marekgks Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Maja 2005 Witam wszystkich!zaczynam przygodę z wyrobami .Narazie szukałem,czytałem,chcę zacząć od zrobienia białej kiełbasy.I tu mam pare pytań:-czy można jąprzechowywać w zamrażarce?jeśli tak,to surową,czy parzoną?Jaka będzie różnica w uwędzeniu takiej kiełbasy surowej a parzonej? I jeszcze jeden problem- kiedyś to były parówki!dziś już takich nie robią-dlatego szukam przepisu na dobre parówki-robił ktoś? Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Maja 2005 marekgks - białą można mrozić surową , a potem powolne rozmrażanie w lodówce. ( każde mrożenie wpływa niekorzystnie , ale to jest raczej mały problem).Najpierw wędzisz - potem parzysz Na parówki było kilka przepisów na stronie i forum (strony i "czarnej oliwki") Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 12 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Maja 2005 Białą wg kultowego przepisu robię 2x w miesiacu z 4-5kg mięska i zawsze parzę i dzielę na porcje i do zamrażaryw piątek według zapotrzebowania wyciągam z zamrażary do lodówki i w sobote i niedzielę według potrzeb na grill lub na patelnie z cebulką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Maja 2005 grzes - robiłem test i moim zdaniem na grila lepsza jest surowa ,a nie parzona, no ale każdy ma swój gust Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 13 Maja 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Maja 2005 Dzięki wszystkim za odpowiedzi!Już nie mogę się doczekać długiego weekendu .Jeszcze jedna sprawa-mam mało owocowego drzewa i myślę,żeby na początek,do nagrzania wędzarki użyć suchego,sosnowego drzewa. Często ,gdy brakło węgla drzewnego,grilowaliśmy na takim właśnie drzewie,ogień sie wypalił i nad takim gorącym żarem grilowane kiełbaski były dobre,dlatego przyszedł mi do głowy ten pomysł z nagrzaniem wędzarki drzewem sosnowym.Kiełbasy w tym czasie przecież nie będzie w wędzarce,może tak być? Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Maja 2005 Jak to mówią - na bezrybiu i rak ryba! - na pewno się nie otrujesz, kiełbasie pewnie też nie zaszkodzi, ale oby nie za często bo wędzarka przyjmie substancje smoliste (pomimo suchego drewna ) i później ciężko będzie się tego pozbyć. Piszesz owocowe - ściślej mówiąc używa się ogólnie drewna liściastego (z kilkoma wyjątkami)Robi się wyroby na drewnie iglastym (chyba w szwajcarii) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Maja 2005 abratek dziekuję , jutro spróbuję bo bede robił kiełbasę to odłożę część surowej,grill tez przewiduje na jutro coby w niedzielę dojść do siebie bo tak to zawsze ide rozpędem i jak robie to parze wszystko i do zimna ale to jeszcze nie był otwarty sezon grilowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Maja 2005 marekgks rozgrzewałem wędzarnie ostatnio drewnem ze skrzynek takich z cienkich listewek po cytrusach, niektóre palety też były robione z drzewa liściastego ale to wszystko jest konserwowane jakąś chemią więc raczej tego unikam, najlepiej to podejść do jakiegoś nadleśnictwa u nich można zawsze kupić coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Maja 2005 jeszcze mała uwaga - surowa na grilla musi być zawiązana z obu końców (ja polecam robić 2 kawałki), w przeciwnym razie woda wypłynie i kiełbaska będzie sucha, nie należy też zbyt długo jej piec - po prostu tyle ile trzeba ;-) , Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Maja 2005 abratek myśle zrobić w cienkim jelicie tak z około 1m zwiniętą w spiralę tworząc krążki o średnicy około 10 - 12cm(konsumowałem to u znajomych)tylko niewiem czy spinane patyczkiem ale po podsmażeniu podczas którego gospodarz posypywał i smarował takie krązki sobie znanymi przyprawami po podaniu do stołu pani domu serwowała do tego różne sosy wszysko niesamowicie dekoracyjne a było to za zachodnią granicą i miało nazwę kiełbasy ........ ( i tu była nazwa regionu niemiec ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Maja 2005 O taak! kiedyś piekłem takie kiełbaski , nie znam niemieckiej nazwy, po naszemu prostu "kiełbaski grillowe".Robiąc taką kiełbaskę oczywiście należy pamiętać o drobniejszym mieleniu.Dipy to pole do popisu gospodarza, ja robię najprostrzy : główka czosnku(tego słabszego) ,szklanka majonezu, łyżka musztardy,dwie łyżki koncentratu pomidorowego 30%, 4-6 korniszonów - wszystko do malaksera, chwila masarky i sosik najlepszy dla moich gości - innych niechcą jeść. Dodaję przepis z pewnej książeczki , nie robiłem według niego , ale z tej ksiązki zawsze mi wychodziły dobre rzeczy: Białe kiełbaski w ostrym sosie: 6 długich białych kiełbasek, 6 łyżek oliwy, 6 oliwek.Sos: 3/4 szklanki keczupu, 4 ząbki czosnku, po 2 łyżki pieprzu cayenne i sproszkowanej papryki, po łyżce oregano, tymianku i soli, po pół łyżeczki świeżo zmielonego białego i czarnego pieprzu Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. W miseczce dokładnie wymieszać keczup z czosnkiem, ziołami i przyprawami. Kiełbaski zwinąć w ślimaki, w środek włożyć po oliwce, posmarować oliwą. Podpiec na grillu, posmarować sosem i dalej piec, przewracając od czasu do czasu, aż się zrumienią Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzichu Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Marca 2006 może ktoś podać przepis na białą kiełbasęz proporcjami i czy saletra jest koniecznai poco ją się daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Marca 2006 Cześć.Tu masz wypróbowany i super przepis http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7Co do uboju mogę Ci sporo informacji podać, ale na dzień dzisiejszy nie wolno już w warunkach domowych ubijać zwierząt. Musisz świnkę dostarczyć do najbliższej rzeźni gdzie to zrobią fachowo i przy okazji mięso zbada weterynarz.Przepisy na kaszanki są na stronce i to bardzo dobrePozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.