vronka Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Witam!Czy ktos zna moze przepis na kielbase biala drobiowa? Zona nie jada innego niz drobiowe miwsa a chcialbym jej zarobic przyjemnosc na swieta. W sklepach widzialaem taka kielbase wiec chyba da siw zrobic! Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Poszukaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=36 i http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1452 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 w związku że staram się przetwarzać mięso drobiowe podam mój przepis na białą z indyka. receptura na 10 kg surowiec: piersi indyka: 3 kguda: 3 kgpodudzia: 2 kgsłonina: 2 kg (ewentualnie zmniejszyć ilość udek o 1 kg i dać podgardle lub pachwinę wieprzową)woda: ok 1 l przyprawy: sól niejodowana 19 g/kgpieprz 2g/kgmajeranek 3-4g/kgczosnek świeży 3g/kgcukier 2g/kg mięso kroimy na dość małe kawałki (3-4 cm) i mieszamy z solą i cukrem. Trzymamy w lodówce ok 12 h. Po tej operacji mięso z podudzi (najwięcej błon i ścięgien które trudno dokładnie usunąć) mielimy na sitku 2-3 mm. Dodajemy do tej masy wodę wymieszaną z przyprawami i mieszamy. Uda i słoninę mielimy na sitku 8 mm, a pierś na sitku 15-20 mm. Całość mieszamy i napełniamy jelita. Ja używam jelit wieprzowych 26-28. Czasem jak mam ochotę robię białą w cienkim jelicie baranim, ale wtedy pierś należy również puścić przez sitko 8 mm. Uwagi:Jeśli żona nie trawi wieprzowiny możesz kupić tłuszcz drobny z indyka, ale to już nie ta kiełbasa. Eliminując całkowicie tłuszcz biała wyjdzie ci zbita i mało soczysta choć smaczna. Ja mam możliwość dobrania sobie dowolnej ilości mięsa z poszczególnych elementów więc używam takich proporcji podudzia do uda. W Twoim przypadku jeśli kupisz całe nogi te proporcje wyjdą inne, ale wtedy zmiel na 2 mm całość podudzia. Słoninę za radami kolegów warto przymrozić wtedy nie zrobi się z niej maź przy mieleniu. Czosnek możesz mielić z podudziem ale lepszą metodę podawał Szczepan który czosnek uciera miesza z wodą i dopiero dodaje do farszu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.