Skocz do zawartości

Tłusty boczek - problem.


naginajka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem wczoraj boczek - wydawał się bardzo ładny, po przekrojeniu niestety okazał się bardzo tłusty.

Zapeklowałem go na mokro bo miał być wędzony przed świętami.

Dziś byłem w sklepie i kupiłem kolejny tym razem bardzo ładny :)

I tu moje pytanie czy ten boczek zapeklowany wczoraj na mokro mogę przeznaczyć na kiełbasy, które będę robił w środę?

Jeśli tak to czy zostawić go w solance?  

Pozdrawiam, Dawid.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naginajka, 

wyjmij ten boczek, dobrze osusz i możesz wykorzystac do kiełbasy. Zasadniczo nie pekluje się mięsa na mokro do kiełbasy. Jesli ma sie do kiełbasy dodać wodę, dasz trochę mniej tej wody i już. Do kiełbasy mięso zawsze pekluj na sucho. :cool:

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostaw ten boczek w solance niech się pekluje resztę wsadu do kiełbasy zapekluj jak Bóg przykazał na sucho w funkcji wagi wszystkiego oprócz boczku bo ten już będzie słony. jak zaczniesz kombinować wyjmować osuszać to z solą nie utrafisz ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi.

Basiu wiem, że na mokro to nie bardzo do kiełbasy ;)

Problem w tym, że w sumie miałbym 12 kg boczku (a po co to mrozić po wędzeniu) z czego połowa bardzo tłusta, a tak to wykorzystam np. do białej na święta.

Zrobię tak jak roger radzi.

Pozdrawiam, Dawid.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zawsze solanka na samej peklosoli, zawsze smakuje Ale w takim razie będę musiał spróbować na samej soli. Hektor chodzi o walory smakowe, zdrowotność, czy po prostu o to, że się nie używa peklosoli do boczku?  Z tego co widzę na forum to albo peklosól lub sól/peklosól 50/50

 Boczek jak by nie było to w 80% tłuszcz a tłuszczu się nie pekluje tylko soli.Na ogół boczek zasalam na 48h przed wędzeniem i robię to tak,że wysypuje na blachę/brytfankę sól(oczywiście nie jodowaną) i obtaczam cały kawałek boczku równocześnie ugniatając,potem do pojemnika i do lodówki. na 2 godziny przed wędzeniem dokładnie myję zimną woda i zawieszam do ocieknięcia. 

Co do proporcji peklosól/sól, ja stosuję 40/60,50/50 zależy co robię. 


 

 

Jeżeli chodzi o nazewnictwo to :  peklujemy  peklosolą a solą solimy .

Ja o tym wiem, chciałem się upewnić co kolega stosuje. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W świetle przedstawionych dowodów na  ...

Chciałem sprostować moje wypowiedzi na temat _nie_peklowania_boczku_ do_ wędzenia_ tylko_ solenia_.

Według receptur się pekluje i  tak powinno się robić !!!

Stosowanie samej soli w tym przypadku jest _moim_ kaprysem_ i nikogo nie namawiam do tego sposobu przygotowywania boczku do wędzenia.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hektor peklowany na mokro, tłusty boczek jednak został uwędzony, będzie do bigosu ;)

A nie szkoda? Uparzyć i masz wywar na żur,a boczuś z chrzanikiem konsumować.

Zapodaj fotkę przekroju tego tłustego boczku. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 podpiekłem go w wędzarni i.... nawet chrzanu nie trzeba było a i do bigosu nie będzie :P

Widzisz!? Panika jest gorsza od faszyzmu :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.