Skocz do zawartości

saleetra potasowa


mariola8

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=950 kliknij na tabelę

A może Twoja sól morska pochodzi z tego regionu gdzie zatonęły statki przewożące nitryt to tak sobie myślę że może ta saletra nie potrzebna. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ta saletra potasowa to do celow spozywczych czy pirotechnicznych lub ogrodowych :question:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ta saletra potasowa to do celow spozywczych czy pirotechnicznych lub ogrodowych

Tak tak wymieszać 1:1 z cukrem i fiiiiiiiiiuuuuuuuu :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z saletrą trzeba uważać, ponieważ robimy Male ilości więc i dawki są minimalne – łatwo się pomylić lub źle zwarzyć dlatego trzeba UWARZAĆ! I dokładnie ważyć! I wymieszać !

Należy również pamiętać, że saletra jest tylko minimalnym dodatkiem do soli a nie głównym składnikiem mieszanki peklującej.

Dokładne ilości ile czego znajdziesz tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=971

 

Co do mieszanki soli z saletrą to daje sie tyle samo peklosoli,

 

A ta saletra potasowa to do celow spozywczych czy pirotechnicznych lub ogrodowych

Tak tak wymieszać 1:1 z cukrem i fiiiiiiiiiuuuuuuuu :grin:

Nie tak do końca, jak chcesz wiedzieć to sobie poczytaj http://forum.pirotechnika.one.pl/ :lol: :cool:

 

Do Moderatora, ponieważ temat brzmi saletra potasowa, to ostatnia uwaga i link też należy zaliczyć do tematu :lol: :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj że stosując mieszankę soli z saletrą potasową musisz przewidzieć 2 razy dłuższy czas peklowania, a jeżeli był podany dla peklosoli :!: :!: Zazwyczaj jest to 2 tygodnie!

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj że stosując mieszankę soli z saletrą potasową musisz przewidzieć 2 razy dłuższy czas peklowania, a jeżeli był podany dla peklosoli

to stwierdzenie jest zdecydowanie nietrafne - należało by raczej powiedzieć o minimalnym czasie dla takiej mieszanki,
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli koniecznie chcesz zastosować saletrę zamiast peklosoli (choc osobiście proponuje peklosól) to do odmierzonej ilości soli daj saletrę wg tej tabeli http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm

Peklowanie mieszanką saletry i soli na sucho (stosowane przy produkcji kiełbas i mięsa rozdrobnionego) trwa ok. 60-72 godz. Mięso kroisz na małe kawałki (np. 3x3 cm) i mieszasz z odmierzoną dokładnie ilością mieszanki peklującej (najlepiej każdą klase osobno), dokładnie ubijasz w naczyniu, by wypchnąć powietrze i wkładasz do np. lodówki trzymając przez okres peklowania w temp. 4-8 st. C. Mięso na wierzchu, po kontakcie z powietrzem zbrunatniejej, ale tym sie nie przejmuj. Dalej postepujesz tak jak w przepisie na określona kiełbaskę. Możesz także peklować peklosolą, co przyspieszy proces peklowania do ok. 2 dni. Bierzesz wtedy wagowo taką samą ilość peklosoli, jak mieszanki soli z saletrą (razem).

Dobra rada - po upeklowaniu przetnij nożem największy kawałek mięsa i sprawdź, czy wewnatrz jest równomiernie upeklowany. Jesli nie, mięso wyjmij z lodówki i pozostaw na np. blacie kuchennym na ok. 2-3 godz w temp. pokojowej. "Złapie kolor". :wink:

Fakt, że wtedy namnożą sie bakterie, ale wyrób bedzie poddany długotrwałej obróbce termicznej, co pozwoli je zniszczyć.

Oczywiście zapach i smak mięsa musi być właściwy.

Powodzenia

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięsa chude zmieniają barwę na powierzchni, dobrym sposobem jest przykrycie ich mięsem tłustym lub słoniną, ale trzeba to zrobić dokładnie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maxell

Ja sie nie upieram zeby saletre stosowac koniecznie,ale saletre mam w domu a peklosoli nie ,mieszkam w Ontario to zamawiac peklosol z Poski to troche przesada :smile: To jest cos co sie Proszek czeski nazywa ale nie jestem 100% pewna ze to ma ten sam sklad! a poza tum niewiem czy sprzedaja ten specjal w Canadzie w US na pewno ,ale Ja chce zrobic pare rzeczy na Swieta wiec nie mam czasu na czekanie.

 

DZIADEK

Dziekuje za porade bede pamietac!

 

Pozdrowienia dla wszystkich

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wcale nie napisałem, że się upierasz. :wink:

Tutaj jest link do art. Ligawy (Jacek Woś), który mieszka od wielu lat w Kanadzie i robi wędliny, w temacie peklosoli dostępnej w Kanadzie.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=902

Jesli będziesz chciała nawiązać z Nim kontakt, to proszę o informację na PW.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.