trutlen Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam, wziąłem się i zrobiłem parówki niewędzone, z solą wędzonkową, wg przepisu Dymka, gdzieś tutaj na forum znalezionego. A konkretnie tutaj . Parówki pakowałem do osłonek parówkowych, od Mira, oraz część do cienkich jelit baranich, kupionych jw. :grin: Odstępstwa od przepisu: dodatek wołowiny (odstępstwo dopuszczone przez autora :wink: ) w ilości ok. 10%, kurczaka ok. 20%, miksowanie doprawionego mięsa ze względu na późną porę odłożyłem na rano, po ok 10 godz. peklowania w lodówce. I do rzeczy - parówki w jelicie wyszły super :tongue: , ale te w osłonce już nie. Podczas parzenia wydzieliła się brązowawa ciecz. Po schłodzeniu i wsadzeniu do lodówki, po kilku godzinach większość cieczy się wchłonęła, ale brązowawy osad został na parówkach latających luźno w luźnej osłonce... A parówki twarde... Parzyłem 10 min w temp 80°C. I teraz zastanawiam się, gdzie jest błąd? Za wysoka temp parzenia? A może taki farsz też po mieleniu trzeba długo masować? Na razie nie zrażam się, będę walczył :devil: Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 przyczyn mogło być sporo, otóż:słabo nadziane w osłonkę tj. luźno, moczone osłonki sztuczne -od parówek- w przemyśle się nie moczy, chyba za wysoka temp.parzenia-mniejsza i dłuższy czas, może tępe noże w maszynce do mielenia, farsze miesne zawsze należy staranie wyrabiać bez znaczenia jaki rodzaj kiełbasy produkujemy( z pewnymi wyjątkami). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Dzięki za szybki odzew :grin: słabo nadziane w osłonkę - może być... moczone osłonki sztuczne - nie moczyłem. chyba za wysoka temp.parzenia - teraz też dochodzę do tego wniosku farsze miesne zawsze należy staranie wyrabiać - tego się obawiam, to mój najsłabszy punkt... No cóż, następnym razem będzie lepiej :wink: Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Cytat: farsze miesne zawsze należy staranie wyrabiać - tego się obawiam, to mój najsłabszy punkt... to był kiedys i mój najsłabszy punkt,ale po kilku razach zorientowałem się, ze ma to wielki wpływ, szczerze mówiąc jeszcze mi troche brakuje cierpliwosci ale sa postepy. głowa do góry trutlen Od teraz bedzie juz tylko lepiej :grin: pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 W osłonkach też jest wielka różnica ponieważ jelito naturalne wypuści wodę natomiast osłonka celulozowa nie przepuści ani deka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.