Skocz do zawartości

Domowe wędzonki na weselny stół


rrutkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie .

 

Od kilku miesiecy eksperymentuje z domowymi wyrobami. Wędzę szyneczki u zaprzyjaznionego rybaka. Problem w tym że mimo chęci nie zawszy wychodzi jak trzeba.

 

Mimo wszystko fajna zabawa , jak się robi dla siebie to i troche za słone może być albo za suche . Generalnie brak mi wprawy i rezultat bywa różny.

 

W lipcu wyprawiam wesele , klimat ma być bardzo biesiadny i brakuje właśnie swojskich wędzonek.

 

Może jest ktoś chętny kto pomoże w peklowaniu i wędzeniu ?

W ostateczności kupię kilka kilo za odpowiednią gratyfikację + weselną pyszną wódeczkę ( apropo również własnego wyrobu)

 

Za wszelka pomoc będe bardzo wdzięczny.

 

Pozdrawiam

 

Rafał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może jest ktoś chętny kto pomoże w peklowaniu i wędzeniu ?

W ostateczności kupię kilka kilo za odpowiednią gratyfikację + weselną pyszną wódeczkę ( apropo również własnego wyrobu)

W peklowaniu może pomóc http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 i wiele innych postów o peklowaniu.

Tak naprawdę, to nikt nie wie skąd jesteś bo

Wędzę szyneczki u zaprzyjaznionego rybaka

o niczym nie świadczy. Napisz gdzie mieszkasz to może będzie łatwiej oraz w jaki sposób peklujesz mięso na wędzonki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam !

Temat zostal utworzony podczas mojej nieobecności na forom bo wlaśnie zajmowalem się tym co chcę Wam pokazać. Pierwszy raz w życiu robilem calom tylną szynkę korzystając z przepisu i rad Szczepana - a oto wyniki mojej pracy:

http://images25.fotosik.pl/236/18d94cecec243f55m.jpg http://images32.fotosik.pl/299/b8093d1b80f5a26cm.jpg

http://images34.fotosik.pl/300/8ca02504d142d9dam.jpg http://images34.fotosik.pl/300/49e6494237f150ddm.jpg http://images32.fotosik.pl/299/2a9e10ded4e60dfbm.jpg

A teraz trochę szczególów: solanka 10 litrów wody 70 dkg soli i przyprawy

peklowanie - cztery dni, ociekanie - przez noc, wędzenie 6 godz parzenie 6,5 godz

pozostale wyroby peklowane w solance zrobionej w ten sam sposób

Kielbasa to : kielbasa chlopska, kielbasa szczepana, szynkowa szczepana, część wędzonai parzona a część pieczona na koniec wędzenia. Smaku nie da się opisać: smak, sloność, kolor poprostu rewelka.Wszystko zostalo wręcz pożarte a po dużej szynce to na tacy leżala tylko wyssana kość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.