jurek52 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Maja 2007 Jakieś 3 tygodnie temu zrobiłem ok 2,5kg kiełbasy tzw.swojskiej /boczek,łopatka,karkówka +troche wołowinki.wyszło wszystko super,smak,kolorki,zwięzłośc itd.Uwędziłem,a po uwędzeniu zaraz sparzyłem i po wystudzeniu zawinięte w pergamin do lodówki.Ponieważ taka porcja starcza nam z żoną na jakies 3 tygodnie/tylko do obkładu na zimno/Po rozpakowaniu wczoraj ostatniej parki ze zdumieniem zobaczyłem że jest pokryta takimi czarnymi punktami pleśni z włoskami.Nie jest obślizgła tylko ta pleśń,wygląd ma b.nieapetyczny i podejrzewam że nadaje się tylko dla mojego psa.Czym to jest spowodowane? Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Maja 2007 Po rozpakowaniu wczoraj ostatniej parki ze zdumieniem zobaczyłem że jest pokryta takimi czarnymi punktami pleśni z włoskami.Nie jest obślizgła tylko ta pleśń,wygląd ma b.nieapetyczny i podejrzewam że nadaje się tylko dla mojego psa.Czym to jest spowodowane?Dużą zawartością zarodników pleśni w powietrzu( w ostatnich tygodniach mamy bardzo wilgotne i ciepłe powietrze sprzyjające rozwojowi tychże form drobnoustrów). Na przyszłość proszę kontrolować zawartość zapakowanej wędliny ipodejmować kroki zaradcze typu przemywanie wodą z octem lub osuszenie powierzchni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Maja 2007 Jesli chcesz teraz przechowywać w ten sposób wędline, to zrób tak jak podał Kolega Bagno, a na przyszłość, przewidując, iż trochę zostanie "na później", możesz, z dobrym skutkiem, wykonac jeszcze jedno wędzenie w chłodniejszym dymie po sparzeniu. Takie podwędzanie konserwujące. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Maja 2007 Trzy tygodnie w lodówce to za długo .Często były robione próby na trwałość wędlin ,21 dni wytrzymywały kiełbasy półtrwałe zamknięte w Vac lub atmosferze gazów obojętnych. My też nie zjadamy wszystkiego i naszym sposobem jest zamrażanie kiełbas Popakowane w odpowiednie porcje w woreczkach foliowych. Zamrażanie domowych wędlin dobrze zrobionych o wydajności 85-90% Wcale nie wpływa tak niekorzystnie na ich jakość .Po powolnym rozmrożeniu w lodówce jak bym nie powiedział że kiełbasa była zamrożona większość i to duża większość by wcale się na tym nie poznała. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Maja 2007 Moje kabanosy jak na zdjęciu z ostatniej produkcji na Wielkanoc na stronie głównej wytrzymują miesiąc czasu w lodówce bez problemu, co jednak jest rzadkością ponieważ znikają wcześniej - wydajność od 70-80% tylko wędzone bez parzeniaJednak przy takiej pogodzie to na wszystko trzeba uważaćRobiłem schab suszony ala wędliny parmeńskie i z wierzchu pokrył się białym meszkiem gdzieniegdzie - zbyt duża wilgotność powietrza jak mi się wydaje.Oskrobałem, zlałem wrzątkiem znowu podsuszyłem i jest okzapach właściwie niemiły, ale smak super przed drugim podsuszaniem obtoczyłem w majeranku bo kolendry brakłoale nawet wybredne noski próbowały i smakowałoA z mrożeniem tak jak u Dziadka - nikt z postronnych się nie połapie a najważniejsze nie tracą na smaku Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Maja 2007 Zlej wrzątkiem z solą napewno bedzie OK :lol: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Maja 2007 .............dzięki za porady,ale pewnie skorzystam z rady Dziadka,zamrażarka jest najpewniejsza,widzę po białej kiełbasie którą przechowuje w zamrażarce nawet 3 m-cei smak jest ok.pozdrawiam :lol: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.