treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Maja 2008 Czym dluzej czytam tym bardziej mniej rozumiem chodzi o mokre peklowanie.Jak mam golonke 2,20kg woda przykrywa w ilosci 3l to ile gram peklosoli wsypac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Maja 2008 Jak masz golonkę 2,2kg to do peklowania mokrego dajesz 1l wody i 40-80g peklosoli, lub 40-80g soli i 0,5-1g saletry do mięsa. Musisz dobrać odpowiedni pojemnik. Zerknij w ten link http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1538Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Maja 2008 Dzieki za szybka pomoc, ale jak mam garnek w ktorym ta golonka potrzebuje 3l wody aby byla zanurzona to ile tych gram mam tam wsypac. Czarna rozpacz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Maja 2008 A, czy nie możesz zmniejszyć objętości wody, stosując wypełnione butelki np. PET?Zasada jest prosta. Bierzesz 4 litry solanki na 10 kg mięsa. U ciebie będzie 0,88 litra solanki( tj . 0,088kg peklosoli- przy założeniu, że stosujesz stężenie 10 %)Stężenie jest uzależnione od czasu peklowania. Można wyciągnąć kość z golonki tylnej, umieszcając mięso w innym garnku, tak by zalać potrzebna ilością solanki(0,88).Jeśli koniecznie chcesz peklować w 3l to wsyp 0,30 kg peklosoli i trzymaj całość przez tydzień i powinno być OK. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Maja 2008 Masz namysli 3l wody to 0,30kg peklosoli to jest 300gram 1 torebka 20gramx15torebekzupelnie zglupialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Maja 2008 Tak. Zadzwoń na pogotowie zadymiarskie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Maja 2008 Może ta tabela wyjaśni Twoje wątpliwości .http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanka.htmPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Maja 2008 To teraz moża ja spróbuję wytłumaczyć.Zakłada się ,że przy peklowaniu mokrym trzeba zrobić solankę w ilości 40% wagi mięsa to w Twoim wypadku daję 0,88l solanki do zalania 2,2 kg mięsa . A teraz sporządzenie samej solanki jak pisali poprzednicy ilość peklosoli zależy od czasu peklowania .Zakładając peklowanie ok.7 dniowe trzeba zrobić solankę ok 10% (czyli jak pisał Bagno) tzn ,że na 1 litr wody bierzesz 100gramów peklosoli . Ponieważ ty masz zrobić tylko 0,88l solanki to musisz wziąć peklosoli 88 gramów (niektórzy z nas po wyliczeniu odpowiedniej ilości peklosoli biorą jej 60% a pozostałe 40% stanowi sól warzona niejodowana0. Oczywiście jeśli chcesz peklować dłużej to jest np 14 dni to stosujesz mniej peklosoli tj ok 85gr na 1 litr wody.Ja zwykle robię solankę w ilości 50% wagi mięsa i jeśli wystaję to wkładam do garnka jeszcze mały słoik z wodą . Mam nadzieję ,że może trochę Ci rozjaśniłam. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Maja 2008 Jezeli robisz sobie zarty ze mnie to trudno. Jest napisane Dzwonic tylko w naglych przypadkach. Moze zadaje pytania jak przedszkolak ale tak sie czuje. WYBACZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Maja 2008 Chudziak serdeczne dzieki za pomoc Twoja porada najbardziej trafila do mojej lepetyny bo najbardziej mnie zwiodla instrukcja producenta peklosoli, ze na 3kg miesa wystarczy 20gram peklosoli. z wrazami szacunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Maja 2008 Jezeli robisz sobie zarty ze mnie to trudno. Jest napisane Dzwonic tylko w naglych przypadkach. Moze zadaje pytania jak przedszkolak ale tak sie czuje. WYBACZ To nie żart tylko czasem łatwiej wytłumaczyć w rozmowie niż w formie pisemnej. Skoro tak pisze to dzwoń i już. A może zapeklujesz na sucho i po problemie? Pozdrawiam Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Maja 2008 Chudziak serdeczne dzieki za pomoc Twoja Nie ma za co po prostu pamiętam jak na początku dla mnie też wszystko było czarną magią i marzyłam o tym by ktoś mi wytłumaczył wszystko od a do z. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Maja 2008 To teraz nareszcie moge wlozyc golonke do zalewy a juz sie balem, ze zacznie zle pachniec.Aha do wszystkich przepraszam za oczywiste pytania i brak polskiej trzcionki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Maja 2008 Witam . Za pytania nie przepraszaj przecież tutaj sobie wszyscy pomagamy i po to jesteśmy . Niekiedy tylko potrzeba troszkę cierpliwości .Powodzenia w peklowaniu Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Maja 2008 Dzieki za dobre slowo. Cierpliwosci u mnie dosc, ale jestem nowyi to bardziej WY potrzebujecie cierpliwosci na takich jak MY. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Maja 2008 Czy ta zapeklowana golonke moge trzymac w lodowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Maja 2008 Temperatura zalewy powinna mieć od plus 6-8stopni . Czyli lodówka jest ok Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Maja 2008 Nie tylko możesz ale powinieneś trzymać w lodówce. A w wolnej chwili poczytaj sobie o peklowaniu bo zasadą peklowania mokrego jest przeliczanie potrzebnej ilości solanki w stosunku do wagi mięsa potem w zależności od czasu peklowania dodajesz w granicach od 80 do 120 gramów peklosoli na litr wody a w przypadku peklowania suchego ilość peklosoli odnosisz bezpośrednio do wagi mięsa stosując od 17-20 gramów peklosoli na kg mięsa. To tak w dużym skrócie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Maja 2008 Jezeli wszystko jest ok to czy zalewe powinienem zmienic np. po ilu dniach jezeli mam7 dni trzymac golonke w zalewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Maja 2008 Chudziak jestes niezastapiona dla takich niemowlakow jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Maja 2008 Jezeli wszystko jest ok to czy zalewe powinienem zmienic np. po ilu dniach jezeli mam7 dni trzymac golonke w zalewieJeśli będziesz trzymał w lodówce wymiana zalewy prawie napewno nie będzie potrzebna. Zalewę wymienia się tylko w przypadku zaobserwowania zmian w niej (zmętnienie, dziwny zapach). Bywało, że w okresie zimowym trzymałem mięso w zalewie nawet 6 tygodni, bez zmiany zalewy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Maja 2008 Witam Wnuczek . Pragnę przypomnieć że dawniej gdy nie było jeszcze lodówek mięso odpowiednio zasolone przechowywało się w beczce w piwnicy-ziemiance po parę miesięcy . Mięsko było w tzw własnym sosie i nikt takiej zalewy nie wymieniał aż do jego zjedzenia . Przed użyciem jak było za słone to było trochę wymoczone i tylko wspominać tamte smaki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treborrobert Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Maja 2008 Jescze o tej nieszczesnej golonce wczoraj podczas waszych porad w miedzy czasie dodawalem peklosol mialem 5 torebek po 20gram, czy te 100 gram moze zostac na 3l wody czy jeszcze dokupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Maja 2008 czy te 100 gram moze zostac na 3l wody czy jeszcze dokupicPrzy takim stosunku wody do peklosoli otrzymałeś za małe stężenie .Najlepiej znajdz w swojej miejscowości( nota bene wpisz w profilu skąd jesteś) hutrownie ,gdzie można kupić peklosól na wagę jest to niewielki koszt ok1-2 zł za kg. Wylej część solanki (litr solanki powinien wystarczyć do zalania tej ilości mięsa) dodaj peklosoli w takiej ilości by w litrze wody było 100 gr ,bo teraz masz w litrze 33 gr. Nie wiem czemu upierasz się przy tych 3 litrach solanki?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Maja 2008 Odmierz ilość solanki (400 ml na 1 kg mięsa), wlej do worka foliowego, wsadz tam tą golonkę/golonki, i po wszystkim, jak się boisz że worek może być nieszczelny to wsadz to wszystko zpowrotem do tego garnka z pozostałą solanką.Co jakiś czas poruszaj workiem żeby się solanka w nim wymieszała.zZ tym odmierzaniem solanki chodzi o to żeby ilość solanki (zawarta w niej ilośc nitrytu lub saletry) odpowiadała ilości mięsa. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.