Skocz do zawartości

Rodzaje mięs - klasyfikacje.


irrasos

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym aby ktoś opisał rodzaje mięs a konkretnie chodzi mi o klasyfikacje. Jeśli naprzykład nie można kupić wieprzowiny klasy I to z jakiego mięsa można ją zrobić, czy jest to łopatka czy mięso szynki czy coś innego ? itd. Wiem że klasa I to mięso chude ale z jakiej części wieprzka. Najbardziej interesują mnie klasa III i klasa IV które są najtrudniej dostępne. Jakie mięsa składają się na klase III, klase IV itd. Jeśłi ktoś to będzie mógł opisać będę wdzięczny i sądze że nie tylko ja.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witaj!

Masz rację mięso kl I otrzymuje się głównie z chudego miesa z szynki i łopatki.

Mięso kl III otrzymuje się głównie z golonek oraz z szynki i łopatki , jest to mięso chude poprzerastane drobnymi , cienkimi ścięgnami(żyłkami).

Mięso kl IV to mięso: przekrwione, z zawartością gruczołów i węzłów chłonnych otrzymane najczęściej z podgardla.

Na pewno przeczytałeś art na stronie głównej wieprzowina.

Pozdrawiam.Bagno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.