BonAir Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Maja 2008 Piszą prawdę czy kłamią ? ;-) Skład naszych wędlin jest tak dobrany, aby nie stosować żadnych chemicznych konserwantów lub sztucznych wypełniaczy, za wyjątkiem witaminy C i soli peklującej o specjalnie, dla naszej firmy, zmniejszonej o 50% zawartości azotynu sodu. Stosujemy naturalne przyprawy ekologiczne jak czosnek, majeranek, cebula pochodzące od producentów ekologicznych oraz pieprz i gałkę muszkatołową w ziarnie. Wszystkie dodatki posiadają certyfikat zgodności produktu rolnictwa ekologicznego. Wędzenie ekologicznych wędlin odbywa się w tradycyjny sposób, tj. w dymie z drewna olchowego bez kory w czasie od 12 do 72 godzin w zależności od wyrobu (w wielkoprzemysłowych przetwórniach czas wędzenia jest skrócony do około 1 godz.). http://www.rolmies.pl/firma.html Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Maja 2008 Dobre. :wink: Niech Ci podeślą certyfikat na pieprz, gałkę muszkatołową oraz drewno olszynowe. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efcia Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Maja 2008 Bardzo jestem ciekawa czy ta firma pojawiła się w naszych sklepach :???: Specjalnie zwrócę na to uwagę .Po przeczytaniu linka brzmi to dość obiecująco, choć wątpię w ich domowe sposoby. Nie ma to jak samemu sobie świnkę przerobić ,uwędzić itp.....To dopiero jazda :!: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Maja 2008 Piszą prawdę czy kłamią ? Moim zdaniem dużo mogą powiedzieć ceny tych produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2008 Witam . Ja w to nie wierzę , bo żeby przygotować ziemię pod uprawę ekologiczną potrzeba paru lat albo i więcej . Przecież składu jakościowego danego artykułu już nikt nie pilnuje po otrzymaniu certyfikatu . Tylko ta informacja widnieje na opakowaniu . Właśnie a przyprawy jak wspomina Maxell. Cieszę się jednak że coś na te tematy się mówi chociaż na dzień dzisiejszy pomaga to tylko zarabiać lepszą kasę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Maja 2008 Podawany jest termin przechowywania "Termin przydatności do spożycia 40 dni"Czy to dotyczy przechowywanie w warunkach domowych? - bez schładzania np. w lodówkach? :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Maja 2008 Dzisiaj odkryłem w okolicy nowy sklep przy dużym gospodarstwie rolnym (sprzedaż bezpośrednia). Sklep czynny dwa dni w tygodniu. Na scianie powieszona kartka z napisem "Nasze wyroby oparte na starych recepturach i nie zawierają polifosforanów". :!: Na próbę kupiłem jedną kiełbasę i kawałek bloku ozorkowego.Niestety czuć było charakterystyczne pieczenie języka, jak przy konsumpcji wyrobów sklepowych... Eeech. :sad: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Maja 2008 Rol Mięs- ładna nazwa. Czy oni rolują nas czy mięso. Jakoś nie chce mi się wierzyć w te wszystkie obiecanki, certyfikaty, atesty. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efcia Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Maja 2008 Czy dodanie dużej ilości ostrych przypraw nie powodujepieczenie języka :question: Jak to odróżnić :question: Czy rzeczywiście po dodaniu dużej zawartości środków ,jakby to nazwać z niższej półki,powoduje charakterystyczny posmak :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Maja 2008 Rolują wszystkich a tylko nieliczni wiedzący albo tego wcale nie jedząalbo czasami z braku laku... wybieramy co lepsze z tego chłamu Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Maja 2008 Czy dodanie dużej ilości ostrych przypraw nie powoduje pieczenie języka :question: Jak to odróżnić :question: Czy rzeczywiście po dodaniu dużej zawartości środków ,jakby to nazwać z niższej półki, p owoduje charakterystyczny posmak :question:NO efcia !!!chyba masz różnicę między domowym wyrobem a marketowym . Swoją drogą nie negowałbym wszystkiego przemysłowego na złe ,są masarnie co naprawdę robią dwa rodzaje wyrobów : te tanie i te smaczne.Kolo mnie w małym mięsnym mają takie dobre kabanoski że hoho ,tyle że w cenie 28zł . Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Maja 2008 Witam Jasiu absolutnie nie neguję twojej wypowiedzi ale czasami zastanawiam się co kryje się w słowach np. smaczny , dobry itp . Myślę że czasami zapominamy o słowie jakość czyli jakościowo dobry w pełnym tego słowa znaczeniu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Maja 2008 Rol-mies z tego co widzialem nie robi nic nadzwyczajnego normalne wyrobyktore kazdy zaklad potrafi zrobic,wykorzystuje aureole tzw.zdrowej zywnoscize swinie,ze przyprawy a wedzenie drewnem jest to chwyt moim zdaniemtypowo marketingowy czyniac swoje wedzonki wyjatkowymi.ostatnio jak tak czytam gospodarke miesna odnosze wrazenie ze male zakladymaja problemy ze zbytem i szukaja mozliwosci ktore zapewnia im zbyt,bezpieczenstwona rynku-wszelakie patenty certyfikaty na produkty,produkujac wedliny regionalneczyniac je jako niedostepne,lub ze my robimy kielbase na wodzie z morza z przyprawami z calego swiata,ze swin z chlewni masowej.jest to typowy teraz przerost formy nad trescia,nie dajmy sie zwariowac,caly pic polega na tym aby sie stac zakladem wyjatkowym pozyskujacnowych klientow na swe bardzo drogie wedliny,bo cena nie moze byc niska. zauwazylem w ostatnim czasie ze sklepy miesne podnosza sobie ceny takmiej wiecej pod koniec tyg. tj. czwartek,piatek,sobota,bo sa klienci co naweekend kupuja cos na obiadek,a w poniedzialek do srody ceny sa nizszei w te dni przewaznie ja kupuje towar,jest to sprawdzone przezemniewielokrotnie,zreszta rolnicy przed jakimis swietami robia to samo czekajacaz cena bedzie wyzsza,ale im to sie nie dziwie.slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Maja 2008 Czy dodanie dużej ilości ostrych przypraw nie powoduje pieczenie języka Jak to odróżnić efcia, nie wiem. Od półtora roku nie kupowaliśmy kupnych wędlin i smak się nam zmienił. Wcześniej tego nie było czuć, a teraz podczas prób jakichkolwiek wędlin sklepowych czuć charakterystyczne szczypanie w język. Nie wiem co to może być (może preparaty dymu?), ale na pewno nie jest to przyprawa. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efcia Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Maja 2008 BonAir dziękuję za odpowiedż .Być może tak jest jak mówisz.Ja od prawie roku nie kupuję wędlin w sklepie bo mój Fentelek sam robi i wędzi.Wszyscy się zajadamy tymi wędlinkami.Właśnie Wiciu poszedł robić oscypki. Ja niedługo spróbuję zrobić roladę serową wg. Twojego przepisu. Wyglądabardzo apetycznie.Pozdrawiam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Maja 2008 BonAir dziękuję za odpowiedż .Być może tak jest jak mówisz. Ja od prawie roku nie kupuję wędlin w sklepie bo mój Fentelek sam robi i wędzi. Wszyscy się zajadamy tymi wędlinkami.Właśnie Wiciu poszedł robić oscypki. Ja niedługo spróbuję zrobić roladę serową wg. Twojego przepisu. Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :lol: Efcia wychodzi na to, że 4 latka zajadałaś się "wędlinkami" cichaczem przed fentelkiem :grin: i tak trzymaj od pięciu lat Efcia nie kupuje żadnych wędlin, nie wspomnę o chlebie Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efcia Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Maja 2008 Przepraszam zapomniałam wstawić cyferki. :blush: Wybaczcie,ale jestem początkująca i mam trochę kłopotu z pisaniem i obsługą komputera .I wcale się tego nie wstydzę :grin: Lubię Was wszystkich i dalej będę z Wami i z waszymi wyrobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Maja 2008 Efcia jak to mówią- niech się wstydzi ten kto widzi i jeszcze mówią - ten się nie myli co nic nie robi :tongue: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Maja 2008 Gonzo,w wypowiedziach Efci i Fentela nie ma nieścislości.Kobieta ma to do siebie ,że po 5 latach mówi,że przybył jej prawie rok :lol: :lol: :grin: I to by było na tyle.Pozdrawiam serdecznie Efcię i Fentela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efcia Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Maja 2008 I za to Was lubię :grin: Tak trzymać :!: ...wędzić,parzyć,posmakować,a na koniec pożartować :grin: ...robić szynki i kiełbachy i mieć ubaw aż po pachy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Maja 2008 ...wędzić,parzyć,posmakować,a na koniec pożartować :grin: ...robić szynki i kiełbachy i mieć ubaw aż po pachy :lol: A co ty kobieto tutaj wierszem gadasz? :shock: To ja po nocy oscypki ćwiczę, dzisiaj następne mięsko zapeklowałem, a Ty tu ściemniasz, że raptem od roku moje wędlinki wcinasz? :rolleyes: Wędzarnia powstała w 2002 roku ( zanim powstała ta stronka :!: ) i od tej pory wędzę non - stop. :grin: zaraz przyjdę do chałupy, to Cię przepytam z " wędliniarstwa " :tongue: :devil: .....qrde... 2 zloty zaliczyła i się mondruje na forum http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/januszq/PICT0035a.jpg :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.