Skocz do zawartości

Nie tylko kiełbasa...


jacekpolak111

Rekomendowane odpowiedzi

post-59634-0-64336400-1397735390_thumb.jpg

 

Wczoraj wykonałem ćwiczenie nr 2. Po tygodniowym peklowaniu w zalewie o proporcjach z torebki, z  dodatkiem czosnku, ziela angielskiego, liścia laurowego i gorczycy zestaw powędrował do wędzarni.  Wedziłem szynkę, karczek, łopatkę, boczek, pierś z kurczaka i kiełbasę. Tę ostatnią sam zrobiłem z karczku, łopatki, boczku i słoniny. Proporcje składników mniej więcej podobne, nie mam wagi, więc nie mogę podać dokładnie. Kiełbasa trochę mało przyprawiona, ale nie chciałem przesadzić, żeby dzieci też mogły zjeść. Szynka raczej nie dla mnie, nie jestem pasjonatem tej wędliny.  Za to boczek, który raczej ja pochłonę doprawiłem mocniej niż za poprzednim razem i jest za.....sty. :)

 

post-59634-0-67757900-1397732965_thumb.jpg

 

Wędziłem w temp. 55C około 5godz, wcześniej osuszałem około godz w temp 40C. Po wszystkim parzyłem do miękkości mięsa.

 

post-59634-0-56215100-1397733490_thumb.jpg

 

Kiełbasa przed wędzeniem. Proszę zawodowców o wyrozumiałość, to mój pierwszy raz. Cały się spociłem, ale jakoś poszło.

 

post-59634-0-15946200-1397733714_thumb.jpg

 

Po wedzeniu...

 

post-59634-0-97118100-1397734086_thumb.jpg

 

Tu niestety porażka. Nie tego oczekiwałem. Kiełbasa mocno się wytopiła, jest trochę "pusta' w środku i niestety wiórowata. Nierównomierne pomarszczenie skórki dopełnia obraz pogromu.

 

post-59634-0-91746000-1397734142_thumb.jpg

 

Karczek fajny, bo z tłuszczykiem, smakuje bombowo. Nastepnum razem trochę mocniej doprawię.

 

post-59634-0-62496900-1397734477_thumb.jpg

 

To kocham najbardziej. Bez zbędnych komentarzy.

 

post-59634-0-90141300-1397734558_thumb.jpg

 

Cycek z kurczaka. Całkiem niezły, paprykowy. Nie ma porównania z "wyrobami" z supermarketu.

 

post-59634-0-59039500-1397734811_thumb.jpg

 

Łopatka wyszła ciekawie , intensywnie aromatyczna i ładnie wygląda.

 

Złamałem też święte zasady, zapikowałem karkówkę i łopatkę do jednej siatki. :mad: Miałem małe kawałki, nie było sensu ich rozdzielać. Po za tym mało miejsca w wędzarni.

 

Mięso doprawiam według uznania, trochę na czuja, eksperymentując. Ładuję dużo czosnku i majeranku. Czytam przepisy, robię po swojemu. Najważniejsze, że cieszy i smakuje.

Edytowane przez jacekpolak111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sąsiedzie (patrz miejscowości) Pawcio, dzięki za dobre słowo. Postaram się nie wędzić następnym razem kiełbasy w tak wysokiej temperaturze. Może się tak nie wytopi. Tak czy inaczej obiecałem żonie, że jak coś nie wyjdzie to ja to zjem. A może by tak specjalnie trochę przesolić? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.