paweljack Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2014 To pierwsza moja próba tej kiełbasy, robiona wg receptury ze strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/722-kielbasa-lisiecka Użyłem polędwic - szarpak podgardla - siatka 8mm i III wp. 2 x 2 mm + 40% wody Przyprawy: Użyte do peklowania: peklosól 16 g/kg Użyte do produkcji: peklosól 4 g/kgcukier 1 g/kgpieprz 2,5 g/kgczosnek 2,5 g/kggałka 0,6 g/kg Efekt końcowy: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2014 Paweł, jakaś taka za mocno rozdrobniona na pierwszy rzut oka. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2014 Podziwiam i juz wiem ze jak tylko bedzie wedzarnia to musze taka zrobic ( nie licze ze moja bedzie tak wygladac ) ale nareszcie znalazlam ze z poledwicy mozna zrobic kielbase ( domowe wyroby nie licze ceny )bo kazda bedzie tansza niz te co sa na tutejszym rynku a poledwica czesciej w lepszej cenie niz golonka najgorzej z tym podgardlem bo tego tu nie ma wogole Pawel ( nie wazne czy mniej rozdrobniona czy bardziej wszystko da sie dopracowac z czasem ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Tak patrzę na przekrój i powiem szczerze gdybyś nie napisał że to Lisiecka to obstawiłbym parówkową Szkoda tego wsadu na takie rozdrabniane Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edytowane 24 Lutego 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2014 Paweł, jakaś taka za mocno rozdrobniona na pierwszy rzut oka.Podane jest że na siatce 20, 30 mm, takiej nie mam więc jest na szarpaku, może następnym razem pokroję w kawałki.Szkoda tego wsadu na takie rozdrabniane Nie szkoda, wygląd oczywiście ważny jest ale smak ważniejszy Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2014 Ja w sprawie lisieckiej brałem dokształt min. tutaj Kielbasa lisiecka.pdf i tataj http://www.google.de/imgres?client=firefox-a&hs=dlF&sa=X&rls=org.mozilla%3Ade%3Aofficial&channel=sb&biw=1920&bih=880&tbm=isch&tbnid=zUOUjTX97vqDyM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.bliskokrakowa.pl%2Fpl%2Fkielbasa-lisiecka-nasz-produkt-regionalny&docid=VL72Gl6ufYyAhM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.bliskokrakowa.pl%2Fuploads%2Fcommon%2FBez%2525C2%2525A0tytu%2525C5%252582u.jpg&w=2313&h=839&ei=xigLU6zdGYPJtAbQ2YHQCw&zoom=1&iact=rc&dur=1685&page=1&start=0&ndsp=41&ved=0CI0BEK0DMBI Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2014 Paweł, a jakiej maszynki używasz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2014 podgardla Takie z gruczołami dajesz? Efekt końcowy: Parówa Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2014 W smaku nie wątpię że jest pyszna;) ale naprawdę wygląda jak parówkowa!Następnym razem będzie na pewno lepiej,pozdrawiam.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2014 podgardlaTakie z gruczołami dajesz? Zbędne pytanie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2014 Paweł, fajna kiełbasa. Smak napewno też super.Ja mam ten sam problem a właściwie miałam ,póki nie poszłam po rozum do głowy Pewnie robisz wyroby na 5 jak ja bo szybciej i wygodniej. Szybciej tak, ale przy takiej kiełbasie to do kitu.Następnym razem pokroj te chude mięsko w kawałki i lekko potraktuj tłuczkiem. Wyjdzie Ci extra. Ja tak robię bo szarpak od 5 jest beznadziejny do tego rodzaju kiełbas. Trochę trwało zanim skumałam, ponieważ co nie zrobiłam to zawsze konsystencja na poziomie parówy mi wychodziła. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2014 Ja w sprawie lisieckiej brałem dokształt min. tutaj Kielbasa lisiecka.pdf i tataj http://www.google.de/imgres?client=firefox-a&hs=dlF&sa=X&rls=org.mozilla%3Ade%3Aofficial&channel=sb&biw=1920&bih=880&tbm=isch&tbnid=zUOUjTX97vqDyM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.bliskokrakowa.pl%2Fpl%2Fkielbasa-lisiecka-nasz-produkt-regionalny&docid=VL72Gl6ufYyAhM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.bliskokrakowa.pl%2Fuploads%2Fcommon%2FBez%2525C2%2525A0tytu%2525C5%252582u.jpg&w=2313&h=839&ei=xigLU6zdGYPJtAbQ2YHQCw&zoom=1&iact=rc&dur=1685&page=1&start=0&ndsp=41&ved=0CI0BEK0DMBIDzięki, wszystko to czytałem. Tak zostało zarejestrowane, więc polędwica o której jest na stronie głównej i też kiedyś słyszałem to mit. Pozostaje pytanie co to jest odpowiedni mięsień szynki?Paweł, a jakiej maszynki używasz ?nr 8 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Lutego 2014 a czym nadziewasz? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2014 Paweł, fajna kiełbasa. Smak napewno też super.Ja mam ten sam problem a właściwie miałam ,póki nie poszłam po rozum do głowy Pewnie robisz wyroby na 5 jak ja bo szybciej i wygodniej. Szybciej tak, ale przy takiej kiełbasie to do kitu.Następnym razem pokroj te chude mięsko w kawałki i lekko potraktuj tłuczkiem. Wyjdzie Ci extra. Ja tak robię bo szarpak od 5 jest beznadziejny do tego rodzaju kiełbas. Trochę trwało zanim skumałam, ponieważ co nie zrobiłam to zawsze konsystencja na poziomie parówy mi wychodziła. Pozdrawiam serdecznieNastępnym razem pokroję w kostkę albo użyję wreszcie swojej 32. Pozdrawiam Cię Basiu.a czym nadziewasz?też ósemką. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2014 nie obraź się, ale ... czy zdejmujesz sitko i nożyk do nadziewania? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Lutego 2014 nie obraź się, ale ... czy zdejmujesz sitko i nożyk do nadziewania?Nie obrażę się ale nie żartuj Poza tym myślę sobie, że inaczej taka kiełbasa wygląda z łopatką, inaczej z szynką a inaczej z polędwicą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Lutego 2014 Paweł, zrób jeszcze raz zdjęcie przekroju, ale w zbliżeniu. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lutego 2014 Paweł, zrób jeszcze raz zdjęcie przekroju, ale w zbliżeniu.Na szczęście jeszcze nie zjadłem, zrobię później w domu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Lutego 2014 Ja ostatnio robiłem kaszanę luxusową i wątrobę pokroiłem , a ozory wp. puściłem na szarpak . Były , ale nie widoczne , więc polecam nóż i tylko nóż . Maszynka też ósemka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zbędne pytanie. Z fotki tak wynika . Fakt , bez opisu też bym przybliżył do parówki Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Lutego 2014 Paweł, zrób jeszcze raz zdjęcie przekroju, ale w zbliżeniu.Proszę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Lutego 2014 Proszę. Na tym zdjęciu zdecydowanie lepiej wygląda . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Lutego 2014 Pozostaje pytanie co to jest odpowiedni mięsień szynki? Odpowiedź na to pytanie jest zawarta w przywołanym pdf-ie... Cytuję: - mięso wieprzowe klasy I – udział 85 % w ogólnej masie produkcyjnej. Jest to mięso chudepochodzące od szynek, pozbawione tłuszczu, ścięgien i tkanki łącznej. Dopuszcza się lekkie przerosty tłuszczu międzymięśniowego.W tej klasie mięsa nie dopuszcza się wykorzystywania mięśnia podścięgnistego przylegającego do mięśnia półbłoniastego oraz mięśnia czterogłowego (myszki) ze względu na ich charakterystyczne bardzo ciemne przebarwienie, co w przypadku „kiełbasy lisieckiej” zakłóca jej tradycyjną estetykę. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Lutego 2014 Pozostaje pytanie co to jest odpowiedni mięsień szynki? Odpowiedź na to pytanie jest zawarta w przywołanym pdf-ie...Tak, doczytałem ale w sklepie takich nie ma. PozdrawiamA Maxell nie jedyny raz to pisze: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-miesa-pytania-do-technologa/?p=314088 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Lutego 2014 O wiele lepiej;))))czyli jednak fotki nie raz przekłamują!!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.