Skocz do zawartości

Kielbasa biala drobiowa


vronka

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 miesiące temu...

w związku że staram się przetwarzać mięso drobiowe podam mój przepis na białą z indyka.

 

receptura na 10 kg

 

surowiec:

 

piersi indyka: 3 kg

uda: 3 kg

podudzia: 2 kg

słonina: 2 kg (ewentualnie zmniejszyć ilość udek o 1 kg i dać podgardle lub pachwinę wieprzową)

woda: ok 1 l

 

przyprawy:

 

sól niejodowana 19 g/kg

pieprz 2g/kg

majeranek 3-4g/kg

czosnek świeży 3g/kg

cukier 2g/kg

 

mięso kroimy na dość małe kawałki (3-4 cm) i mieszamy z solą i cukrem. Trzymamy w lodówce ok 12 h. Po tej operacji mięso z podudzi (najwięcej błon i ścięgien które trudno dokładnie usunąć) mielimy na sitku 2-3 mm. Dodajemy do tej masy wodę wymieszaną z przyprawami i mieszamy. Uda i słoninę mielimy na sitku 8 mm, a pierś na sitku 15-20 mm. Całość mieszamy i napełniamy jelita. Ja używam jelit wieprzowych 26-28. Czasem jak mam ochotę robię białą w cienkim jelicie baranim, ale wtedy pierś należy również puścić przez sitko 8 mm.

 

Uwagi:

Jeśli żona nie trawi wieprzowiny możesz kupić tłuszcz drobny z indyka, ale to już nie ta kiełbasa. Eliminując całkowicie tłuszcz biała wyjdzie ci zbita i mało soczysta choć smaczna. Ja mam możliwość dobrania sobie dowolnej ilości mięsa z poszczególnych elementów więc używam takich proporcji podudzia do uda. W Twoim przypadku jeśli kupisz całe nogi te proporcje wyjdą inne, ale wtedy zmiel na 2 mm całość podudzia. Słoninę za radami kolegów warto przymrozić wtedy nie zrobi się z niej maź przy mieleniu. Czosnek możesz mielić z podudziem ale lepszą metodę podawał Szczepan który czosnek uciera miesza z wodą i dopiero dodaje do farszu.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.