ten nadmiar soli miesko odda.

 

prosze o rade jak to rozwiazać żeby dało się to zjeść.

 

pozdrawiam

bigos...

 

 

 

 

O pomyłce nie ma mowy wszystko sprawdzałem wielokrotnie.

wczesniej robiłem inna solanke na kg miiesa litr wody i 30gr peklosoli i 40 soli morskiej  i gulasz robilismy to wyszedł wprost nie ziemski, miesko było czerwone kruche i bardzo smaczne.

żeberka w zasadzie tak samo robie i też zawsze mam niedosyt po zjedzeniu.

 

z moczeniem wiem ale sadzilem ze troszke dłużej czy w te kilka min mieso odda sól?

 

bigosu to lepiej żebym nie musiał robić bo jeszcze mam:))



#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8200 postów

Napisano 01 lut 2014 - 10:42

Parę minut to za mało.

Mocz mięso w wodzie i co jakiś czas sprawdź słoność.

Grube mięso będziesz musiał moczyć dłużej niż cieńsze kawałki.

 

Następnym razem pekluj standardowo 8-10 dni i nie będziesz miał problemów.



#6 Skarus

Skarus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćWieś

Napisano 01 lut 2014 - 10:47

czy to może znaczyć że i wędzonki też takie wyjdą
 

Tabela Dziadka dotyczy wędlin, a nie wyrobów kuchennych!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak usmaży się kawałek łososia solonego do wędzenia na zimno, to czuje się tylko sól :mad:



#7 arek Raszyn

arek Raszyn

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 66 postów
  • Miejscowośćraszyn

Napisano 01 lut 2014 - 11:05

 

czy to może znaczyć że i wędzonki też takie wyjdą
 

Tabela Dziadka dotyczy wędlin, a nie wyrobów kuchennych!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak usmaży się kawałek łososia solonego do wędzenia na zimno, to czuje się tylko sól :mad:

 

 

 

wcześniej robiłem inna solanke i szynke zaminiła moja żona w gulasz i był wyśmienity.



#8 Skarus

Skarus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćWieś

Napisano 01 lut 2014 - 11:35

Skoro masz tak mocno przesolone mięso, to zgodnie z sugestią Miro musisz je moczyć w wodzie, a minuty zamienić w godziny :)



#9 arek Raszyn

arek Raszyn

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 66 postów
  • Miejscowośćraszyn

Napisano 01 lut 2014 - 11:39

Skoro masz tak mocno przesolone mięso, to zgodnie z sugestią Miro musisz je moczyć w wodzie, a minuty zamienić w godziny :)

w zasadzie to nie wiem czy ono jest przesolone bo zrobiłem wszystko wg tabeli.

po przerobieniu na obiad było bardzo słone po uwedzeniu i parzeniu może nie bedzieżywa sól.

 

jak stwierdzić czy po obróbce termicznej bedzie bedzie tak samo słne jak przed.

jak ukroje kawałek gdzies ze środka i go pogryze żeby sprawdzić słoność i bedzie powiedzmy słone ale zjadalne to po wedzeniu i parzeniu bedzie dobre?



#10 Skarus

Skarus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćWieś

Napisano 01 lut 2014 - 12:20

Dla jednego jest za słone, posmakuje drugi i powie, że niedosolone!

Jak uwędzisz, będziesz wiedział jak słone są dla Ciebie wyroby peklowane wg tabeli Dziadka



#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8200 postów

Napisano 01 lut 2014 - 12:39

jak stwierdzić czy po obróbce termicznej bedzie bedzie tak samo słne jak przed.

Ukrój kawałek mięsa i usmaż chwile na patelni.
Przynajmniej tak robię gdy mam wątpliwości.

#12 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1606 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 01 lut 2014 - 12:44

wczesniej robiłem inna solanke na kg miiesa litr wody i 30gr peklosoli i 40 soli morskiej

 

Skoro to było dobre to po co  kombinowałeś ?

Ja używam właśnie takich proporcji i mi to odpowiada.

Tylko polędwice nastrzykuję "lżejszą solanką" -  ok. 5% .

 

UWAGA - mój próg "słonolubności"  jest  niski. 



#13 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8200 postów

Napisano 01 lut 2014 - 17:22

Nie rozumiem po co kombinować, skoro można peklować normalnie i nie bać się o słoność wędzonek ?



#14 marek58au

marek58au

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • Miejscowośćmalbork

Napisano 01 lut 2014 - 20:38

A ja daje 100g peklosoli na litr wody i jest ok. :-) Oczywiście + przyprawy

#15 adamafryka

adamafryka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 116 postów
  • MiejscowośćAfryka Poludniowa - Durban

Napisano 20 lut 2014 - 10:20

Witam serdecznie forumowiczow.

 

W zasadzie nie wiem czy pisze w dobrym " pokoju " , ale kliknalem na " peklowanie".

Potrzebuje pomocy - bardzo chcialbym uwedzic noge jagniecia.

Macie jakikolwiek pomysl jak to zapeklowac? Czy mozna tak samo jak z szynkami?

 

Podpowiedzcie, prosze

 

Pozdrawiam serdecznie



#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8200 postów

Napisano 20 lut 2014 - 10:25

Zapekluj na mokro około 8-10 dnia, 40% solanki w stosunku do wagi mięsa.

Możesz posłużyć się kalkulatorem:

http://www.wyrobydom...lankamokro.html

 

Koniecznie trzeba zrobić nastrzyk.

Dodałbym też wywar z przypraw, czosnek wskazany. :)



#17 paweljack

paweljack

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1947 postów

Napisano 20 lut 2014 - 10:26

Witaj, zerknij tu: http://wedlinydomowe...dzony-wgkostka/ robiłem wg tej receptury i polecam.


Użytkownik paweljack edytował ten post 20 lut 2014 - 10:27


#18 adamafryka

adamafryka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 116 postów
  • MiejscowośćAfryka Poludniowa - Durban

Napisano 21 lut 2014 - 10:17

Koniecznie trzeba zrobić nastrzyk. Dodałbym też wywar z przypraw, czosnek wskazany.

 

Witam MIRO.

Ogromnie dziekuje za podpowiedz. Kalkulator jest SUPER!!!

 

Moglbys mi jeszcze podpowiedziec ile procent solanki w stosunku do wagi miesa musze wstrzyknac?

W szynkach jest od 3% do 5%  - czy mam uzyc tego?

 

Jeszcze raz dziekuje I pozdrawiam z drugiego konca swiata



#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8200 postów

Napisano 21 lut 2014 - 12:31

Nastrzykując patrzę czy równo puchnie :).

Nie sugeruję się procentami czy ilościami, ponieważ nie używam chemii do nastrzyku i mięso odda nadmiar solanki.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Zico

Zico

    Weteran

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 2143 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 21 lut 2014 - 13:57

   Dla mnie.tabela Dziadka jest za słona i bardziej podchodzi mi słoność wg Rogera.http://wedlinydomowe...poczatkujacych/  Jeżeli masz za słone to można po peklowaniu wymoczyć w wodzie. Polędwice zazwyczaj pekluję osobno albo robię mniejszy nastrzyk.

 

a czy czasem nie w swoich materiałach Roger nie miał właśnie tabeli Dziadka ? 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych