Skocz do zawartości

[Kaukaz] Zlotowa Basturma by Andy


BonAir

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzejmości na bok, zaczynam Was męczyć :)

 

1. czy przez pierwsze 3 dni (te bez odlewania) obracać mięso?

2. czy sól, która pozostała w misce, (po odlaniu), nałożyć na mięso?

3. te 10 dni z odlewaniem to w lodówce czy na stryszek (na stryszku 12-13 stopni, ale jak uchylę okna to będzie chłodniej)?

4. czy to normalne, że zanurzona w odcieku część mięsa zmienia kolor na szary?

5. czy dodanie odrobiny saletry może zaszkodzić?

 

Pozdrawiam świątecznie

Rafał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość Anonymous

Przypomnieliście mi o mojej dojrzewającej basturmie i musiałem popróbować co też wyszło, i tu zaskoczenie :shock: - jadana !! ( przynajmniej dla mnie :grin: ) , może brakuje 4-5 punktów :wink: do wyrobu Mistrza Andyego, ale to i tak lepiej niż się spodziewałem :grin:

 

Andy, dzięki za wskazówki, które doprowadziły do szczęśliwego rozwiązania :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przynajmniej dla mnie :grin: ) ,

może brakuje 4-5 punktów[ /quote]

 

Jeśli chodzi Ci o braki w uzębieniu, to się Kolego nie stresuj .......cieniej trzeba kroić :cool:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

By Cię fentek kaczka kopła! :) skąd się u Ciebie bierze ten dowcip na każdą sytuację? Pozdrawiam i by tego humoru Ci nie brakło!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Znalazłem kawałek basturmy, który ma tak z pół roku.

Twardością przypomina zamrożone mięso.

Nie da się jej pokroić.

 

Co można z nią teraz zrobić?

 

Zetrzeć na tarce jak parmezan?

Parzyć w wodzie, żeby trochę namokła ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Bardzo wyschnięte szynki można pomoczyć w zimnej wodzie wracają po części do normy . Być może i basturma w ten sposób . Nie praktykowałem lecz wyczytałem .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może włożyć do woreczka foliowego i "wpryskać" trochę wody? Taki zestaw po kilku dniach w lodówce może zmięknąć.

Zastanawiałem się nad tym, jak przerwać proces suszenia gotowej basturmy, i odpowiednio wysuszoną mrożę w zamrażarce. Nie wiem jak taka smakuje (dopiero zacząłem takie experymenty), ale szwagier dostał odemnie taką, jadł z kolegami w pracy, chwalili, i mają się dobrze! :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja z ligawy (25 zł/kg!!!) wyszła rewelacyjna, może trochę za wiele czosnku.... Nie dałem kozieratki, bo nigdzie nie mogłem kupić.

W pracy dostałem zamówienia na następną produkcję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
A dzisiaj ja nastawię basturmę :lol: Kupiłam ligawę ok 1,5kg (pani sprzedająca mówiła legawa :mam nadzieję że to to samo :shock: ) . Za około miesiąc zdam relację.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.