SZAMOT Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Maja 2010 Jakieś 2 miesiące temu uwędziłem na zimno metkę luksusową z dodatkiem papryki. Przez 2 miesiące 2szt (sparzona i niesparzona) wisiały wędzarni (temperatury od 2C - 23C) Kiełbaski wysuszyły się i pokryły delikatnym białym nalotem (bardziej ta sparzona) w smaku przypominają salami i są naprawdę dobre (niesparzona ma bardziej wyrazisty smak) ale mam też problem - Oprócz tego zostawiłem (po ostatnim wędzeniu na ciepło) na ok 2 tygodnie w wędzarni trochę kiełbasy królewskiej (pod koniec była przypiekana). Tutaj szybko osadził się wyraźny nalot z białej pleśni Przypomina ten z salami nie jest mokry ale delikatnie wilgotny) Trochę się boje co z tym zrobić ? wyrzucić czy ta pleśń to tzw "dobra pleśń" ??? - wytrzeć i jeść ? Zdjęcia poniżej - może ktoś miał takie doświadczenia ??? Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Maja 2010 Hallo!!!! Ja susze podobnie jak Ty w wedzarni ale temp. jeszcze nigdy nie mierzylem.Z moich obserwacji wynika ze nalot (plesn) jest rozna na tych samych wedlinach .Mysle ze ma to cos wspulnego z bardzo wieloma czynnikami,tz. temp. powietrza , wilgotnosc,przeplyw powietrza, itd.Moich suszonych nie wycieram lecz obieram ze skorki i jemy :thumbsup: Jak cos jest nie tak to wyczujesz w smaku.Twoje kielbasy wygladaja super i chyba tez tak smakuja???Smacznego w degustracji. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Maja 2010 wyrzucić czy ta pleśń to tzw "dobra pleśń" ??? - wytrzeć i jeśćtak wygląda nie wędzona wędlina dojrzewająca zaszczepiona kulturą Kiedyś mi taka pani Dr. specjalistka z chemi powiedziała, że aby otrzymać pożądane mikroby i grzybki to trzeba je zaszczepić, wszystko inne to ruletka :grin: Czy Twoja pleśń jest porządana ciężko powiedzieć nierobiąc analizy pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Maja 2010 Kiedyś mi taka pani Dr. specjalistka z chemi powiedziała, że aby otrzymać pożądane mikroby i grzybki to trzeba je zaszczepić, wszystko inne to ruletka :grin: Czy Twoja pleśń jest porządana ciężko powiedzieć nierobiąc analizy pozdrawiam A skąd wiemy czy te szczepione nie zostały pokonane przez te z otoczenia ? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Maja 2010 A skąd wiemy czy te szczepione nie zostały pokonane przez te z otoczenia ?Dobre pytanie... spróbuje odpowiedzieć :smile: Jedno z podstawowych zadań kultur dojrzewających jest stworzenie środowiska pożądanego, które hamuje rozwój patogenów. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Maja 2010 tak wygląda nie wędzona wędlina dojrzewająca zaszczepiona kulturą a tak pożądane środowisko :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Maja 2010 Dzisiaj w pracy sprawdziłem parametry dojrzewania wędliny a la salame włoskie.Wartosć pH 4,9 :shock:( to potrafi kefirek)Strata wagi 42%NaCl 2,1%nie zadymiałem i tyle straty :sad: jak tu zarobić :rolleyes:Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Maja 2010 Kiedys mialem taki przypadek ze znalazlem w lodowce dwa kawalki slaskiej chyba z dwa miesiace sobie tam lezakowaly no ale byly juz pokryte ladna biala plesnia . No wlasnie boje sie sie ze jad kielbasany mnie zabije jak to dokladnie jest bo juz sam niewiem czy jesc tylko swieze a niepewne wyzucac ? Zjadlem i jem i zyje wiec poczym rozpoznac ze wedlina moze nas zatruc? Zawsze pozostawiam pare kawalkow w celach doswiadczalnych i zadnych zmian negatywnych nigdy nieodczulem ale do wedlin typowo dojrzewajacych to chyba jaszcze niedoroslem chyba tylko ze strachu :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Maja 2010 marcus, Umyj i do jedzenia. Ta pleśń jest wskazana, w przeciwnym wypadku była by zielona lub żółta czyli szkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Maja 2010 zielona lub żółta czyli szkodliwe. :shock: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Maja 2010 zielona lub żółta czyli szkodliwe. :shock: Drobnoustroje i ich enzymy to wlasnie decydujace czynniki odnosnie wartosci danej "wedliny". :grin: Mozna uskuteczniac wymyslne "tradycyjne obrzedy" i produkowac "rakotworcza" kielbase, albo kierowac sie wiedza i rozumem i otrzymac LEKARSTWO na te straszna chorobe. Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.