Maxell Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Szynka i żeberka BBQ Zdj. Jędrzej Stelmaszek Składniki: Na 1 porcję100 g szynki wieprzowej100 g żeberek wieprzowych80 g czerwonej papryki30 g suszonych pomidorów20 g oliwek10 g kaparów20 g sera taleggio Sos BBQ25 g ketchupu5 g sosu Worcestershire Heinz15 ml soku z ananasasól cebulowa, sól czosnkowa, pieprz Dekoracjafrytowane liście botwinki Marynata: Składniki na 1 kg mięsa100 g selera20 g czosnku12 g musztardy20 g brązowego cukru15 g majeranku0,02 g ziela angielskiego 0,02 g listków laurowych sól peklująca rozpuszczona w wodzie w proporcji 1:12 Sposób przygotowania Seler obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek obrać, drobno pokroić. Musztardę wymieszać z brązowym cukrem, majerankiem, rozkruszonymi liśćmi laurowymi, zmielonym zielem angielskim i solanką. Dodać seler i czosnek. Starannie wymieszać.Szynkę i żeberka zabejcować w marynacie przygotowanej z podanych składników. Odstawić w chłodni miejsce na co najmniej 1 godzinę. Następnie powiesić w wygrzanej wędzarni i wędzić do uzyskania wymaganego koloru.Po wyjęciu mięsa z wędzarni piec je z obu stron na rozgrzanym grillu lub na tackach grillowych. Z suszonych pomidorów, oliwek, kaparów i sera taleggio przygotować farsz, krojąc wszystkie składniki w paseczki, i nadziać nim paprykę, a następnie zapiec. Grillowane mięso podawać z zapiekaną papryką, z kaszą jaglaną i sosem BBQ wykonanym z połączenia podanych składników. Potrawę przybrać frytowanymi liśćmi botwinki.Smacznego. Autorzy: Jacek Kempa i Krzysztof Szulborski, mistrzowie świata w BBQ Edytowane 3 Maja 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, Proponuję do degustacji żeberka kapitańskie. - 1kg ładnych nie za tłustych żeberek tzw paski- 2 łyżki miodu- 2 łyżki Sambal Oelek Classic- kilka ziarenek pieprzu czerwonego roztartego w moździerzu Po umyciu i bardzo dokładnym osuszeniu żeberka kroimy na kawalki z 2-3 kostkami każdy.Starannie mieszamy miód z Sambal-em i pieprzem.Przekładamy do pojemnika, dodajemy żeberka.Po zamknieciu pojemnika, wstrząsamy i obracamy tak aby żeberkadokładnie zostaly pokryte marynatą.Pojemnik wkładamy do lodówki na 24 godziny. Dobrze jest co kilka godzin nim wstrząsnąć. Pieczenie na grilu wymaga dużej uwagi aby ich nie przypalić.Do konsumpcji polecam czerwone wytrawne z Chile lub Argentyny. Proszę nie zapomniec wznieść "za tych co na morzu". Edytowane 25 Czerwca 2015 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.