lenka Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Maja 2014 Witam serdecznie całą wędliniarska brać Jakiś czas temu zobligowałam znajomego do dostarczenia mi dziczyzny - stało się to szybciej niż sądziłam! :P ..i tak wczorajszego popołudnia weszłam w posiadanie 5kg sarniny (łopatka, udziec, i ładne duże skrawki) Mięso od razu pokroiłam w bardzo duze kawałki (ponad 5cm, są tez mniejsze) oddzieliłam tez wszystkie kawałki gdzie było widać krew (odeszło jakieś 300g) Kawałki mięsa zasoliłam pół szklanki zwykłej soli i wstawilam do lodówki by mieć trochę czasu na poczytanie forum i przygotowanie się do tematu (szybka realizacja obietnicy dostarczenia mięska mnie zaskoczyła) dziś z samego rana mięso opłukałam z soli i zasypałam niecałymi 100g mieszanki peklującej i wróciło do lodówki. Kawałki mięsa z przekrwieniami identycznie w osobnej misce, nie wiem jak je można spożytkować.Mięso zamierzam peklować tak ok 3dni czyli do piątku/soboty a następnie zrobić kiełbasę wg tego przepisu: http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1631.htmlChciałabym by była to kiełbaska dojrzewająca, wędzona i oczywiście aromatyczna jałowcem Z racji ze to moja pierwsza przygoda z wyrobem kiełbaski i to od razu z sarniną. nie chciała bym zbyt wielu grzechów popełnić dlatego będę niezwykle wdzięczna za 'patrzenie mi na rączki' i w razie czego danie po łapkach. Dziękuje za wszelkie porady i czas poświęcony na czytanie mojego wątku. Lena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Maja 2014 Przepis bardzo mało precyzyjny a temperatury i kwestie parzyć /surowe etc porażka W dużym skrócie traktuj tą sarninę jak wołowe i dodaj 50% wieprzowiny z czego 30% tłustej typu podgardle boczek i zdecydowanie parz albo podpiekaj i potem podsusz Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenka Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Maja 2014 Rozumiem, to wieprzowinkę to jutro moge dorzucić do tej sarniny i dosypać odpowiednia ilość peklosoli czy peklować osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Osobno po klasyfikacji swoją drogà to nie wiem jak dojdziesz ładu ze słonością Najpierw pół szklanki soli potem peklosól ... wieprzowinę pekluj 18g peklosoli na kg ... i taka powinna być finalna dawka do sarniny Ty dałaś 20g a wcześniej pół szklanki soli nie wiem czy to przełkniesz ... Jeśli ma być dojrzewająca to pół bidy dodaj przy wyrabianiu farszu łyżkę cukru i jogurt naturalny albo serwatkę ... potem wędzenie i dojrzewanie ale pora na to kiepska Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 21 Maja 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenka Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Maja 2014 Wędziłam wczoraj i dziś 3-4h w dymie około 30stopni. I teraz pytanie co dalej (trochę zgłupiałam, a nie chce by mięso sie zepsuło) sparzyć? czy może wędzić dalej tak jak do tej pory? a może jutro pod koniec wędzenia podnieść tmp do 80stopni i podpiec w wędzarni. Kiełbaska wyszła całkiem niezła i całkiem sporo dlatego chciałabym by dość długo mogła sobie wisieć w domu i naturalnie dojrzewać.PS, roger, arkadiusz - dziękuje za wcześniejsze wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Maja 2014 Lenka - jak podpieczesz na koniec wędzenia , to już nie będziesz miała dojrzewającej, a jedynie może się dalej podsuszać. Jak masz wędzone w zimnym dymie po 3-4 godz dziennie(?) , ma kolor i jest sprężyście elastyczna , dodałaś cukier i trochę jogurtu , to powieś w przewiewnym miejscu na 2-3 tygodnie i obserwuj. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Maja 2014 Nie wiem jakie masz w domu warunki do dojrzewania bo jak pisałem wcześniej kiepska na to pora ... zostawiłbym ją na dobę w miejscu przewiewnym a potem do lochu temperatura około 10-13st C spora wilgotność i przepływ powietrza ja mam akurat taką zimną wilgotną piwnicę i daję radę Tobie pozostaje bacznie obserwować Ważne żeby jej nie przesuszyć powierzchniowo od razu bo będzie kuku Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Maja 2014 dziś z samego rana mięso opłukałam z soli i zasypałam niecałymi 100g mieszanki peklującej i @lenka,Po tych wszystkich zabiegach nie wiadomo, co się w mięsie "zakociło".Gdybym była Tobą, to sparzyłabym tę kiełbasę a potem jeszcze raz podwędziła."Kiełbasa dojrzewająca" to brzmi bardzo kusząco ale nie jest łatwe w realizacji nawet dla doświadczonych zadymiaczy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenka Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) dziś z samego rana mięso opłukałam z soli i zasypałam niecałymi 100g mieszanki peklującej i@lenka,Po tych wszystkich zabiegach nie wiadomo, co się w mięsie "zakociło".Gdybym była Tobą, to sparzyłabym tę kiełbasę a potem jeszcze raz podwędziła."Kiełbasa dojrzewająca" to brzmi bardzo kusząco ale nie jest łatwe w realizacji nawet dla doświadczonych zadymiaczy. Tak też za naradą również Arkadiusza od razu poczyniłam, i pomysły na kiełbasę dojrzewającą porzuciłam Edytowane 30 Maja 2014 przez lenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.