Gość Anonymous Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Andy - a możesz mi podpowiedzieć jakiej średnicy muszę mieć lejek do napełniania takich kiełbasek.Farsz nakładamy ręcznie dokładnie i starannie ubijającWedług oryginalnego przepisu to raczej bez lejka..... OlgaSmile, trzeba czytać cały wątek :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 OlgaSmile, trzeba czytać cały wątek :grin: No właśnie pawełek3333, trzeba czytać cały wątek :grin: andy - rzeczywiście chciałabym przygotować pewniaka A czy możesz mi porównać chociaż teoretycznie w smaku Kiełbasę Dziadka (chuda lub zwykłą) właśnie ze Smaczną Pedra. Obie wydają się bardzo podobne, czy to tylko złudzenie? Mam problem z sitkami, bo mam raptem dwa, nawet nie wiem jak je oznaczyć, czyli jaką mają wielkości oczek i pozostanie mi praca na oko chyba, ewentualnie dwukrotne mielenie aby była drobniejsza. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 pawelk3333 napisał/a: OlgaSmile, trzeba czytać cały wątek :grin: No właśnie pawełek3333, trzeba czytać cały wątek :grin: Sorry, ale nie łapię, co zgubiłem, poza tym, że początek tego wątku należy traktować z przymrużeniem oka :grin: :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 pawelk3333 napisał/a: OlgaSmile, trzeba czytać cały wątek :grin: No właśnie pawełek3333, trzeba czytać cały wątek :grin: Sorry, ale nie łapię, co zgubiłem, poza tym, że początek tego wątku należy traktować z przymrużeniem oka :grin: :question: Już tłumaczę Andy polecił mi "Jeżeli zaczynasz przygodę z własnymi wędlinami, to zrób, jak radzi EAnna, kiełbasę białą, tatrzańską -> http://wedlinydomowe.pl/f...a%F1ska&start=0 lub: http://www.wedlinydomowe....t=smaczna+pedra To są "pewniaki", a nie tylko nazwa podniecająca :grin:" I właśnie o lejek do tych kiełbas pytałam :) bo szlachecką to wiem :) starałam się czytać uważnie właśnie zamówiłem pęczek kątnicy (10 szt) i tak się zastanawiam jak zabrać się za przygotowanie tego jelita... Przepraszam a gdzie udało się Tobie zamówić? Szukam w sklepach www i śladu nie ma. Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 A czy możesz mi porównać chociaż teoretycznie w smaku Kiełbasę Dziadka (chuda lub zwykłą) właśnie ze Smaczną PedraZ tego co wiem, to pedro trochę zmodyfikował kiełbasę DZIADKA i dlatego są podobne-obie smaczne :grin: jakiej średnicy muszę mieć lejek do napełniania takich kiełbasek16 będzie dobry (najlepiej dopasować (może u miro)do posiadanej nadziewarki) Powodzenia! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Dziękuję :) Nie bardzo da się chyba dostosować bo maszynka jest sprzętem importowany z USA i ma takie średnice, że nic nie pasuje. Same sitka do maszynki są zupełnie inne, nie mają nawet po bokach wcięć a wystające wąsy - wszystko odwrotnie :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 OlgaSmile, jak masz dwie siatki to z pewnością z większymi i mniejszymi otworkami - obie będą dobre do mielenia mięska. Radziłbym Ci na początek zrobić białą np. masz na stronie głównej film z SDM - kiełbaska biała zawsze Ci wyjdzie (parz wg zaleceń). Później zrobisz jakąś wędzoną (masz wędzarnię ? ) Pozdrówka i pozazdrościć zapału :lol: P.S :wink: jakie ożywienie w ilości postów jak młoda ładna dziewczyna pojawia się na forum :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Serdecznie Wam dziękuję kempes - w tej chwili mam dwa sitka ale domówiłam wczoraj kilka dodatkowych o większych oczkach. Jak tylko przyjdą (a zazwyczaj zajmuje to 7-10 dni) to pozwolę sobie wstawić zdjęcie z prośbą o oszacowanie rozmiarówki, żebym wiedziała, który gatunek mięsa jak mielić Tu dylemat miałam nie tyle z sitkami, co właśnie z lejkiem do nabijania, bo jest tylko do tego modelu lejek 10 mm i 16 mm ... ale może wystarczy, jak nie będę na bieżąco kombinować z jakąś przeróbką innego modelu Wędzarnie mamy taką na kółkach, żaden hit ale do ryb, szynek i boczku stosuję z powodzeniem, na dniach powstanie nowa do kiełbas z zaadoptowanej wielkiej beczki drewnianej, która czekała już kilka lat na swój czas :) W środku obijemy ją blachą nierdzewną i będzie ładnie się komponowała w ogródku. Tunel wyłożymy płytami. Jeżeli nie zdarzę i się nie doczekam, bo "kiełbasa mnie pili" - strasznie mam ochotę ją zrobić ... to podwieszę ją w kominie grilla ogrodowego bo jest duży i stoi w altance Uwielbiam przetwory, warzywa i owoce przetwarzam w wielkich ilościach, po prostu skrzynkami, więc i do wędlin mam zapał :) PS. Bardzo dziękuję za komplement :grin: :mrgreen: :grin: wiem, że był do uczestników forum, ale też na nim skorzystałam :lol: :lol: :lol: quartz - bardzo dziękuję, dopatrzyłam się http://www.kadek.pl/pol/index.html tego drugie linku nie ale to pewnie kwesta zmęczenia nocnego. Chyba jednak zrobię w otoczce białkowej ... niepokoi mnie tylko wiązanie, więc chyba pozostaje klips. Maxell - to bardzo ważna informacja, czyli bez stresu mogę zamiennie różnych marek stosować peklosól lub sól peklową Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 na oko nie umiem określić,Określ na miarę. Średnica dziurki w mm to jest to, o czym mowa. :lol: Kupując sitka i noże zwróć uwagę do jakiej maszynki są dostosowane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 na oko nie umiem określić,Określ na miarę. Średnica dziurki w mm to jest to, o czym mowa. :lol: Kupując sitka i noże zwróć uwagę do jakiej maszynki są dostosowane. EAnna - a to już jestem w domu, będę mierzyć dziurki :) Ja mam robot rodem z dzikiego zachodu , więc oni mają swoje dedykowane sitka, pomysłowo bo zupełnie inne z niepasującymi do innych zamiennikami. Sitka wyglądają tak: http://i4.ebayimg.com/04/i/000/e5/2a/8189_1.JPG Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Z ewentualnym dokupieniem siatek do Twojej maszynki nie powinno być kłopotu, gdyz mamy na całym świecie naszych zadymiaczy :grin: . Potrzebny będzie jedynie rozmiar - średnica siatki i nazwa maszyny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Maxell - dziękuję bardzo Sitka zamówiłam, więc powinny do mnie dotrzeć, jak nie dojdą będę wtedy prosić o pomoc Miałam tylko problem z oszacowaniem rozmiarów oczka ale EAnna mi wytłumaczyła MAxell - czy do wędlin w typie Kiełbasy Dziadka sprawdzi się nadziewarka o średnicy 10 mm lub 16 mm? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Rozumiem, że masz na mysli końcową średnicę lejka. :grin: Jesli nie masz innego, to oczywiście dasz sobie radę (kiełbasnica ma średnicę 28-32 mm). Potrzebne będą dwie osoby, gdyż jedna będzie miała obie ręce zajęte (jedna ręka - opuszczanie jelita z lejka, druga - prowadzenie gotowej kiełbasy), druga osoba kręci korbą maszynki lub nadziewarki, popycha farsz i pilnuje, by do osłonek nie przedostało się powietrze. Tak samo robi się kiełbasy grube, nadziewając osłonki o większej średnicy za pomoca lejka o średnicy przeznaczonej do kielbaśnic. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 W napełnianiu mniejszymi lejkami kiełbas grubych nie widzę problemu -pod jednym warunkiem że rozdrobnione najgrubsze kawałki mięsa są mniejsze od średnicy lejka . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 -pod jednym warunkiem że rozdrobnione najgrubsze kawałki mięsa są mniejsze od średnicy lejkaDziadek dosłownie wyjął mi to z ust. Lejek o średnicy 10mm nadaje się wyłącznie do masy bardzo drobno zmielonej, takiej, jak na parówki. Opory takiego lejka też są większe; masy drobno zmielone generalnie nie nadają się do filowania przez maszynkę. Tutaj sprawdza się nadziewarka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Pisząc o lejkach miałem na myśli lejki standardowe do nadziewania kiełbas w kiełbaśnice . Inne lejki jak ten o średnicy 10mm jak i trochę większym jest to lejek specjalny do nadziewania w jelita baranie jak i inne sztuczne o podobnym kalibrze.Przyznam się że nie wpadłbym na pomysł by przez taki lejek nadziewać np. parówkową w jelita cienkie wp. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Witam Tak off topic , no z sitkami do maszynek z usa moga byc problemy i to duze zalezy gdzie sie kupi . Maszynki sprzedawane w duzych marketach sa robione wlasnie pod nie i w nich nie ma regulowanych srednic , sa dosyc tanie (60 usd ) i maja 3 sitka i lejki - mam taka jedna i nadaje sie tylko do krecenia ziemniakow na kopytka . Dlatego kupilem reczna 10 na sasuage maker .com i jest ok a i nie ma zadnych klopotow i osprzetem , dlatego warto kupic maszynke ktora jest numerowana np 8 w zwyz z dobrego zrodla , bo marketowe nie maja zadnego oznaczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Ja mam robota KitchenAid'a i dokupiłam przystawki w tym właśnie mielarkę. Teraz jako, że w komplecie są oryginalne dwa sitka domówiłam o większych i mniejszych otworach i właśnie ten lejek do nabijania kiełbas. W tych modelach są tylko o 10 mm i 16 mm ale już zrozumiałam, że powinno się udać o ile kawałki mięsa nie będą większe niż średnica lejka Ale nie w tym był problem a cała rozmowa wzięła się z tego, że pytałam czy Kiełbasę Dziadka będę mogła nabić w jelita lejkiem o średnicy 16 mm - bo taki zamierzałam kupić Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.