adam34 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 WitamNa początku chcę pozdrowić wszystkich uczestników forum.Od piątku pekluję mięsko w lodówce, solanka wg. kalkulatora-powinno wyjść. Trzy kawałki schabu, pięć szynek, będzie jeszcze boczek oraz kiełbasa.zależy mi by były to tzw produkty półtrwałe (o ile to możliwe)- wymyśliłem sobie by kiełbaski uwędzić a w trzeciej fazie przypiec, a może wystarczy wędzenie dymem gorącym z powierzchniowym przypieczeniem, niestety nie wiem co w tym czasie zrobić z szynkami i innymi, piec nie można, jak doczytałem tylko małe przekroje. Wędzić chce w tym samym czasie. proszę bardzo doradźcie Poprzednio wędził mój tato, jakieś 20 lat temu w wędzarni z blachy-wychodziło, przynajmniej tak mi się wydaje. Obecnie od jakiegoś roku robił trzy wedzenia w wędzarni z cegły, otwarta u góry, zamykana klapa z desek,jakoś nie udaje się. Załatwiłem ostatnio derę z worka może będzie to lepsze jako przykrycie. Przypuszczam że tata wędzi "za mocno" wszystko to bardzo spieczone kiełbasy-szynki. Nie stosuje osuszania, rozgrzewa tylko wędzarnię. Na sobotnie wędzenie będę miał już termometr pozdrawiamadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Trochę moich rozważań znajdziesz w temacie dla początkujących np.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1141Termometr dla początkujących i nie tylko -konieczny. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 witaj Adammysle ze na tej stronce co podal Pan Dziadek znajdziesz to co cie zainteresuje alejakl wpiszesz w wyszukiwarce temat wedzenie to dowiesz sie jeszcze wiecej,polecamwarto poczytac. jako ciekawostke napisze ci ze ja nawet grubego baleronu nie parze tylko wedzetak aby juz nie parzyc w wodzie.warunkiem jest dobre przepeklowanie miesa orazczas i temp. wedzenia.mi taki produkt przewedzony najlepiej odpowiada uuuu pycha zapraszam cie na zlot,tam na zywo zobaczysz jak sie robi bez zadnych sciem,jachociaz wiele aspektow znam to czuje ze mozna sie jeszcze czegos nauczyc.zapisz sie u maxella. slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam34 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Witam ponownie.Chcę własnie chcę zrobić wędzonki bez parzenia. jak długo musiałbym wędzić by były to produkty półtrwałe.a i jeszcze jedno pytanie, czy podczas podpiekania kiełbas wyciągnąć wędzonki z wedzarni, następnie włozyć z powrotem i kontynuować wędzenie. A może nie podpiekać kiełbas, no ale jak długo powinno trwać samo wędzenie kiełbasek by wytrzymywały w lodówce do miesiąca.jak widać mam trochę generalnie problem z czasami wędzeniapozdrawiamadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 WitamAdam34- Ja osobiście nie polecam wędzenia bez osuszania, dlatego że jest to bardzo szkodliwe dla zdrowia bardzo brzydki kolor i daje gorzkawy smak Wędzenie bez osuszania powoduje osadzenie się sadzy stąd czarny kolor na wędlinach dodam, że w ten sposób wędzą osoby, które nie posiadają wiedzy na temat wędzeniaAdam możesz piec i wędzić razem kiełbasę z szynkami tylko pamiętaj, że kiełbasę musisz szybciej wyciągać Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam34 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 WitamSzczepan, osuszanie oczywiście chcę stosować, choć jak wspominałem tata tego nie robił. Natomiast raczej nie chcę parzyć wędzonek oraz kiełbas, a to z tego powodu że nigdy się tego u nas nie robiło, nie chcę na początku za dużo zmieniać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Witaj Adam !A może Twój tato osuszał w wędzarni ? mój tato tak osuszał - z leja do miski i do wędzarni ale wędzarnia była lekko rozpalona praktycznie blaszane boki lekko letnie, kiełbaski na kijach i tak z otwartą górą wisiały sobie w lekkim dymku i małym ciepełku osuszając się pięknie. Nigdy nie były osmalone, gorzkie czarne itp.Osuszałem kilka godzin na kijach, a później do wędzenia i efekt jest taki sam.PozdrawiamTadeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 O kurcze teraz czytam podany link dziadka i to się nazywa podsuszanie.Muszę poczytać stare rzeczy zanim z czymś wypalę :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 czesc adam34moja rada przed wlozeniem do wedzarni godzine wypal ta wedzarnie z cegly takaby cegly byly cieple,a potem mozesz zaczac osuszac pomalutku nie ogniem,jezeli bedziesz ja mial tylko rozgrzana to tak czy siak grube cegly beda sie jeszcze pocicpodczas wedzenia wydalajac pare na oslonke co wplynie niekorzystnie.osuszaj przy odkrytej gorze,bez dymu z paleniska,jak kielbaske zlapiesz i oslonka zaczyna lekko szelescic to przeprowadzaj wedzenie,pod koniec zwieksz temp.leczpamietaj kielbase wczesniej wyciag niz szynki poledwice.p.s.jak dojdziesz do wprawy to termometr bedzie zbedny,ja go mam ale tak i takpodchodze do tego sceptycznie,w pewnym momencie tak wyczujesz swoja wedzarnieze bedziesz wedzil odruchowo na wyczucie jak kiedys mamiali tego ci zycze pozdrawiam slonecznieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.