BonAir Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Maja 2007 Poproszę o informacje w jaki sposób najlepiej odkręcać kiełbasy ?Na stronie nie udało mi się znaleźć takiego poradnika. Próbowałem już takich sposobów: A) 1 kiełbasa powiedzmy lewoskrętnie, następnie 2 kiełbasa RAZEM z pierwszą lewoskrętnie, potem 3 kiełbasa RAZEM z 1 i 2 lewoskrętnie, itd. B) 1 kiełbasa powiedzmy lewoskrętnie, 2 kiełbasa prawoskrętnie, 3 kiełbasa lewoskrętnie, itd. C) 1 kiełbasa powiedzmy lewoskrętnie, pomijam 2 kiełbasę i 3 kiełbasę kręcę znowu lewoskrętnie, pomijam 4 itd. Metoda A jest bez sensu przy długim jelicie, bo trudno się kręci wszystkimi odkręconymi już kiełbasami...Metoda B i C natomiast powoduje odwijanie się kiełbas podczas nakładania na kije. Żółty BonAir PS. Czemu do ZLOTu pozostało jeszcze tyle czasu ? Nie zadawałbym pewnie takich pytań :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Maja 2007 Zawsze mam taki sam problem.Jako półśrodek,a nie metodę stosuję pewien trick.Po napełnieniu jelit,miejsca skręceń poszczególnych kiełbasprzewiązuję pojedyńczym sznurkiem wędliniarskim.Napewno nie jest to piękne ale bardzo skuteczne :lol: :lol: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Maja 2007 Odkręcamy kiełbasy w prawa stronę przekręcamy jeden raz lub dwa zależnie od tego jak nadziane ścisło jelito .Popatrz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=104Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Maja 2007 Dziadku, klik w link i wyskakuje kiełbasa Marcina. Gdybyś mogł to skorygować to wdzięczność takich gamoni jak ja byłaby bezgraniczna :grin: :grin: :mrgreen pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Maja 2007 Zamiast Dziadka. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1145Metoda polega na naciśnięciu kciukiem i sąsiednim palcem na jelito z farszem, czynność wykonujemy jednocześnie obydwoma rękami.Jak już mamy wyciśnięty(przesunięty) farsz, czyli utworzył się nam odcinek kiełbasy.Trzymając jelito(odcinek kiełbasy) w palcach (w jednym i drugim ręku) pomagamy następnym sąsiednim palcem w ten sposób aby obrócić trzymany odcinek o 180 lub 360 stopni.Już mamy zrobioną parkę.Następnie pobieramy jelito z farszem w ręce o odcinku dwukrotnie wiekszym niż zrobione przed chwilą i powtarzamy czynność z naciskaniem palcami.Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Maja 2007 Już mamy zrobioną parkę. Następnie pobieramy jelito z farszem w ręce o odcinku dwukrotnie wiekszym niż zrobione przed chwilą i powtarzamy czynność z naciskaniem palcami. Ale w ktorą stronę ? Myślę, że MUSI istnieć jakiś trick, który pozwala odkręcać kiełbasy i potem bezproblemowo zawieszać je na kijach. BonAir PS. Wygląda na to, że dopóki nie zobaczę, dopóty nie zrozumiem :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Maja 2007 Kol, BagnoTak jak piszesz to ja tak robię, bo widziałem na zlocie jak fachowcy to robili. Przedtem to miałem podobne kłopoty jak koledzy. Do wszystkiego jest knif (sposób) Teraz to nawet i równe kiełbaski mam.Tak samo jak kiedyś pomogłeś mi zrozumieć sposób osznurowania szynki za pomocą owijania sznurka w sposób szczególny na rękę. Szkoda, że jeszcze nie ma drugiej części filmu ze zlotu. Tam też kilka sposobów zademonstrowano. Dzięki Kolego za szybkie reagowanie na kłopoty kolegów. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Maja 2007 Ale w ktorą stronę ?Wyobraź sobie, że stoisz przy stole, na którym leży nadziane cienkie jelito farszem kiełbasianym. Zaczynasz odkrecać kiełbasę, masz już zrobiony opowiedni odcinek i podnosisz lekko do góry, po czym pomagając sobie palcami odpychasz go do dołu a później do góry czyli wykonujesz obrót nadzianego jelita o 360 stopni. Czynności wykonujesz wielokrotnie do momentu skończenia odkręcania. Powinieneś mieć poukładane parki tak jak na pierwszyn zdjęciu (od góry)http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1145&page=1. Zakładasz na kij parkę ostatnią(na zdjeciu od strony prawej) jako pierwszą aż do ostatniej. Na kiju należy zawiesić górną warstwę(odkręcenia na górne tak jak na zdjęciu). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Maja 2007 Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują,że gamoniwatym jełopem w sprawie skręcaniakiełbas jestem dalej :blush: :blush: :blush: Muszę to wszystko zobaczyć w praktycea wtedy będzie duża szansa nauczenia się. Na razie pozostanę przy swojej metodzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Maja 2007 To jest tak proste, tylko należy odkręcać zawsze w jedną stronę całe jelito .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Maja 2007 Proponuję jakąś ładną prezentację graficzną (może nawet filmową?) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Maja 2007 Czy te zdjęcia pomogą ?. http://www.sausagemania.com/images/tutorial/DSC_0239.jpg http://www.sausagemania.com/images/tutorial/DSC_0248.jpg Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Maja 2007 To jest tak proste, tylko należy odkręcać zawsze w jedną stronę całe jelito NO JASNE! Czyli tak - całe napełnione jelito należy "wyprostować" i odkręcając odcinki kręcić należy JELITEM, a nie kiełbaskami, których przybywa, tak ? :idea: BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Maja 2007 Ale potraficie skomplikować proste sprawy. Ja robię "łańcuchy" po 6 lub 8 kiełbasek, odwijam kiełbaski naprzemiennie w lewo i prawo po 1-2 obroty o 360 stopni. Zero problemów z samoczynnym od-odkręcaniem, łatwo powiesić na kiju. Kiełbaski to nie łańcuchy choinkowe :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Maja 2007 No cóż wszystkie chwyty dozwolone w domowej produkcji . Ale osoby odkręcające to zawodowo robią to bardzo szybko i zawsze w jedną stronę.Po odkręceniu pierwszej parki dalszą część jelita przykłada się i po lekkim ściśnięciu jelita w miejscu przekręcenia przekręcamy nadziane jelito itd. Odkręcone parki układa sie jedna na drugą schodkowo by ułatwić osobie nakładającej na kije .Na zdjęciach Miro pięknie to jest odkręcone ale nie ułożone w pojemniku zwojami tylko rozrzucone i przy nakładaniu na kije trzeba będzie ciągnąc za batony i cześć z nich na pewno z powrotem się odkręci. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Maja 2007 Ja robię "łańcuchy" po 6 lub 8 kiełbasek, odwijam kiełbaski naprzemiennie w lewo i prawo po 1-2 obroty o 360 stopni. No własnie Maad - też robiłem naprzemienie, ale nakładając kiełbaski ułożone na talerzu w "spiralę", a nie jak to powinno być, czyli jak napisał DZIADEK "schodkowo", połowa z nich się odkręcała, a przy małych dzieciach nie wypada przeklinać :-) BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Maja 2007 Dziadku moze jakas fotka z ukladania :-) bylbym wdzieczny zawsze jakos sobie radze ale czasem sie odwinie :-( Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Maja 2007 W piątek będę robił dla syna to zrobię zdjęcia Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Maja 2007 :idea: Dziadku - popytaj , może "dorwiesz" kogoś z kamerą,mógłbyś wtedy zrobić doskonały materiał w tym temacie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Maja 2007 Przedstawiam zdjęcia z odkręcania kiełbasy .Nadziana specjalnie luźniej by widoczne były miejsca gdzie baton został ściśnięty dla odznaczenia miejsc skręcania. Patrząc na zdjęcie pierwszą parkę układamy by ustalić długość batonu .lewą ręką chwytamy w połowie batona a prawą na końcu batona lekko z wyczuciem uciskamy batony by nie pękły nam jelita i to ułatwi skręcanie unosimy lekko do góry i prawą ręką przekręcamy tą polówką batona w prawo raz lub więcej zależnie jak ścisło nadziany jest farsz w jelita i mamy pierwszą parkę . podciągamy nie nadziane jelito przykładając je do odkręconej parki i już wiemy gdzie ucisnąć jelita i przekręcić beż mierzenia odcinków itd. Ułożone parki bardzo łatwo nałożyć na kije .Po powieszeniu na kije po okresie osadzania łatwo jeszcze można dokręcić luźniejsze parki na kiju przekręcając je zawsze w prawo.Pozdrawiam http://images21.fotosik.pl/302/f75bb88fedc12255m.jpg http://images21.fotosik.pl/302/7bb8c36da61963a6m.jpg http://images20.fotosik.pl/357/8dc4056b8139f7f6m.jpg http://images20.fotosik.pl/357/bf33fad1a6a7e3f5m.jpg http://images21.fotosik.pl/302/d366dc7967874716m.jpg Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Maja 2007 Jakie to niesamowite, że prawdopodobnie tak prosta czynność może sprawiać aż tyle problemu, prawda ? :-) Po ostatnich dywagacjach na forum nt. odkręcania kiełbas wyobraziłem sobie, że za jednym przekręceniem robi się jedno, nazwę to "miejsce skręcenia". A tutaj okazuje się, że: lewą ręką chwytamy w połowie batona a prawą na końcu batona lekko z wyczuciem uciskamy batony by nie pękły nam jelita Czy dobrze w takim razie rozumiem, że odkręcanie powinno wyglądać w poniższy sposób ? 1. Mamy napełniony baton. 2. Ściskamy baton w punktach A i B i odkręcamy prawoskrętnie (pierwsza parka) 3. Ściskamy baton w punktach C i D i odkręcamy prawoskrętnie (druga parka) Czy znowu źle ? :-) BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Maja 2007 Właśnie tak!Czynność prosta jak budowa cepa Jestem taki mądry bo ten sposób oglądałem na I Zlocie. Szybko i wygodnie się robi, a pozatym kiełbaski są równe i takiej wielkości jak chcesz a nie jak wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Maja 2007 Witam BonAir . Właśnie tak . Ja jak napełniam osłonki to od razu zaznaczam sobie czyli lekko zduszam jak wychodzą kiełbaski z nadziewarki . Zaraz wiem ile kiełbasek ma być sześć czy osiem bo tak z zasady robię . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Maja 2007 WitamTemat okręcania kiełbas jest problemem "gręplowanym" od momentu powstania stronki.Możemy sobie pisać i rysować do bólu, ale jak sami nie spróbujemy to nic z tego nie będzie.Na przykładzie Papcia- " Czynność prosta jak budowa cepa " ," jestem taki mądry bo tan sposób oglądałem na I Zlocie" - i wszystko jasneZapraszamy na Zlot Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Maja 2007 Okręcanie kiełbas na pozór jest proste, ale najważniejsze jest napełnianie jelit Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.