Skocz do zawartości

Pleśń na kiełbasie


jurek52

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś 3 tygodnie temu zrobiłem ok 2,5kg kiełbasy tzw.swojskiej /boczek,łopatka,karkówka +troche wołowinki.wyszło wszystko super,

smak,kolorki,zwięzłośc itd.Uwędziłem,a po uwędzeniu zaraz sparzyłem i po wystudzeniu zawinięte w pergamin do lodówki.

Ponieważ taka porcja starcza nam z żoną na jakies 3 tygodnie/tylko do obkładu na zimno/

Po rozpakowaniu wczoraj ostatniej parki ze zdumieniem zobaczyłem że jest pokryta

takimi czarnymi punktami pleśni z włoskami.Nie jest obślizgła tylko ta pleśń,wygląd ma b.nieapetyczny i podejrzewam że nadaje się tylko dla mojego psa.Czym to jest spowodowane?

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po rozpakowaniu wczoraj ostatniej parki ze zdumieniem zobaczyłem że jest pokryta

takimi czarnymi punktami pleśni z włoskami.Nie jest obślizgła tylko ta pleśń,wygląd ma b.nieapetyczny i podejrzewam że nadaje się tylko dla mojego psa.Czym to jest spowodowane?

Dużą zawartością zarodników pleśni w powietrzu( w ostatnich tygodniach mamy bardzo wilgotne i ciepłe powietrze sprzyjające rozwojowi tychże form drobnoustrów).

Na przyszłość proszę kontrolować zawartość zapakowanej wędliny ipodejmować kroki zaradcze typu przemywanie wodą z octem lub osuszenie powierzchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli chcesz teraz przechowywać w ten sposób wędline, to zrób tak jak podał Kolega Bagno, a na przyszłość, przewidując, iż trochę zostanie "na później", możesz, z dobrym skutkiem, wykonac jeszcze jedno wędzenie w chłodniejszym dymie po sparzeniu. Takie podwędzanie konserwujące.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzy tygodnie w lodówce to za długo .Często były robione próby na trwałość wędlin ,21 dni wytrzymywały kiełbasy półtrwałe zamknięte w Vac lub atmosferze gazów obojętnych. My też nie zjadamy wszystkiego i naszym sposobem jest zamrażanie kiełbas Popakowane w odpowiednie porcje w woreczkach foliowych. Zamrażanie domowych wędlin dobrze zrobionych o wydajności 85-90% Wcale nie wpływa tak niekorzystnie na ich jakość .Po powolnym rozmrożeniu w lodówce jak bym nie powiedział że kiełbasa była zamrożona większość i to duża

większość by wcale się na tym nie poznała. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje kabanosy jak na zdjęciu z ostatniej produkcji na Wielkanoc na stronie głównej wytrzymują miesiąc czasu w lodówce bez problemu, co jednak jest rzadkością ponieważ znikają wcześniej - wydajność od 70-80% tylko wędzone bez parzenia

Jednak przy takiej pogodzie to na wszystko trzeba uważać

Robiłem schab suszony ala wędliny parmeńskie i z wierzchu pokrył się białym meszkiem gdzieniegdzie - zbyt duża wilgotność powietrza jak mi się wydaje.

Oskrobałem, zlałem wrzątkiem znowu podsuszyłem i jest ok

zapach właściwie niemiły, ale smak super

przed drugim podsuszaniem obtoczyłem w majeranku bo kolendry brakło

ale nawet wybredne noski próbowały i smakowało

A z mrożeniem tak jak u Dziadka - nikt z postronnych się nie połapie a najważniejsze nie tracą na smaku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.............dzięki za porady,ale pewnie skorzystam z rady Dziadka,zamrażarka jest najpewniejsza,widzę po białej kiełbasie którą przechowuje w zamrażarce nawet 3 m-ce

i smak jest ok.

pozdrawiam :lol:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.