Lodzermensch Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lipca 2010 Witam wszystkich. Jestem nowicjuszem i potrzebuję porady bardziej doświadczonych zadymiaczy. Planuję zakupić wędzarkę: http://img10.allegroimg.pl/photos/400x300/11/26/53/97/1126539714 Konstrukcja z profili stalowych-kolor czarny mat. W górnej części wędzarni znajdują się termometr i uchwyty z drewnianymi drążkami z haczykami do zawieszania produktów do wędzenia. Palenisko wykonane jest z blachy czarnej pomalowane farbą żaroodporną a pozostała część wędzarni z blachy aluminiowanej (bardzo odpornej na korozje) Wymiary wewnętrzne:wysokość użytkowa 90cm,średnica wędzarni 61cm,średnica miski wyłapującej tłuszcz 47cm. Wymiary zewnętrzne:wysokość całkowita 207cm,długość z paleniskiem 160cm,palenisko z blachy 1,5mm o średnicy 32cm i długości 40cm. Wiem, że lepiej zrobić ją sobie samemu ale nie mam do tego talent i czasu oraz możliwości. I tu moje pytanie. Czy warto coć takiego kupować? Co zrobić przed pierwszym wędzeniem z tą maszynerią? Jakieś specjalne wypalanie, "okadzanie" etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lipca 2010 Co zrobić przed pierwszym wędzeniem z tą maszynerią?W instrukcji na pewno będzie opisany sposób postępowania przed pierwszym użyciem. Musisz dobrze przepalić, wypalić i to nie jeden raz. Dobrze by było aby powłoka tej blachy alum. wewnątrz komory pokryła się nalotem wędzarniczym. Aby wybadać sprzęt przed faktycznym planowanym wędzeniem zrób próbę na mniejszej ilości mięsa. Tak z ciekawości ile kosztuje ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 17 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lipca 2010 Dzięki kempes.Na allegro jakiś rzemieślnik z Łodzi ją wystawił za 840 zł.Dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lipca 2010 Niepokoi mnie przekrój rury dla ujścia dymu, czy aby nie za mały. Swego czasu miałem przypadki, że aluminium pod wpływem wilgoci i temperatury dostawało "raka" - rozsypywało się na proszek. Co było przyczyną - nie wiem. Ja czuję instynktowną niechęć dla aluminium w procesie produkcji żywności. Szkoda byłoby Twoich pieniędzy na doświadczenie, ze "zakup to nie jest to" A może zastanów się nad innymi rozwiązaniami. A czy ten piękny trawnik ma wpływ na kierunek Twoich poszukiwań? Powodzenia :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lipca 2010 Mi się bardziej podoba TA szczególnie 3 zdjecie Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 17 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lipca 2010 Naciśnij "TA". Ładniejsza od tej zaprezentowanej przezemnie ale 4x droższa.Odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lipca 2010 dokladnie" naciśnij na" TA " i zobaczysz. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lipca 2010 Dzięki kempes. Na allegro jakiś rzemieślnik z Łodzi ją wystawił za 840 zł. Dużo?Moja sąsiadka kupiła sobie w Niemczech podobną za 30 euro - więc około 120 zł. Być może ta na aukcji jest większa. Jeszcze nie sprawdzona , prawdopodobnie w najbliższym czasie będziemy ją testować . Postaram się w przyszłym tygodniu wrzucić fotki . Urządzenie dość ciekawe , można w nim grillować i wędzić . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.