Skocz do zawartości

Szynka i żeberka BBQ


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Szynka i żeberka BBQ

 

post-39694-0-17677200-1399127680_thumb.jpg

Zdj. Jędrzej Stelmaszek

 

Składniki:

 

Na 1 porcję

100 g szynki wieprzowej

100 g żeberek wieprzowych

80 g czerwonej papryki

30 g suszonych pomidorów

20 g oliwek

10 g kaparów

20 g sera taleggio

 

Sos BBQ

25 g ketchupu

5 g sosu Worcestershire Heinz

15 ml soku z ananasa

sól cebulowa, sól czosnkowa, pieprz

 

Dekoracja

frytowane liście botwinki

 

Marynata:

 

Składniki na 1 kg mięsa

100 g selera

20 g czosnku

12 g musztardy

20 g brązowego cukru

15 g majeranku

0,02 g ziela angielskiego

0,02 g listków laurowych

sól peklująca rozpuszczona w wodzie w proporcji 1:12

 

Sposób przygotowania

 

Seler obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek obrać, drobno pokroić. Musztardę wymieszać z brązowym cukrem, majerankiem, rozkruszonymi liśćmi laurowymi, zmielonym zielem angiel­skim i solanką. Dodać seler i czosnek. Starannie wymieszać.


Szynkę i żeberka zabejcować w marynacie przygotowanej z poda­nych składników. Odstawić w chłodni miejsce na co najmniej 1 godzinę.

Następnie powiesić w wygrzanej wędzarni i wędzić do uzyskania wymaganego koloru.

Po wyjęciu mięsa z wędzarni piec je z obu stron na rozgrzanym grillu lub na tackach grillowych.

Z suszonych pomidorów, oliwek, kaparów i sera taleggio przygotować farsz, krojąc wszystkie składniki w paseczki, i nadziać nim paprykę, a następnie zapiec.

Grillowane mięso podawać z zapiekaną papryką, z kaszą jaglaną i sosem BBQ wykonanym z połączenia podanych składników. Potrawę przybrać frytowanymi liśćmi botwinki.

Smacznego.

 

Autorzy: Jacek Kempa i Krzysztof Szulborski, mistrzowie świata w BBQ

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam,

 

Proponuję do degustacji żeberka kapitańskie.

 

- 1kg ładnych nie za tłustych żeberek tzw paski

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki Sambal Oelek Classic

- kilka ziarenek pieprzu czerwonego roztartego w moździerzu

 

Po umyciu i bardzo dokładnym osuszeniu żeberka kroimy na kawalki z 2-3 kostkami każdy.

Starannie  mieszamy miód z Sambal-em i pieprzem.

Przekładamy do pojemnika, dodajemy żeberka.

Po zamknieciu pojemnika, wstrząsamy i  obracamy tak aby żeberka

dokładnie zostaly pokryte marynatą.

Pojemnik wkładamy do lodówki na 24 godziny. Dobrze jest co kilka godzin nim wstrząsnąć.

 

Pieczenie na grilu wymaga dużej uwagi aby ich nie przypalić.

Do konsumpcji polecam  czerwone wytrawne z Chile lub Argentyny.

 

Proszę nie zapomniec wznieść "za tych co na morzu".

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.