Skocz do zawartości

Wyroby Jasiust


Jasiust

Rekomendowane odpowiedzi

Pochwalę się moimi wyrobami od początku , no może nie od samego początku bo przygodę z wędzeniem zaczynałem ok.40 lat temu .Za wędzarnie służyła beczka na cegłach i kanał. Póżniej była szafka  a był to rok 2005 i wyroby z niej. Mała modernizacja wędzarni i wyglądała tak i wyroby. Do wędzenia potrzebowałem taczkę drewna. CDN


post-50906-0-20499700-1394827696_thumb.jpgW 2011 trafiłem na to forum i zmieniły się moje poglądy na wędzenie. Moja wędzarnia wygląda teraz takpost-50906-0-89528700-1394827637_thumb.jpg i kącik do pracypost-50906-0-51606000-1394827823_thumb.jpgpost-50906-0-35524800-1394827849_thumb.jpg Miniatury z dołu powinne być u góry .W następnych postach postaram się wklejać prawidłowo.

post-50906-0-69320900-1394826025_thumb.jpg

post-50906-0-05420300-1394826106_thumb.jpg

post-50906-0-95972400-1394826589_thumb.jpg

post-50906-0-75317000-1394826646_thumb.jpg

Edytowane przez jaga1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wojtku. Nie miałem w starej wędzarni szybra po prostu nie wiedziałem jak ma wyglądać wędzarnia i wędzenie. Teraz mam palenisko takie jak na zdjęciu powyżej z wyjmowaną szufladą. No i inne jest zużycie drewna.


A teraz ciąg dalszy:post-50906-0-47589000-1394993890_thumb.jpg Kiełbasę cienką robię na bazie chłopskiej tylko nie trzymam się rygorystycznie receptury. A teraz salceson post-50906-0-76260900-1394994017_thumb.jpgpost-50906-0-14947200-1394994036_thumb.jpg Próbowałem zrobić taki jak robił mój Tata i wreszcie wyszedł mi podobny. Daty wyrobów są na zdjęciach.


Następne:post-50906-0-17377800-1394994266_thumb.jpg Tutaj mielonka robiona pierwszy raz na próbę.post-50906-0-41831500-1394994325_thumb.jpg Tutaj taka  zwyczajna z resztek mięsa , kiełbaska w pęcherzu boczuś i u góry chudsza kiełbaskapost-50906-0-66625000-1394994398_thumb.jpg

Edytowane przez jaga1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ojjj tak mnie się zdaje że tu fachowa ręka jest!!!!Wyroby pierwsza klasa,salceson pięknya ta zwyczajna to chyba taki lepszy wuszt!!!wszystko eleganckie!!!pozdrawiam...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następne post-50906-0-53314600-1394995394_thumb.jpg i w przekrojupost-50906-0-32344700-1394995411_thumb.jpg Dzieci przyjadą to im trochę spakowałem.post-50906-0-64930800-1394995442_thumb.jpg jeszcze trochę kiełbaski i golonka z szynkowara tylko mały błąd, za słabo oczyszczona skóra z tłuszczu.post-50906-0-98215500-1394995682_thumb.jpgpost-50906-0-66488000-1394995717_thumb.jpg


Zapomniałem napisać że jestem od niedawna szczęśliwym emerytem i myślę,że będę miał więcej czasu na swoje hobby. Jestem w trakcie przebudowy swojego pomieszczenia do pracy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następne wyroby:post-50906-0-89010900-1395092974_thumb.jpgpost-50906-0-38098100-1395092999_thumb.jpg a teraz przekrój szynkowej post-50906-0-60966300-1395093015_thumb.jpg w tej dałem też tłuste z golonki w następnych już golonka bez tłustego


Dla odmiany rybki:post-50906-0-50093600-1395093289_thumb.jpgpost-50906-0-63088300-1395093314_thumb.jpgpost-50906-0-88379900-1395093335_thumb.jpg


Zainspirowany kol. Kurp-a zrobiłem taką szyneczkę ale wyrób spartoliłem, za lużno skóra wypełniona i przeparzona post-50906-0-68324200-1395093608_thumb.jpgpost-50906-0-58584300-1395093638_thumb.jpg ale się nie zmarnowało, dodałem boczku faszerowanego bo był za tłusty i wyszło coś takiego. Przynajmniej coś podobnego bo zdjęć nie zrobiłem.post-50906-0-72428500-1395093749_thumb.jpg oczywiście doprawione czosnkiem majerankiem do smaku.


Następny wyrób nie udany to szynka z nogą ale to moje pierwsze tego typu wyroby.post-50906-0-65925900-1395094229_thumb.jpgpost-50906-0-30988800-1395094305_thumb.jpgpost-50906-0-85249600-1395094335_thumb.jpg Myślę że następnym razem będzie dobrze.


A tutaj szyneczka ( w realu nie była taka ciemna) polędwica i boczek rolowany a że był tłusty został został nafaszerowany masą kiełbasianą.

post-50906-0-31697400-1395094489_thumb.jpg

Edytowane przez jaga1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynkę z nogą musisz lepiej nastrzyknąć to nie będzie tych szarych miejsc  ale to pewnie już wiesz :) .

Mnie najbardziej podobają  się rybki  :clap:  choc nie potrafię rozpoznać  gatunku :blush:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fszystko fantasticco ! :thumbsup:  Kiedy ja będę emerytem ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

karkan jeżeli naprawdę będziesz w Kołobrzegu to zapraszam daj znać na pw  chudziak to są śledzie i bolki ( mały dorsz)  Wędzę śledzie i dorsze bo mam do nich dostęp ( świeżych) bo mrożone  to nie to.Jeżeli jest sezon na makrele to wędzę i zamrażam i będą do paprykarzu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tutaj zostały 2 słoiczki z 50 paprykarzupost-50906-0-77848100-1395171336_thumb.jpg zrobiłem dietetyczne na życzenie dzieci ale to nie mój smak .Przepis innym razem bo mam mały remącik w pracowni, i 2 brzuszki z łososia bo tyle zostało do fotografipost-50906-0-43407900-1395171626_thumb.jpg Znowu parę rybek i serki pilosy 12 godz. w solance 8% następnie pakowane próżniowo i konsumpcja po min. tygodniu a najlepiej 2post-50906-0-29019000-1395171851_thumb.jpg W końcu zrobiłem kaszankę bo miałem resztki krwawe i inne mięska i wyszło ok 20kg i podwędziłem po sparzeniu jak kolega Pisu i to jest mój smak ,a i kasza gryczana nie prażonapost-50906-0-96919000-1395172159_thumb.jpga kiełbaska jak zwykle  17 gr sól /peklosól/kg   majeranek 1 gr/kg  czosnek 7gr/kg  pieprz 2,5 gr/kg   1 gr/kg cukru zimą. Na zdjęciu kaszanka wygląda jakby była ni sparzona ale zapewniam nie była surowa.post-50906-0-69709700-1395172459_thumb.jpg Tutaj Polska surowa podwędzana tylko tym razem wisiała w zbyt suchym miejscupost-50906-0-41292000-1395172700_thumb.jpgMiałem ochotę na salcesonpost-50906-0-62947600-1395172822_thumb.jpg ale w trakcie parzenia poszedłem oglądać film i zapomniałem o mięsku i część poszła razem z garnkiem na śmietnik i to co było w w innym garnku poszło do salcesonu a najważniejsze że  uszy się uchowały.Co nie zmieściło się w"maćku' jest w słoikach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio wędziłem koledze bolki post-50906-0-03024000-1395174941_thumb.jpg do wędzarni zmieściło się 175 szt a co zostało to do słoika i to był bardzo dobry pomysł post-50906-0-37555300-1395175086_thumb.jpeg po lewej flądra smażona, w środku  ten salceson co nie zmieścił się do 'maćka' a po prawej bolki surowe solone.Oczywiście wszystko pasteryzowane. Zalewa jutro bo mam przepis w " gabinecie" jak mówi moja żona. Proponuję spróbować bo myślę że warto. Konsumować nie wcześniej jak po 2 tygodniach, bo takie mi najlepiej smakują. Na razie przerwa w produkcji bo modernizacja "gabinetu". Zdjęcia jutro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na zalewę:3 szklanki wody

                             3/4 szklanki oleju

                             6 łyżek keczupu

                             6 łyżek octu

                             mały przecier pomidorowy

                             szczypta soli

Zagotować i zalać rybę ciepłą zalewą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przed świętami zrobiłem trochę wyrobów:post-50906-0-64644600-1399484910_thumb.jpgpost-50906-0-53263300-1399484950_thumb.jpg Gruba kiełbasa i ta po lewej jest z dziczyzny a proporcje:I dzik 2,5kg  II dzik 5,0 kg  III dzik 3,6 kg   IIA wp 4,2kg   pachwina 2,5kg  przyprawy na kg mięsa czosnek 7gr majeranek 2gr pieprz 2gr  jałowiec 2gr  kolędra 0,5 gr  gałka 0,6gr  ziele 0,5gr   Jałowiec i ziele zbyt grubo zmielone bo zbyt mocno wyczuwalne.post-50906-0-96883700-1399485532_thumb.jpg


 

 

masz tam wszystko co mi się marzy
 No brakuje mi porządnego blendera ale myślę nad tym. Jak znajdę trochę czasu to spróbuję sam zrobić , mam pewien pomysł.

Kiełbaska wieprzowapost-50906-0-88598100-1399486285_thumb.jpg I roladapost-50906-0-91674600-1399486328_thumb.jpg a to co nie zmieściło się do skóry poszło w osłonkę barierowąpost-50906-0-02880100-1399486365_thumb.jpg Obok polędwica z dzika nadziana polędwicą z sarny i polędwica wieprzowa nie parzona.post-50906-0-37710500-1399486396_thumb.jpg

Edytowane przez jaga1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.