mi_chal Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2014 Witam wszystkich proszę o pomoc. Szynkę moczyłem w solance i w przyprawach 14 dni poczym uwędziłem, a następnie parzyłem po wystygnięciu szynka okazała się gumowata wręcz nie jadalna. Co może być powodem ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2014 Za mało danych podajesz. Jak długo parzyłeś do jakiej temperatury? Jaka duża szynka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi_chal Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2014 kuleczki po 0,5kg, parzyłem aż osiągnęły wewnątrz temperaturę 72 st.w wodzie o temperaturze 82 st.zastanawiam się czy da się jeszcze mięso uratować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2014 zastanawiam się czy da się jeszcze mięso uratować ? Jeżeli jest dla Ciebie gumowata, to się nie da.Takie procesy zaszły w mięsie że się nie da.I teraz zastanówmy się dlaczego zaszły takie procesy a nie inne, że szynka jest gumowata.Gumowata tzn. jaka - odbija się od ściany czy podłogi i sufitu.Coś nam ściemniasz kolego. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Marca 2014 Co znaczy gumowata ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Marca 2014 Trzeba by jeszcze stwierdzić z jakiego mięśnia.... Szynka z szynki... czy z łopatki... Może poprostu sparz jeszcze raz , ale wtedy może być za ''sucha'' ... Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi_chal Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Marca 2014 Łopatka, co do gumowatości mięso jest nie skruszałe jakby było surowe zapach ładny ale smak ohydny nie wiem jeszcze jakby można było to opisać.Może wizualnie, coś to wam podpowie jeżeli ukroisz plaster grubości np. 0,5 cm i trzymając go za brzeg uderzysz nim o blat to się nie rozleci zachowie się jak surowe mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Marca 2014 Łopatka, No... i ''mamy dziadora'' ... Zrób jak napisałam powyżej , bo wymaga dłuższej obróbki termicznej niż z szynki... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Marca 2014 bo to może jest szynka dojrzewająca Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Marca 2014 kuleczki po 0,5kg, parzyłem aż osiągnęły wewnątrz temperaturę 72 st. Raczej nie możliwe, aby przy parzeniu z użyciem termometru i osiągnięciu temperatury 72 C mięso było surowe. Czy termometr dobrze wskazuje ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Marca 2014 Czy termometr dobrze wskazuje ? Jestem za tym że nie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi_chal Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Marca 2014 Dobrze pokazuje używam termometru w oprawie drewnianej ( mleczarski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Marca 2014 Jak mierzysz termometrem drewnianym temperaturę wewnątrz wyrobu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi_chal Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Marca 2014 wewnątrz mierzę termometrem elektronicznym 100-TPFakt sprawdzę go dziś czy dobrze mierzy nie wziąłem tego pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Marca 2014 wewnątrz mierzę termometrem elektronicznym 100-TP Do jakiej temp w środku parzyłeś? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Marca 2014 Do jakiej temp w środku parzyłeś? przecież napisał: kuleczki po 0,5kg, parzyłem aż osiągnęły wewnątrz temperaturę 72 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Marca 2014 przecież napisał: Sory zakręciło mnie.Tak jak pisze,trzeba sprawdzić termometr. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Marca 2014 smak ohydny Szynkę moczyłem w solance i w przyprawach 14 dni Moczyłeś w soli i w przyprawach, czy peklowałeś? Peklowana nawet surowa ma smak przyjemny!!! Jeśli tylko soliłeś, to współczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi_chal Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Marca 2014 Sprawdziłem termometr w różnych zakresach temperatur jest sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Marca 2014 Szynka gumowata = mięso z promocji. To taka hipotetyczna diagnoza. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Marca 2014 Michał tak napiszę. bo wygodniej.Jeśli parzyłeś do 72 C w środku, nie ma takiej opcji żeby szynka była gumowata.Parzę do maks 67 C, tylko temu aby mieć soczysty wyrób i od razu chłodzę !Jakim cudem Ty parzysz do 72 C i masz gumę, czyli pół surowy produkt ?Szynka gumowata = mięso z promocji. To taka hipotetyczna diagnoza. Teoretycznie można by iść tą drogą, ale nastrzyk + temperatura nie oznacza surowości. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Marca 2014 Michał, można prosić zdjęcie "gumowatej szynki". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi_chal Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Marca 2014 Witaj nie mam już tego czegoś ale wyglad był ok nie można się do niczego doczepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 A tak BTW - kulki pólkilowe peklowane 14 dni ? po kiego czorta ? Może tu tkwi problem ?Ale coby jedzenia nie marnować - zrób z tego dodatek do wysokiej jakości pasztetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.