Skocz do zawartości

Kiełbasa lisiecka produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

To pierwsza moja próba tej kiełbasy, robiona wg receptury ze strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/722-kielbasa-lisiecka

 

Użyłem polędwic - szarpak

 

post-55133-0-89656700-1393231915_thumb.jpg

 

podgardla - siatka 8mm

 

post-55133-0-99921500-1393232290_thumb.jpg

 

i III wp. 2 x 2 mm + 40% wody

 

Przyprawy:

 

Użyte do peklowania:

 

peklosól 16 g/kg

 

Użyte do produkcji:

 

peklosól 4 g/kg

cukier 1 g/kg

pieprz 2,5 g/kg

czosnek 2,5 g/kg

gałka 0,6 g/kg

 

Efekt końcowy:

 

post-55133-0-23430800-1393231915_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Paweł, jakaś taka za mocno rozdrobniona na pierwszy rzut oka.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podziwiam i juz wiem ze jak tylko bedzie wedzarnia to musze taka zrobic ( nie licze ze moja bedzie tak wygladac ) ale nareszcie znalazlam ze z poledwicy mozna zrobic kielbase ( domowe wyroby nie licze ceny )bo kazda bedzie tansza niz te co sa na tutejszym rynku a poledwica czesciej w lepszej cenie niz golonka :)

najgorzej z tym podgardlem bo tego tu nie ma wogole :hmm:

Pawel :clap: ( nie wazne czy mniej rozdrobniona czy bardziej wszystko da sie dopracowac z czasem )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak patrzę na przekrój i powiem szczerze gdybyś nie napisał że to Lisiecka to obstawiłbym parówkową :(

Szkoda tego wsadu na takie rozdrabniane :(

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, jakaś taka za mocno rozdrobniona na pierwszy rzut oka.

Podane jest że na siatce 20, 30 mm, takiej nie mam więc jest na szarpaku, może następnym razem pokroję w kawałki.

Szkoda tego wsadu na takie rozdrabniane :(

Nie szkoda, wygląd oczywiście ważny jest ale smak ważniejszy  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, a jakiej maszynki używasz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, fajna kiełbasa. Smak napewno też super.

Ja mam ten sam problem a właściwie miałam ,póki nie poszłam po rozum do głowy :D

Pewnie robisz wyroby na 5 jak ja bo szybciej i wygodniej. Szybciej tak, ale przy takiej kiełbasie to do kitu.

Następnym razem pokroj te chude mięsko w kawałki i lekko potraktuj tłuczkiem. Wyjdzie Ci extra. Ja tak robię bo szarpak od 5 jest beznadziejny do tego rodzaju kiełbas. Trochę trwało zanim skumałam, ponieważ co nie zrobiłam to zawsze konsystencja na poziomie parówy mi wychodziła.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a czym nadziewasz?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, fajna kiełbasa. Smak napewno też super.

Ja mam ten sam problem a właściwie miałam ,póki nie poszłam po rozum do głowy :D

Pewnie robisz wyroby na 5 jak ja bo szybciej i wygodniej. Szybciej tak, ale przy takiej kiełbasie to do kitu.

Następnym razem pokroj te chude mięsko w kawałki i lekko potraktuj tłuczkiem. Wyjdzie Ci extra. Ja tak robię bo szarpak od 5 jest beznadziejny do tego rodzaju kiełbas. Trochę trwało zanim skumałam, ponieważ co nie zrobiłam to zawsze konsystencja na poziomie parówy mi wychodziła.

 

Pozdrawiam serdecznie

Następnym razem pokroję w kostkę albo użyję wreszcie swojej 32. Pozdrawiam Cię Basiu.

a czym nadziewasz?

też ósemką.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie obraź się, ale ... czy zdejmujesz sitko i nożyk do nadziewania?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie obraź się, ale ... czy zdejmujesz sitko i nożyk do nadziewania?

Nie obrażę się ale nie żartuj  :D

Poza tym myślę sobie, że inaczej taka kiełbasa wygląda z łopatką, inaczej z szynką a inaczej z polędwicą.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, zrób jeszcze raz zdjęcie przekroju, ale w zbliżeniu.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, zrób jeszcze raz zdjęcie przekroju, ale w zbliżeniu.

Na szczęście jeszcze nie zjadłem, zrobię później w domu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, zrób jeszcze raz zdjęcie przekroju, ale w zbliżeniu.

Proszę.

 

post-55133-0-14384200-1393257997_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 Pozostaje pytanie co to jest odpowiedni mięsień szynki?

 

 

 

Odpowiedź na to pytanie jest zawarta w przywołanym  pdf-ie...

 

Cytuję:

 

- mięso wieprzowe klasy I – udział 85 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso chude

pochodzące od szynek, pozbawione tłuszczu, ścięgien i tkanki łącznej. Dopuszcza się lekkie przerosty tłuszczu międzymięśniowego.

W tej klasie mięsa nie dopuszcza się wykorzystywania mięśnia podścięgnistego przylegającego do mięśnia półbłoniastego oraz mięśnia czterogłowego (myszki) ze względu na ich charakterystyczne bardzo ciemne przebarwienie, co w przypadku „kiełbasy lisieckiej” zakłóca jej tradycyjną estetykę.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Pozostaje pytanie co to jest odpowiedni mięsień szynki?

 

 

 

Odpowiedź na to pytanie jest zawarta w przywołanym  pdf-ie...

Tak, doczytałem ale w sklepie takich nie ma. Pozdrawiam

A Maxell nie jedyny raz to pisze: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-miesa-pytania-do-technologa/?p=314088

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.