Skocz do zawartości

Kiełbasa z baraniny


KURP

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Szanownych Kolegów i Koleżanek robiłm taką kiełbasę.

Co na taką kiełbasę się nadaje z barana, jakie mięso trzeba dokupić, w jakich proporcjach aby kiełbasa wyszła smaczna i nie rozpadała się?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

robiłem rok temu , tu masz moje wypociny - jak potrzebujesz tłumaczenia to pisz :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6457-%C5%9Blonske-beblanie-wele-wyndzoka-%C5%82o-bele-czym/page-23

 

5 post

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z Szanownych Kolegów i Koleżanek robiłm taką kiełbasę.

Co na taką kiełbasę się nadaje z barana, jakie mięso trzeba dokupić, w jakich proporcjach aby kiełbasa wyszła smaczna i nie rozpadała się?

Zerknij do mnie na podhalańską.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

robiłem rok temu , tu masz moje wypociny - jak potrzebujesz tłumaczenia to pisz :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6457-%C5%9Blonske-beblanie-wele-wyndzoka-%C5%82o-bele-czym/page-23

 

5 post

to jest ten przepis?

 

ze kamratym kupiyli my po toniu na społa piznyty jogniy

wykrołech z moij połowy 4 kila

dociepłech 4 kila gusikowego brzucha

zemlyte jogniy na 4 , brzuch na 8

sól 18 g/kg , saletra

16 zombków czosku

50 ml gorczycy

4 łyżeczki pieprzu

cołki wymieszone i na cołki dziyń do kulszranku

na drugi dziyń nabite w szczewa 30

łosadzone bez 4 godziyny i do wyndzoka

 

a teraz tłumaczenie

wykroiłeś ze swojej połowy jagnięciny/baraniny 4kg

dokupiłeś 4kg boczku wieprzowego

jagięcinę zmieliłeś na sitku 4, boczek na sitku 8

dodałeś przyprawy

i co odstawiłeś na cały dzień aby się to przepeklowało

potem nabite w jelita 30

osadzone 4 godziny i uwędzone

 

dobrze kontenpluję? ;)

 

Czy ktoś z Szanownych Kolegów i Koleżanek robiłm taką kiełbasę.

Co na taką kiełbasę się nadaje z barana, jakie mięso trzeba dokupić, w jakich proporcjach aby kiełbasa wyszła smaczna i nie rozpadała się?

Zerknij do mnie na podhalańską.

 

Paweł na ten przepis patrzyłem - dobra w smaku wychodzi?

 

Najprawdopodobnie z barana udźce tylne pójdą w marynatę i do pieczenia, zaś resztę trzeba przerobić w kiełbasę - da się coś wykroić z reszty barana - co się nada do kiełbasy, a co lepiej udusić z cebulką? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł na ten przepis patrzyłem - dobra w smaku wychodzi?

Jest smaczna, ja nie miałem do dyspozycji całego zwierza, wiec kupiłem części jak kazali. To dobra kiełbasa.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dobrze - tylko - na cały dzień do lodówki - tam jeszcze jest :clap:

 

Na kiełbasę możesz dać wszystko , ale możesz zrobić też pasztet , wtedy wykorzystasz wywar i resztki mięsa z kości

 

Z elementów baranich moim ulubionym jest kark - duszony w całości , pikowany słoniną i czosnkiem .... ech trzeba znowu na narty jechać :facepalm:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam do Was pytanie - bo mi tutaj znawcy tematu (czytaj Ci co tego baranka bili i oprawiali) powiedzieli że trzeba wszystko to sadło baranie ściąć - nie daje się jego do kiełbasy.

Prawda to? Nadmiar tego tłuszczu tak wpływa na smak kiełbasy?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurp to prawda, ja zwykle wykrajam barani tluszcz, on na taki specyficzny smak  i zapach ,ktorego nie lubie. Choc ponoc na swiecie mamy najlepsza baranine razem z NZ.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze sadło baranie , czy tłuszcz barani międzymięsniowy - myślę ,że chodzi o to drugie

Ja nie scinałem - ale miałem młobego

jak starszy baranek to co niektórzy obrabiają z tłuszczu , bo ma "inny smak" i klei sie do zębów

ale znajomi Arabowie moczyli w tym tłuszczu po pieczeniu chleb


Czy ktoś z administracji zauważył , że po wysłaniu posta ze słowem Arab  , oglądalność owego wpisu znacząco a nawet bardziej wzrosła?

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No bo sobie tak dumam co za sens zamieniać tłuszcz barani na tłuszcz wieprzowy (z boczku)  i tak tłuste i tak tłuste ;) no gdyby zostawić oba tłuszcze ta kiełbasa byłaby za tłusta. chyba że ktoś faktycznie nie znosi smaku baraniny.

Baranek z którego będę robił kiełbasę jest roczny.

A co byście proponowali zamiast boczku wieprzowego - bo w Twoim przepisie Jumbo jest proporcja 50/50 baranina/boczek.

Może czymś się da wymienić boczek? Czy obligatoryjnie musi być

Ja do dyspozycji będę miał 2 łopatki karczek, fragment przepony. Żeberek chyba nie będę trybował - niewiele mięsa wykroję, chyba lepiej je upiec, lub udusić z przyprawami. Może ktoś ma przepis na jakieś duszone żeberka lub żeberka z grill'a to poproszę przepis na PW.

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak nie masz starszego niż 12 mc , to kochany rób tak jak ja , jeżeli chodzi o tłusz to  najwyżej zapodaj chudszy boczoE

 -=

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i tak zrobię - kupię jutro chudszy boczek, wykroję tyle ile dam radę tego tłuszczu.

A na żeberka masz jakiś sposób - tak myślę zrobić duszone w sosie - ja kiedyś jak byłem mały jadłem baraninę z takiego baranka, mi jej smak nie przeszkadza. Podobno na gorąco baranina jest lepsza niż na zimno :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochany , nie bój się tego tłuszczu ,bo masz młodego , tym bardziej , jak będziesz podpiekał w wędzoku,

 

Ogólnie baranina - a tym bardziej z młodego - jest dobra - a na gorąco jeszcze lepsza bo się do ust nie klei

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No bo sobie tak dumam co za sens zamieniać tłuszcz barani na tłuszcz wieprzowy (z boczku)  i tak tłuste i tak tłuste ;)

Z tego co się orientuję jest jagnięcina i baranina. jagnięcina młoda, baranina stara. A baran to baran, stary jest z nazwy i z założenia, więc jak nie wykroisz tłuszczu to będzie capić starym baranem. Tak najkrócej.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Baranek z którego będę robił kiełbasę jest roczny.

Niemniej wykrój z niego starannie łojówki.

Już u rocznego "pana" potrafia capić (a może baranić) nieźle.

Wiem, bo co jakiś czas kupuję sztukę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No wykroiłem według Waszych rad, torchę mi to zajęło (ze 4godziny), ale w sumie uzyskałem z 10,5kg mięsa.

Teraz czas zrobić dobrą kiełbasę - wg. przepisu Jumbo muszę tyle samo zapelkować boczku (dziś zapeklowałem 5 kilo, bo nie spodziewałem się że tyle wykroję mięsa). Dziś rozmawiałem też z właściclelem baranka - mówił że ktoś mu już robił kiełbasę w proporcjach 66% baraniny, 33% słoniny.

Czy sama słonina może iść do baraniny - czy ta kiełbasa wtedy nie jest za tłusta?

 

 

@Jumbo co z tym pasztetem po obgotowaniu kości? - żebra zamarynowane idą na grill, a reszta kości z obróbki poszła do zgotowania + płucka i serce, dorzuciłem też kilka skórek jakie pozostały po wykrojeniu boczku? Jak TY to robisz, jakie przyprawy dorzucasz? I czy dobrze zrobiłem że zapelkowałem teraz mięso (baranina+boczek) a w piątek je zmielę, dodam przyprawy i odstawię jeszcze na dobę, bo nadziewać i wędzić będę w sobotę?

 

Myślę też że skoro mam tyle tej baraniny może by tak spróbować zrobić 2 rodzaje kiełbasy (z 2 różnych przepisów) - czy ktoś oprócz Jumbo i paweljack'a robił kiełbasę z baraniny?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z kiełbasą możesz spróbować w różnych proporcjach jagnięciny - ja robiłem 50/50 tak jak mój Dziadek, ale jadłem też cienkie 90/10 słoniny - były smakowo mocno baranie i doprawione na ostro. Generalnie nic nie stoi na przeszkodzie , aby robić , jak piszesz , na słoninie , zależy to tylko od smaku odbiorcy

 

Co do pasztetu , ugotuj te kości w małej ilości wody z włoszczyzną , obierz całe mięso , zważ i w tej samej wodzie ugotuj dwa razy tyle rozmaitej tłustej wieprzowiny , skórki też muszą być , namocz w wywarze 2 bułki 100g na kg masy, zmiel całość na 2 , dodaj 2 - 3 jajka na kg masy , dopraw jak lubisz  , i do foremek i do piekarnika na godzinę w 160*.

 

Nadziej w piątek i niech się osadzają w zimnym przez noc.

 

A płucka serce daj do  białego żurku , a nie do pasztetu

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A płucka serce daj do  białego żurku , a nie do pasztetu

Nie będzie chętnych do białego żurku na płuckach baranich.

Na sobotę szykują się udźce z barana (już się marynują), kiełbasa (wędzona i biała z grill'a) i żeberka.

Pasztet to pomysł poddany przez Ciebie aby zagospodarować mięso z kości - one dziś zostały obgotowane i mięso z nich obrane (mam nadzieję bo tego nie nadzorowałem).

Wiesz - wszystko trochę na mojej głowie, ja miałem sobie w tym tygodniu kolejne warki piwa warzyć, a tu przyszła dodatkowa robota.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.