naginajka Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Witam.Kupiłem wczoraj boczek - wydawał się bardzo ładny, po przekrojeniu niestety okazał się bardzo tłusty.Zapeklowałem go na mokro bo miał być wędzony przed świętami.Dziś byłem w sklepie i kupiłem kolejny tym razem bardzo ładny I tu moje pytanie czy ten boczek zapeklowany wczoraj na mokro mogę przeznaczyć na kiełbasy, które będę robił w środę?Jeśli tak to czy zostawić go w solance? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Naginajka, wyjmij ten boczek, dobrze osusz i możesz wykorzystac do kiełbasy. Zasadniczo nie pekluje się mięsa na mokro do kiełbasy. Jesli ma sie do kiełbasy dodać wodę, dasz trochę mniej tej wody i już. Do kiełbasy mięso zawsze pekluj na sucho. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zostaw ten boczek w solance niech się pekluje resztę wsadu do kiełbasy zapekluj jak Bóg przykazał na sucho w funkcji wagi wszystkiego oprócz boczku bo ten już będzie słony. jak zaczniesz kombinować wyjmować osuszać to z solą nie utrafisz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Dzięki za podpowiedzi.Basiu wiem, że na mokro to nie bardzo do kiełbasy Problem w tym, że w sumie miałbym 12 kg boczku (a po co to mrozić po wędzeniu) z czego połowa bardzo tłusta, a tak to wykorzystam np. do białej na święta.Zrobię tak jak roger radzi. Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zawsze solanka na samej peklosoli, zawsze smakuje Ale w takim razie będę musiał spróbować na samej soli. Hektor chodzi o walory smakowe, zdrowotność, czy po prostu o to, że się nie używa peklosoli do boczku? Z tego co widzę na forum to albo peklosól lub sól/peklosól 50/50 Boczek jak by nie było to w 80% tłuszcz a tłuszczu się nie pekluje tylko soli.Na ogół boczek zasalam na 48h przed wędzeniem i robię to tak,że wysypuje na blachę/brytfankę sól(oczywiście nie jodowaną) i obtaczam cały kawałek boczku równocześnie ugniatając,potem do pojemnika i do lodówki. na 2 godziny przed wędzeniem dokładnie myję zimną woda i zawieszam do ocieknięcia. Co do proporcji peklosól/sól, ja stosuję 40/60,50/50 zależy co robię. Jeżeli chodzi o nazewnictwo to : peklujemy peklosolą a solą solimy . Ja o tym wiem, chciałem się upewnić co kolega stosuje. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 W świetle przedstawionych dowodów na ...Chciałem sprostować moje wypowiedzi na temat _nie_peklowania_boczku_ do_ wędzenia_ tylko_ solenia_.Według receptur się pekluje i tak powinno się robić !!!Stosowanie samej soli w tym przypadku jest _moim_ kaprysem_ i nikogo nie namawiam do tego sposobu przygotowywania boczku do wędzenia. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Hektor peklowany na mokro, tłusty boczek jednak został uwędzony, będzie do bigosu Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Hektor peklowany na mokro, tłusty boczek jednak został uwędzony, będzie do bigosu A nie szkoda? Uparzyć i masz wywar na żur,a boczuś z chrzanikiem konsumować.Zapodaj fotkę przekroju tego tłustego boczku. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Nie zaglądałem tu przez święta i fotki nie zrobiłem, podpiekłem go w wędzarni i.... nawet chrzanu nie trzeba było a i do bigosu nie będzie :P Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 podpiekłem go w wędzarni i.... nawet chrzanu nie trzeba było a i do bigosu nie będzie :PWidzisz!? Panika jest gorsza od faszyzmu Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.