gregada Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Witam. Jeśli to możliwe proszę o informację, jak wykonać kiełbasę białą tzw. surową, tak żeby nadawała się ona do przechowania około tygodnia ( do świąt ), nie mrozić. Chodzi o to żeby jej nie parzyć. Będę wdzięczny za podpowiedzi, bo właśnie jestem w trakcie robienia tradycyjnej chłopskiej, ale chciałabym część mięsa odłożyć na białą surową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 eśli to możliwe proszę o informację, jak wykonać kiełbasę białą tzw. surową, tak żeby nadawała się ona do przechowania około tygodnia ( do świąt ), nie mrozić. Nie da się tak. To zbyt długi czas - musisz zamrozić. Ale bez obawy, biała surowa rozmrażana przed konsumpcją nie traci na walorach. Spokojnie możesz zamrozić. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 A lepiej mrozic surową czy sparzoną ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Surową, bo po co parzyć 2 razy? Mrożoną wkładasz do garnka z ciepłą wodą, czekasz aż się rozmrozi, parzysz standardowo 25-30 minut i gorącą wydajesz na stół. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto480 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Co do bialej mam pytanie. Czy mozna dac czosnek granulowany.Swiezy jest tu niestety bez smakowo-zapachowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Możesz spokojnie dać granulowany. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto480 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Dzieki. Jutro kupie karkowki i sprobuję zrobic,ale znajac swoje zdolnosci koncertowo spieprze. Jeszcze jedno. Kupie z 8 kilo karkowki ktora jest bardzo chuda,mozna dac sloniny do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Nie może tylko napewno do tej karkówki daj ze 2kg tłustego boczku albo podgardla ... nie zapomnij o majeranku Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto480 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzieki!!!!! Nie zapomne. Osiagalna jest tylko slonina z maciory i to bardzo wyproszona w malym sklepiku.Nie mogl sie rzeznik nadziwic po co mi to i ze to sie je,ale kupilem w zeszlym tygodniu pare kilo i zamrozilem. Tu slonina towar deficytowy, swinie chowane tak ze w Pl. nikt mi nie wierzy. Stada po kilkaset sztuk trzymane na polu caly rok,maja porobione takie tuneliki 3x2m zeby sie schronic i tak rosna. Jak zaczynaja sie topic w gnoju to chlop-farmer?,pedzi stado na sasiednie pole i tam ma nowa chlewnie. Nikt w to nie chce wierzyc!!! w Pl.pilki i kafelki,a tu pole,drut kolczasty i pare daszkow zeby nie bylo ze nie dba o zwierzyne,bo jakim cudem na 500 szt starczy 20-30 schronien? Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Roberto480 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Osiagalna jest tylko slonina z maciory i to bardzo wyproszona w malym sklepiku. Zanim użyjesz tej słoniny do kiełbasy wytop trochę i oceń smak i zapach na ciepło.Różnie może być a szkoda dobrej karkówki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Tak jak pisze Anna uważaj na tą słoninę ... a najprościej kup boczek Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roberto480 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Dobrze ale moje kubki smakowe stwierdza ze jest dobra i wszystkim w okol to wmowie ze tak ma byc,jaka ona by nie byla.Dla mnie jak nie smierdzi,a jak lekko zalatuje to umyje i jest OK. i przez palce nie wyplywa to da sie zjesc. Nie jestem z tych wybrednych.Boczek chetnie ale mieszkam w dzielnicy gdzie polskich sklepow brak,bo sami Angole mieszkaja,a pracuje po 17h czesto 7 dni w tygodniu i nie chce sie jezdzic w olbrzymich korkach po polskie jadlo!!!! Oni tylko becon na oko pierwsza klasa do poki nie sprobujesz,czysta sol. Zreszta wszystko mieso w 80% jest juz solone.Przypomnialem sobie ze mam jeszcze ze dwa kilo polskich zeberek,ale tez jak slonina mrozone. To dam slonine i zeberka mrozone? Bardzo sa miesiste i troche tluszczu maja,ale malo. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Roberto480 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedź. Sorry, że dopiero teraz ale walczę z kiełbasą W takim razie po prostu zamrożę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B1bek Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ja właśnie wędzę chłopską 3kg , a 2kg poszło do zamrażarki. Moja żonka przed zamrożeniem sparzyła pętko i powiedziała że bardzo dobra. A co do słoniny to robiłem dwa razy kiełbasę z nią , raz słoninę zmieliłem i zła to decyzja była bo kiełbasa strasznie mdła wyszła, drugim razem po radach drobno pokroiłem i już była lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Hejka A ja mam pytanko takie sobie właśnie... Że mieszkam w UK, flaki muszę kupować na aukcjach, ale ostatnimi czasy używam osłonek kolagenowych od rzeźnika. Dziś 4 kilo kiełbachy na święta, i nie mam pojęcia jak długo parzyć w kolagenowych osłonkach??? Pomocy please.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Hejka A ja mam pytanko takie sobie właśnie... Że mieszkam w UK, flaki muszę kupować na aukcjach, ale ostatnimi czasy używam osłonek kolagenowych od rzeźnika. Dziś 4 kilo kiełbachy na święta, i nie mam pojęcia jak długo parzyć w kolagenowych osłonkach??? Pomocy please.... Witaj, tyle samo co inne kiełbasy parzone. To mięso ma się nadawać do jedzenia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Że mieszkam w UK, flaki muszę kupować na aukcjach, Nie musisz prosze, tu masz juz 2 sklepy http://www.weschenfelder.co.uk/catalog/790/sausage_casingshttp://www.naturalsausageskins.co.uk/contactus.htm Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 @akyszmalamyszO flaki popytaj rowniez u rzeznika, czesto sami robia ichnie "sausages" wiec powinni miec jelita. Niestety z reguly drozej niz na aukcjach/w internecie i czesto sa to niekalibrowane jelita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrryk23 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Ja zrobiłem kiełbasę z tego filmiku i wyszła w miarę dobra. Przyprawy trzeba dodawać indywidualnie do smaku.jak kto lubi ja osobiście zrobiłem bardziej ostrą. Ale sam przepis jest w miarę dobry. I jest wszystko wytłumaczone krok po kroku jak zrobić. Ma być jeszcze jeden filmik z wędzenia zobaczymy jak on to będzie robił. Cytuj catering na terenie Wrocławia i okolic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Oj nadziewanie i okręcanie musi koleś poćwiczyć \SPNie wiem jak jest u Was ale mnie ten człowiek momentami irytuje nie wiem co takiego w sobie ma ale tak mam i koniec ale parę patentów widziałem u niego ciekawych Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Najfajniejsze jest to, że jeszcze nie tak dawno (chyba ) szukałem w internecie przepisu na białą kiełbasę i nic nie znalazłem, ani na stronach polskich, ani zagranicznych. A teraz patrz Pan Panie. Wysyp specjalistów, jak nie przymierzając grzybów po deszczu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Ja zrobiłem kiełbasę z tego filmiku i wyszła w miarę dobra...Ale sam przepis jest w miarę dobry...To następnym razem spróbuj zrobić całkiem dobrą np. z tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowaPrześledź rozmiary sitek, co z czym, co po czym, ile wody, przyprawy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 troche jego gadka jest irytujaca ..ale jest duzo FAJNIE ..kielbasiano Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) może mu polecić kurs SDM? niech się chłopak nauczy klasyfikacji, albo chociaż żyłkowania nie będzie musiał przynajmniej wydłubywać kawałków ścięgien spomiędzy zębów a gadka faktycznie jest wkurzająca, jakaś taka maniera, jakby zwolennika gender ... no i ta reklama Top Świadka w tle ... Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Popatrz Marek na filmy z jego początków i na kuchnie w której gotował ... Magiczna ręka sponsora zadziałała Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.