janus_z Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Lutego 2016 no też nie wiem, myślałem, że 22 są również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) myślałem, że 22 są również Jeżeli 22 nie mają to gdzieś na forum są fotki , jak można gardziel samemu dorobić . Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janus_z Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 5 Lutego 2016 widziałem, ale lepiej i taniej gdyby to było gotowe:) A 22 ze zwykłą gardzielą za ile można zakupić, ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janus_z Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Dodzwoniłem się koledzy i tak jak ktoś już pisał Alfy 22 z podwyższoną gardzielą na razie nie ma - brak formy, ale mówił, że sie "porozgląda" i może za jakiś czas będą Ceny poszły tak średnio o 30 zł do góry, od infa z początku wątku - Alfa 22 - 250 zł - Alfa 32 zwykła - 280 zł - Alfa 32 podwyższona gardziel - 300 zł Nie dopytałem o koszty wysyłki w kraju, ile płaciliście? Edytowane 5 Lutego 2016 przez janus_z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Lutego 2016 Ją odebrał em osobiście :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfik Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Lutego 2017 mam pytanie do właścicieli ALfy z wysoką gardzielą. - czy używacie może maszynki takiej z napędem do nadziewania kiełbas? jak z podawaniem farszu przez ta gardziel? Cytuj Daj wędzarni serce a ona odda ci dusze :-) zasłyszane ale ładne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Lutego 2017 mam pytanie do właścicieli ALfy z wysoką gardzielą. - czy używacie może maszynki takiej z napędem do nadziewania kiełbas? jak z podawaniem farszu przez ta gardziel? Do nadziewania używaj nadziewarki a nie maszynki ,unikniesz niepotrzebnego gniecenia mięsa i przegrzania farszu.Kiełbasa wykonana nadziewarką a maszynką do mielenia to - nie wiem nawet do czego to porównać .Nawet byle jaka nadziewarka jest lepsza od najlepszej maszynki do mielenia , osobiście przekonałem się na własnej skórze jak klękła mi nadziewarka i skończyłem nabijanie maszynką do mielenia , ten sam farsz a kiełbasy wyszły jakby całkowicie inne - nigdy więcej nie popełnię tego błędu . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Lutego 2017 Dość drastycznie posunięte wnioski.Można maszynka do mięsa zrobić dobrą kiełbasę, tylko trzeba mieć niższe obroty aby zdążyć z podawaniem farszu.Akurat gardziel jest stożkowa w Alfie i nie zbyt pomaga przy popychaniu farszu na kiełbasę, lepszy byłby kształt walca. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfik Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 7 Lutego 2017 chłopaki ja na pewno nie będę używał nadziewarki chociaż zgadzam się z Bogdanem. Zadałem pytanie dlatego że się zastanawiam co kupić zwykłą 32 i dorobić misę czy wysoką gardziel. Na 100% będę nadziewał maszynką i moje pytanie jest co bedzie poręczniejsze. ( od razu do Mira - wiem palce :-))Buduje maszynkę z falownikiem z regulacją obrotów od 60-140 płynną. Na tą chwilę wydaje mi się że po przerobieniu szarpaka ( wypiłowaniu i zrobieniu takiej ala gwiazdy od mercedesa jak przy zelmerze ten biały plastik)) przy szybkich obrotach nadziewanie w dwie osoby powinno isc tzw migiem :-) falownik mam za przysłowiową złotówkę dlatego spróbuje. Gniecenie miesa się z Bogdanem zgodzę ale przegrzewanie farszu??? sam nie wiem. Cytuj Daj wędzarni serce a ona odda ci dusze :-) zasłyszane ale ładne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) 60 obrotów na minutę przy 32-e to całkiem spory wydatek farszu jak chcesz nią nadziewać i mielić celuj w obroty 30-100 chyba że chcesz przerabiać na raz dwa tuczniki i krowę. Czyli do nadziewania dużo mniejsze obroty i jak najwyższa gardziel stale dopełniana farszem samemu cieżko to sprawnie ogarnąć bez pedału ze stopem PsWilczku...Chłopaki to na boisku i w agencji ... bo my tu jesteśmy młode wilki .... wilcy młodzi ... czyli wilkowie Tapniete z GT-I9500 Edytowane 7 Lutego 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Lutego 2017 Kupić zwykłą 32 i drobić gardziel + misa + tłok.Nie jestem pewien, ale mam chyba jeszcze prowadnik ślimaka, bo kiedyś je robiłem.Jeśli jesteś zainteresowany pisz na PW. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Lutego 2017 miro od jakiegoś czasu przeglądam Twoją ofertę sklepu i dojrzewam do zakupów jako że nie jestem miłośnikiem oczekiwania 2-3 tygodniowego na towar zamówiony pewnikiem u Ciebie zamówię 32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 8 Lutego 2017 Znaczy ...penetrujesz mój sklep.... Maszynki mam, więc zapraszam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 10 Lutego 2017 Podobno 12stka to to samo co 10tka tylko inne mocowanie czy to prawda ???? Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 10 Lutego 2017 Tak ... i właśnie to mocowanie czyni cuda PsNajczęściej używam 10-ki ... tak do 30kg Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Lutego 2017 no to sprawa sitek rozwiazana w takim razie Ps. Roger zerknij na PW Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 11 Lutego 2017 dokupisz komplet siatek i będziesz Pan zadowolony Jakie rozmiary sitek trzeba miec pod reka ?? Co byscie doradzili ?? Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 11 Lutego 2017 Poszukaj na olx Sylwek ja kupiłem komplet nowych sitek z nowym nożem ... nie pamiętam ale 10 szt za 50pln Z pewnością potrzebujesz szarpak ... jest też takie fajne z 9-ma trójkątami grube ... 16; 12; 10 ; 8 ; 5 i jakieś drobne 2, 3 Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Tak jak @Roger pisze z uwagą do 10 to 2,5 mm jest najdrobniejsze (nie ma 2 mm przynajmniej nie spotkałem a szukałem i to długo) możesz zamiast 5 wziąć 4 i 6 Edytowane 11 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Lutego 2017 Czyli caly zestaw najlepiej miec znalazlem cos takiego co wy na to ?? http://www.sitka.com.pl/pliki/oferta.htm Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfik Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Lutego 2017 2,5 czesto wykorzystujecie? Cytuj Daj wędzarni serce a ona odda ci dusze :-) zasłyszane ale ładne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) tak np.: do pasztetu , do wołowiny i III wp. na klej do kiełbas, do kiełbas drobnorozdrobnionych np serdelek itd Edytowane 12 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfik Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Lutego 2017 mam jeszcze jedno pytanie. Jaka w użytkowaniu jest maszynka 22 i 32. Czy jak przyjdzie mi zrobić powiedzmy tylko 5-10 kg kiełbasy to 32 bedzie tez się spisywać? nie chodzi o cene tylko się pytam czy np 32 nie jest za duża jak bede chciał zmielić tylko pare kg. - przeważnie robie minimum 20-30 lub pod 100. Cytuj Daj wędzarni serce a ona odda ci dusze :-) zasłyszane ale ładne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 16 Lutego 2017 czy np 32 nie jest za duża jak bede chciał zmielić tylko pare kgjest za duża, ostatnio jak chciałem coś przetestować i na 32-ce mieliłem 15kG to dłużej mi zajęło umycie maszynki po pracy niż samo mielenie tzn. całe przygotowanie ustawienie, zamocowanie, później rozkręcanie, mycie itp było niewspółmierne do czasu mielenia i teraz jak robiłem 10kG białej to Zelmer 8ka z szuflady na stół, ale jak będę niedługo robił 30kG to już 32-ka będzie używana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 16 Lutego 2017 Viszna a porównywałeś strukturę mięsa mieloną alfą 32 i zelmerkiem?Jak dla mnie lepszy jest farsz zmielony alfą,zelmery,itp mają małe gardziele i ślimaki a wysokie obroty,co powoduje miażdżenie mięsa.Obecnie nie robię dużo wyrobów więc też mielę Dianą 8[alfa 32 z napędem na wczasach u kuzyna ],nawet sitko z oczkami 13 mm nie pomaga,wszystko wychodzi na jedno kopyto .Od dłuższego czasu szukam alfy 10 a raczej 12 coby zastąpiła Dianę,ale to niestety biały kruk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.