aledym Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2014 Witajcie. Kupiłem wczoraj trochę łopatki i przy cięciu okazało sie, że w środku mięśnia są duze przekrwienia - to nie były resztki krwi w okolicach jakiejś żyły ale plamy ciemnej, zakrzepłej krwi nawet koło 5cm średnicy. Napiszcie proszę czy takie coś kwalifikuje się jako wada mięsa i jakie mogą być ewentualne konsekwencje - np czy takie mięso nie będzie sie szybciej psuło w przetworach?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Maja 2014 Napiszcie proszę czy takie coś kwalifikuje się jako wada Jeżeli nie ma zmian zapachowych należy wyciąć przekrwiony kawałek i po wszystkim . Takie krwiste możemy dołożyć do mięs na kaszankę albo pasztet . Myślę że takie przekrwienie powstało na krótko przed ubojem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aledym Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź. Tam gdzie kupiłem mięso jest ono często bardzo brzydko porozbierane. Nie jestem fachowcem ale jak patrze na te na kant ostrugane z tłuszczu polędwice, poszarpaną na strzępy łopatkę to mnie bierze. Teraz jeszcze te krwiaki. Coś mi się zdaje, że stracą klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOn Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Lipca 2014 Witam .Po ostatnim wędzeniu w jednej z wędzonek wyszło takie cuś : Pytanie : Czy to PSE ,czy może ostro nastrzyknięte mięso ? ( peklowałem bez nastkrzyku).Czy może jedno i drugie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Lipca 2014 Ale ładne mięsko, tak jakby bakterie się namnożyły, piękny okaz. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Lipca 2014 A może szybko rozmrażane? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Kolega Pis już podał najbardziej prawdopodobną przyczynę takiego wyglądu wędzonki, a ja uzupełnię o inne możliwości powstania tej wady:"...5. Puste miejsca:" Wpływ surowca: przetwarzanie surowca silnie zanieczyszczonego mikrobiologicznie (drobnoustroje wytwarzające gaz)," Wpływ dodatków: duże dawkowanie cukrów (w powiązaniu z surowcem silnie zanieczyszczonym mikrobiologicznie lub masowaniem w zbyt wysokiej temperaturze i niedostatecznym ogrzaniem powoduje wydzielanie gazów i powstawanie porów)," Wpływ technologii produkcji: zbyt duże ciśnienie podczas nastrzyku (należy nastrzykiwać wielofazowo przy ciśnieniu do 0,2 MPa); zbyt szybkie masowanie "bez próżni"; brak odpowietrzenia po masowaniu i przed parzeniem," Wpływ wędzenia/parzenia: zbyt niska temperatura parzenia lub w środku produktu powiązana z dużym dodatkiem cukru; dzięki wysokiemu pH i aktywności wody przy jednocześnie niskiej temperaturze w środku produktu drobnoustroje wytwarzające gaz nie ulegają zniszczeniu - dochodzi do pustych miejsc wskutek wytwarzania gazów...." Cytat pochodzi z artykułu pt.: Wady wędzonek pazronych i przyczyny ich powstawania", zamieszczonego na stronie głównej - http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/733-wady-wedzonek-parzonych-i-przyczyny-ich-wystepowania Edytowane 29 Lipca 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOn Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Lipca 2014 Mięsko nie było mrożone ,przynajmniej nie przeze mnie . A kupione "świeże" w sklepie bez jakiegoś niepokojącego zapachu .Nie było wodniste .Po wędzeniu smak i zapach ok. tylko kolor jednego mięsnia był jasny jak przy PSE. Dziekuje wszystkim za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Nie wiem czy to była wada , ale taki karczek mi się trafił ostatnio... Szerze - wyglądalo dość ''ciekawie'' No... zjedliśmy i żyjemy , więc chyba OK Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.