Skocz do zawartości

[Litwa] Kindziuk


Wnuczek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przygotowałem kindziuk, zrobiłem według przepisu i tak jak potrafię, nie wiem czy nie za słabo go związałem. Włożyłem pomiędzy sklejki i deski, i związałem gumą od bagażnika samochodowego (czy można stosować gumę, czy raczej docisk powinien być stały?,np. za pomocą śruby?). Czy mam go po prasowaniu wędzić z tymi sklejkami czy wyjąć ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 462
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czy mam go po prasowaniu wędzić z tymi sklejkami

Gdzie go trzymasz? Lato to pora na kindziuki mało przyjazna z kilku względów. Sklejka wędzona... z kindziukiem, to byłby przepis. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przygotowałem kindziuk

Witaj

Bardzo fajnie wyglądają Twoje kindziuki.

Czym napełniałeś pęcherze?

Jeśli zauważysz powietrze pod osłonką to lepiej nakłuć igłą

 

Wędzić to raczej bez deseczek :grin:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mam go po prasowaniu wędzić z tymi sklejkami

Gdzie go trzymasz? Lato to pora na kindziuki mało przyjazna z kilku względów. Sklejka wędzona... z kindziukiem, to byłby przepis. :cool:
Wyszło śmiesznie-wędzenie ze sklejkami :lol: Miałem na myśli, czy wędzić sprasowanego. Trzymam oczywiście w lodówce, na półce, około 8-10 stopni .

 

[ Dodano: Wto 20 Lip, 2010 23:05 ]

Jak napełniałeś pęcherze?

Napełniałem ręcznie, poświęciłem dużo czasu, powietrze wypuściłem nakłuwając igłą, myślę, że będzie ok.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperatura w dzień to ponad 25 stopni ...

Nocą trochę chłodniej...

Jak już pisali mili bracia nie jest pora na zimne wędzenie :sad:

Wiem że są regiony na Litwie, w których Kindziuki się wcale nie wędzi.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem że są regiony na Litwie, w których Kindziuki się wcale nie wędzi.

:grin:

Jednak przysłonię cegłą wlot dymu. Jakoś nie mam ochoty na surowe mięsko :smile: . Może kiedyś... Jak rozpocznę wędzenie to już upałów nie będzie, mogą być przymrozki...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś nie mam ochoty na surowe mięsko

Jeśli będziesz wędził na zimno to mięsko się nie ugotuje :grin:

Kindziuk jest raczej wędliną dojrzewającą i to jest jego zaleta :thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś nie mam ochoty na surowe mięsko

Po zimnym wędzeniu będzie nadal surowe :wink:

O ile nie zmieniłeś zdania to masz zamiar zrobić kindziuka. Jest to typowo surowa wędlina.

Na zimne wędzenie (t≤22st.C.) teraz nie licz. Wędząc z konieczności w wyższych temperaturach możesz doprowadzić do skwaśnienia surowca.

Dlatego koledzy pisali, że teraz nie jest najlepsza pora na ten wyrób.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Popełniłem kindziuka(po swojemu)20.11.2009

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108202#108202

po ponad 11 miesięcach wygląda tak :cool:

nie ma pleśni nic nie gnije, wręcz odwrotnie pachnie i kusi :thumbsup:

po nacięciu degustacja, nie da się opisać smaku po nie mam porównania

jedno wiem smakuje inaczej jak orginał litweski :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po kumpiaku .... taki kindziuk ..... WOW .... ja mam chłopie jedno pytanko ... skąd Ty bierzesz tyle sił na czekanie .... :( że o optymalnych warunkach dojrzewania nie wspomnę ...... Jak dla mnie mistrzostwo świata ..... to nie ma prawa nie smakować ...

 

BRAWO....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za "kwiatki" :cool:

prawie całą wiedzę na temat wędlin dojrzewających zaczerpnąłem na naszej stronce.

Dlatego dziękuję wam WB :clap:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Witam po małej przerwie. Zauważyłem zdjęcia pięknych kindziuków, więc i ja się pochwalę. Kindziuk wyszedł trochę twardy i kroić go można wyłącznie krajalnicą, zapewne przez to, że robiony był latem. Obecnie ma dopiero 3,5 miesiąca. Ale mam jeszcze kolejne, które dojrzewają, a zapach jest nie do opisania, coś wspaniałego.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:clap: :thumbsup:

Pamiętam jak pisałeś w sprawie osłonki, widzisz opłacało się trochę energi w kindziuka włożyć :clap: Teraz wiesz co masz :wink:

Bardzo ładnie prezentuje się Twój kindzik.

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.