Jasiust Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) Pochwalę się moimi wyrobami od początku , no może nie od samego początku bo przygodę z wędzeniem zaczynałem ok.40 lat temu .Za wędzarnie służyła beczka na cegłach i kanał. Póżniej była szafka a był to rok 2005 i wyroby z niej. Mała modernizacja wędzarni i wyglądała tak i wyroby. Do wędzenia potrzebowałem taczkę drewna. CDNW 2011 trafiłem na to forum i zmieniły się moje poglądy na wędzenie. Moja wędzarnia wygląda teraz tak i kącik do pracy Miniatury z dołu powinne być u góry .W następnych postach postaram się wklejać prawidłowo. Edytowane 14 Marca 2014 przez jaga1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Marca 2014 Fajnie ze zachowałeś fotki , miales szyber w starej wedzarni kanałowej ? weedze od kilku lat i nigdy nie potrzebuje taczki drewna , pytzm z ciekawości .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Marca 2014 Kapitalny Klimat!Błogość faktury elewacji.....Waga.... NoŻyce....Kesierka....Po mojemu to prawdziwe, kompletne Masturbatorium Kiełbaśnika ----PS ...a guziki w pilocie się nie dowędziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Wojtku. Nie miałem w starej wędzarni szybra po prostu nie wiedziałem jak ma wyglądać wędzarnia i wędzenie. Teraz mam palenisko takie jak na zdjęciu powyżej z wyjmowaną szufladą. No i inne jest zużycie drewna.A teraz ciąg dalszy: Kiełbasę cienką robię na bazie chłopskiej tylko nie trzymam się rygorystycznie receptury. A teraz salceson Próbowałem zrobić taki jak robił mój Tata i wreszcie wyszedł mi podobny. Daty wyrobów są na zdjęciach.Następne: Tutaj mielonka robiona pierwszy raz na próbę. Tutaj taka zwyczajna z resztek mięsa , kiełbaska w pęcherzu boczuś i u góry chudsza kiełbaska Edytowane 16 Marca 2014 przez jaga1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Marca 2014 Ojjj tak mnie się zdaje że tu fachowa ręka jest!!!!Wyroby pierwsza klasa,salceson pięknya ta zwyczajna to chyba taki lepszy wuszt!!!wszystko eleganckie!!!pozdrawiam... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2014 Następne i w przekroju Dzieci przyjadą to im trochę spakowałem. jeszcze trochę kiełbaski i golonka z szynkowara tylko mały błąd, za słabo oczyszczona skóra z tłuszczu.Zapomniałem napisać że jestem od niedawna szczęśliwym emerytem i myślę,że będę miał więcej czasu na swoje hobby. Jestem w trakcie przebudowy swojego pomieszczenia do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) zazdroszczę Ci pozytywnie Twojej pracowni . Pozdrawiam Edytowane 16 Marca 2014 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Następne wyroby: a teraz przekrój szynkowej w tej dałem też tłuste z golonki w następnych już golonka bez tłustegoDla odmiany rybki:Zainspirowany kol. Kurp-a zrobiłem taką szyneczkę ale wyrób spartoliłem, za lużno skóra wypełniona i przeparzona ale się nie zmarnowało, dodałem boczku faszerowanego bo był za tłusty i wyszło coś takiego. Przynajmniej coś podobnego bo zdjęć nie zrobiłem. oczywiście doprawione czosnkiem majerankiem do smaku.Następny wyrób nie udany to szynka z nogą ale to moje pierwsze tego typu wyroby. Myślę że następnym razem będzie dobrze.A tutaj szyneczka ( w realu nie była taka ciemna) polędwica i boczek rolowany a że był tłusty został został nafaszerowany masą kiełbasianą. Edytowane 17 Marca 2014 przez jaga1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Marca 2014 Szynkę z nogą musisz lepiej nastrzyknąć to nie będzie tych szarych miejsc ale to pewnie już wiesz .Mnie najbardziej podobają się rybki choc nie potrafię rozpoznać gatunku Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Marca 2014 jaga1 wedliny b.ladne , masz odwage robic nogi wedzone . Rybki I klasa ,one robia największe wrażenie Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Marca 2014 jaga1 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Marca 2014 Jestem pod wrażeniem,miejsca do pracy,tylko pozazdrościć.Emeryci górą Bardzo smakowicie wyglądają Twoje wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Marca 2014 Rybki wędzone wyglądają jak armia żołnierzy w złotych mundurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Marca 2014 jaga1 Brawo za wyroby W piątek będę w Kołobrzegu wpadnę spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Marca 2014 No nie! Szkoda "jęzora strzępić", tylko brać i "żreć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Marca 2014 Fszystko fantasticco ! Kiedy ja będę emerytem ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Marca 2014 karkan jeżeli naprawdę będziesz w Kołobrzegu to zapraszam daj znać na pw chudziak to są śledzie i bolki ( mały dorsz) Wędzę śledzie i dorsze bo mam do nich dostęp ( świeżych) bo mrożone to nie to.Jeżeli jest sezon na makrele to wędzę i zamrażam i będą do paprykarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Marca 2014 A tutaj zostały 2 słoiczki z 50 paprykarzu zrobiłem dietetyczne na życzenie dzieci ale to nie mój smak .Przepis innym razem bo mam mały remącik w pracowni, i 2 brzuszki z łososia bo tyle zostało do fotografi Znowu parę rybek i serki pilosy 12 godz. w solance 8% następnie pakowane próżniowo i konsumpcja po min. tygodniu a najlepiej 2 W końcu zrobiłem kaszankę bo miałem resztki krwawe i inne mięska i wyszło ok 20kg i podwędziłem po sparzeniu jak kolega Pisu i to jest mój smak ,a i kasza gryczana nie prażonaa kiełbaska jak zwykle 17 gr sól /peklosól/kg majeranek 1 gr/kg czosnek 7gr/kg pieprz 2,5 gr/kg 1 gr/kg cukru zimą. Na zdjęciu kaszanka wygląda jakby była ni sparzona ale zapewniam nie była surowa. Tutaj Polska surowa podwędzana tylko tym razem wisiała w zbyt suchym miejscuMiałem ochotę na salceson ale w trakcie parzenia poszedłem oglądać film i zapomniałem o mięsku i część poszła razem z garnkiem na śmietnik i to co było w w innym garnku poszło do salcesonu a najważniejsze że uszy się uchowały.Co nie zmieściło się w"maćku' jest w słoikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Marca 2014 Ostatnio wędziłem koledze bolki do wędzarni zmieściło się 175 szt a co zostało to do słoika i to był bardzo dobry pomysł po lewej flądra smażona, w środku ten salceson co nie zmieścił się do 'maćka' a po prawej bolki surowe solone.Oczywiście wszystko pasteryzowane. Zalewa jutro bo mam przepis w " gabinecie" jak mówi moja żona. Proponuję spróbować bo myślę że warto. Konsumować nie wcześniej jak po 2 tygodniach, bo takie mi najlepiej smakują. Na razie przerwa w produkcji bo modernizacja "gabinetu". Zdjęcia jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Marca 2014 Przepis na zalewę:3 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 6 łyżek keczupu 6 łyżek octu mały przecier pomidorowy szczypta soliZagotować i zalać rybę ciepłą zalewą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Marca 2014 Tutaj stanie kuchenka gazowa i piekarnikale najpierw terakota i glazura na ścianie. Całe pomieszczenie przygotowane pod terakotę bo miałem pomalowaną posadzkę ale nie mogłem utrzymać czystości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Maja 2014 Prace powoli idą do przodu Pozostała do uporządkowania instalacja elektryczna , pomalowanie okna i ściany. Na razie przerwa w pracach w kąciku hobbystycznym bo mam zaległości w ogrodzie i parę innych spraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Maja 2014 Tylko pogratulować tak wspaniałego kącika masz tam wszystko co mi się marzy Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Przed świętami zrobiłem trochę wyrobów: Gruba kiełbasa i ta po lewej jest z dziczyzny a proporcje:I dzik 2,5kg II dzik 5,0 kg III dzik 3,6 kg IIA wp 4,2kg pachwina 2,5kg przyprawy na kg mięsa czosnek 7gr majeranek 2gr pieprz 2gr jałowiec 2gr kolędra 0,5 gr gałka 0,6gr ziele 0,5gr Jałowiec i ziele zbyt grubo zmielone bo zbyt mocno wyczuwalne. masz tam wszystko co mi się marzy No brakuje mi porządnego blendera ale myślę nad tym. Jak znajdę trochę czasu to spróbuję sam zrobić , mam pewien pomysł.Kiełbaska wieprzowa I rolada a to co nie zmieściło się do skóry poszło w osłonkę barierową Obok polędwica z dzika nadziana polędwicą z sarny i polędwica wieprzowa nie parzona. Edytowane 7 Maja 2014 przez jaga1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Maja 2014 Ta polędwica ładnie wygląda;)brawo....Fajny kącik się szykuje ja też swój powoli ogarniam;))pozdrawiam.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.