g3liat Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Września 2010 Witam,mam takie pytanie. W sierpniu z Korsyki przywiozłem wędliny dojrzewające kilka lasek salami i kilka małych szynek dojrzewających. Na kilku z nich (nie na wszystkich) był termin spożycia na wrzesień 2010. Czy mogę je jeszcze przetrzymać - powiedzmy do świąt? Czy nie ma obawy że zatrujemy się np. jadem kiełbasianym? Dodam jedynie że szynki nie leżą w lodówce ale wiszą w spiżarni. I inne pytanie. czy dojrzewające kiełbasy np. Kiełbasa polska dojrzewająca można przetrzymywać poza lodówką by bardziej dojrzały? Jeśli tak to ile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Września 2010 Jak masz w spiżarni przewiew, a nie zaduch, a temp bliska chłodu, to nic im nie będzie. Zawsze je możesz natrzeć "maseczką ze smalcu" Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Września 2010 W sierpniu z Korsyki przywiozłem wędliny dojrzewające kilka lasek salami i kilka małych szynek dojrzewających.Jeśli zostały wyprodukowane jako typowe dojrzewające ( fermentacja mlekowa) to, możesz je przechowywać kilka miesięcy dłużej w lodówce. Będziesz miał je bardziej wysuszone.Dlatego, że w niższych temperaturach spowolnisz reakcje utleniania tłuszczy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Września 2010 jeśli chodzi o tą polską to lepiej nie ryzykować bo nie wiadomo kto i jak ją naprawdę zrobił Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukulinka Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Witam, kupiłam we Francji kiełbasy dojrzewające ale dość świeże i miękkie; chciałabym by trochę stwardniały ale obawiam się, że mogą się zepsuć. Jeżeli powiesiłabym je (dość blisko siebie - nie mam miejsca na tyle) w pomieszczeniu zimnym i przewiewnym to nie powinno się nic stać?? Jak dlugo mogą tak wisieć?? z góry ogromnie dziękuje za odpowiedź, Pozdrawiam, Cecylia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 kupiłam we Francji kiełbasy dojrzewające ale dość świeże i miękkie; chciałabym by trochę stwardniały ale obawiam się, że mogą się zepsuć. Jeżeli powiesiłabym je (dość blisko siebie - nie mam miejsca na tyle) w pomieszczeniu zimnym i przewiewnym to nie powinno się nic stać?? Jak dlugo mogą tak wisieć??Pomieszczenie odpowiednie lecz nie wiem, jaka występuje wilgotność, która jest odpowiedzialna za równomierne wysychanie produktu. Wisieć mogą dość długo, czyli miesiąc lub krotność. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukulinka Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Dziekuje za odpowiedz pokój raczej jest suchy - to chyba dobrze tak?? Za jakieś 2 - 3 tygodnie zacznie sie robic ciepło boje sie ze temperatura w pokoju może być powyżej 15/18st - czy to nie zaszkodzi kiełbasom, może lepiej bedzie wsadzić je do lodówki? tam nie ma przewiewu wiec nie wiem czy to dobry pomysł.Byłabym ogromnie wdzieczna za odpowiedz! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 pokój raczej jest suchy - to chyba dobrze tak?? No nie za bardzo, do odpowiedniago wysychania potrzebna jest też odpowiednia wilgotność. A w lodówce, może i lepiej, zależy od typu kiełbasy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.