wrzeszyk Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 20 Lipca 2010 Dzisiaj przygotowałem kindziuk, zrobiłem według przepisu i tak jak potrafię, nie wiem czy nie za słabo go związałem. Włożyłem pomiędzy sklejki i deski, i związałem gumą od bagażnika samochodowego (czy można stosować gumę, czy raczej docisk powinien być stały?,np. za pomocą śruby?). Czy mam go po prasowaniu wędzić z tymi sklejkami czy wyjąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 20 Lipca 2010 Czy mam go po prasowaniu wędzić z tymi sklejkami Gdzie go trzymasz? Lato to pora na kindziuki mało przyjazna z kilku względów. Sklejka wędzona... z kindziukiem, to byłby przepis. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 20 Lipca 2010 Dzisiaj przygotowałem kindziukWitaj Bardzo fajnie wyglądają Twoje kindziuki. Czym napełniałeś pęcherze? Jeśli zauważysz powietrze pod osłonką to lepiej nakłuć igłą Wędzić to raczej bez deseczek :grin: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 20 Lipca 2010 Czy mam go po prasowaniu wędzić z tymi sklejkamiGdzie go trzymasz? Lato to pora na kindziuki mało przyjazna z kilku względów. Sklejka wędzona... z kindziukiem, to byłby przepis. Wyszło śmiesznie-wędzenie ze sklejkami :lol: Miałem na myśli, czy wędzić sprasowanego. Trzymam oczywiście w lodówce, na półce, około 8-10 stopni . [ Dodano: Wto 20 Lip, 2010 23:05 ] Jak napełniałeś pęcherze?Napełniałem ręcznie, poświęciłem dużo czasu, powietrze wypuściłem nakłuwając igłą, myślę, że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 20 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 20 Lipca 2010 Wędź ze sklejką - nie pękaj- niech te gumki dociskają tą sklejkę :wink: Fakt że pora roku mało odpowiednia, ale liczy się myśl, chęci,przełamywanie schematów i zabobonów :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 21 Lipca 2010 liczy się myśl, chęci,przełamywanie schematów i zabobonów HOWG Wodzu :clap: Ps. Kratka-ażurek byłby lepszy, ale wiem "lepsze jest wrogiem dobrego" :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 21 Lipca 2010 Poproszę jeszcze o rady jak utrzymać niską temperaturę wędzenia. Czy ewentualnie można ją przekroczyć i o ile stopni. Temperatura w dzień to ponad 25 stopni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 21 Lipca 2010 wrzeszyk, Przysłoń otwór dymny cegłą lub blachą żeby zmniejszyć ciąg i zamknij dopływ powietrza do paleniska. komorę wędzarni rozszczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 21 Lipca 2010 Temperatura w dzień to ponad 25 stopni ...Nocą trochę chłodniej... Jak już pisali mili bracia nie jest pora na zimne wędzenie :sad: Wiem że są regiony na Litwie, w których Kindziuki się wcale nie wędzi. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 21 Lipca 2010 Wiem że są regiony na Litwie, w których Kindziuki się wcale nie wędzi. :grin:Jednak przysłonię cegłą wlot dymu. Jakoś nie mam ochoty na surowe mięsko :smile: . Może kiedyś... Jak rozpocznę wędzenie to już upałów nie będzie, mogą być przymrozki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 21 Lipca 2010 Jakoś nie mam ochoty na surowe mięskoJeśli będziesz wędził na zimno to mięsko się nie ugotuje :grin: Kindziuk jest raczej wędliną dojrzewającą i to jest jego zaleta :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 21 Lipca 2010 Jakoś nie mam ochoty na surowe mięskoPo zimnym wędzeniu będzie nadal surowe :wink: O ile nie zmieniłeś zdania to masz zamiar zrobić kindziuka. Jest to typowo surowa wędlina. Na zimne wędzenie (t≤22st.C.) teraz nie licz. Wędząc z konieczności w wyższych temperaturach możesz doprowadzić do skwaśnienia surowca. Dlatego koledzy pisali, że teraz nie jest najlepsza pora na ten wyrób. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 21 Lipca 2010 Wiem, wiem, że surowe, jednak długo wędzone. Teraz już nie mam wyjścia-liczę na spadki temperatury albo będę w garażu wędził :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SADEK Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 24 Lipca 2010 Jestem z Tobą ale opisz temp w której peklowałeś zobaczymy bo może to tylko mit w obecnych czasach bo mamy chłodziarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 25 Lipca 2010 Lodówka. Temperatura w przedziale 8 - 10 stopni (zależnie od częstotliwości otwierania drzwi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 27 Października 2010 Popełniłem kindziuka(po swojemu)20.11.2009 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108202#108202 po ponad 11 miesięcach wygląda tak nie ma pleśni nic nie gnije, wręcz odwrotnie pachnie i kusi :thumbsup: po nacięciu degustacja, nie da się opisać smaku po nie mam porównania jedno wiem smakuje inaczej jak orginał litweski :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 27 Października 2010 Popełniłem kindziuka(po swojemu)20.11.2009 Darku jesteś mistrzem nad mistrzami. :clap: Czym Nas jeszcze zaskoczysz?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 27 Października 2010 Smak napewno lepszyMój ma już ponad rok ale przesolonyz poprawką na kindziukWszystkim mówię, że tak ma byćI jest super Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 27 Października 2010 Po kumpiaku .... taki kindziuk ..... WOW .... ja mam chłopie jedno pytanko ... skąd Ty bierzesz tyle sił na czekanie .... że o optymalnych warunkach dojrzewania nie wspomnę ...... Jak dla mnie mistrzostwo świata ..... to nie ma prawa nie smakować ... BRAWO.... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 27 Października 2010 Dzięki za "kwiatki" prawie całą wiedzę na temat wędlin dojrzewających zaczerpnąłem na naszej stronce. Dlatego dziękuję wam WB :clap: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 28 Października 2010 Darino :clap: Za Twoim przykładem idę. Mój jest z dzika i ma dopiero 40 dni: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 28 Października 2010 Mój jest z dzika i ma dopiero 40 dni: :clap: Powodzenia i pociechy z wyrobu życzę :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 12 Listopada 2010 Witam po małej przerwie. Zauważyłem zdjęcia pięknych kindziuków, więc i ja się pochwalę. Kindziuk wyszedł trochę twardy i kroić go można wyłącznie krajalnicą, zapewne przez to, że robiony był latem. Obecnie ma dopiero 3,5 miesiąca. Ale mam jeszcze kolejne, które dojrzewają, a zapach jest nie do opisania, coś wspaniałego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 12 Listopada 2010 :thumbsup: :clap: Wygląda super ....szkoda że nie można poczuć zapachu i smaku .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 12 Listopada 2010 :clap: :thumbsup: Pamiętam jak pisałeś w sprawie osłonki, widzisz opłacało się trochę energi w kindziuka włożyć :clap: Teraz wiesz co masz :wink: Bardzo ładnie prezentuje się Twój kindzik.Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.