rrutkowski Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Witajcie . Od kilku miesiecy eksperymentuje z domowymi wyrobami. Wędzę szyneczki u zaprzyjaznionego rybaka. Problem w tym że mimo chęci nie zawszy wychodzi jak trzeba. Mimo wszystko fajna zabawa , jak się robi dla siebie to i troche za słone może być albo za suche . Generalnie brak mi wprawy i rezultat bywa różny. W lipcu wyprawiam wesele , klimat ma być bardzo biesiadny i brakuje właśnie swojskich wędzonek. Może jest ktoś chętny kto pomoże w peklowaniu i wędzeniu ? W ostateczności kupię kilka kilo za odpowiednią gratyfikację + weselną pyszną wódeczkę ( apropo również własnego wyrobu) Za wszelka pomoc będe bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Może jest ktoś chętny kto pomoże w peklowaniu i wędzeniu ? W ostateczności kupię kilka kilo za odpowiednią gratyfikację + weselną pyszną wódeczkę ( apropo również własnego wyrobu)W peklowaniu może pomóc http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 i wiele innych postów o peklowaniu. Tak naprawdę, to nikt nie wie skąd jesteś bo Wędzę szyneczki u zaprzyjaznionego rybaka o niczym nie świadczy. Napisz gdzie mieszkasz to może będzie łatwiej oraz w jaki sposób peklujesz mięso na wędzonki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrutkowski Opublikowano 24 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Jestem z Trójmiasta. Ale moge oczywiście gdzieś dojechać ( rozsądna odległość ) . Co do sposobu to korzystam z Waszych przepisów i porad. Problem w tym ze nie czuje sie na siłach robic kilka / kilkanascie kilo wedlin na uroczystosc . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Postaw balonik na mapie i sie rozejrzyj, masz blisko Ciebie już "zaprawionych w masarskim boju" Napewno pomogą. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrutkowski Opublikowano 24 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Dziekuję za radę . Właśnie poszła PW do jednego z kolegów. Pozdrawiam R.R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam ! Temat zostal utworzony podczas mojej nieobecności na forom bo wlaśnie zajmowalem się tym co chcę Wam pokazać. Pierwszy raz w życiu robilem calom tylną szynkę korzystając z przepisu i rad Szczepana - a oto wyniki mojej pracy: http://images25.fotosik.pl/236/18d94cecec243f55m.jpg http://images32.fotosik.pl/299/b8093d1b80f5a26cm.jpg http://images34.fotosik.pl/300/8ca02504d142d9dam.jpg http://images34.fotosik.pl/300/49e6494237f150ddm.jpg http://images32.fotosik.pl/299/2a9e10ded4e60dfbm.jpg A teraz trochę szczególów: solanka 10 litrów wody 70 dkg soli i przyprawy peklowanie - cztery dni, ociekanie - przez noc, wędzenie 6 godz parzenie 6,5 godz pozostale wyroby peklowane w solance zrobionej w ten sam sposób Kielbasa to : kielbasa chlopska, kielbasa szczepana, szynkowa szczepana, część wędzonai parzona a część pieczona na koniec wędzenia. Smaku nie da się opisać: smak, sloność, kolor poprostu rewelka.Wszystko zostalo wręcz pożarte a po dużej szynce to na tacy leżala tylko wyssana kość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam. To tylko pogratulować... też mi ślinka pociekła na widok zdjęć... Pozdrawiam. adwoakt Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.