RaV22 Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Października 2010 Wędzę często (2-3 razy w miesiącu), ale nie zawsze chce mi sie sięgać po aparat. Tym razem był pod ręką, więc wklejam zdjęcia moich wędzonek. Boczek, szynki, polędwica i pierś z indyka. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Października 2010 Klasa.Pierwsza klasa :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2010 RaV22 piękna produkcja :clap: Jeśli tak często wędzisz to nie ukrywaj się , bo naprawdę jest na co popatrzeć. :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Października 2010 Minie się podoba najbardziej wiązanie jakoś nigdy tego dobrze nie zrobię :blush: Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Października 2010 RaV22, No brawo. Pysznie wyglądają. Jakbyś pokazał przekroje to ślinotok murowany :grin: Współczuję sąsiadom co na Twój balkon mają widok. Pewnie ich skręca. Całe szczęście że wysoko to tak łatwo nie wejdą. :clap: :clap: :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Października 2010 Pięknie. :clap: Przy okazji daj "przepis" na ten "balkonowy rozpraszacz dymu". :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Października 2010 Przekroje z boczku, którego nie parzę i wczoraj wędzonych polędwiczek na zimno. Reszta będzie jutro jutro na razie sparzone i stygną, dobrze że na dworze 8°C, więc wiszą na balkonie. Sąsiedzi nie mają ślinotoku bo regularnie się u mnie zaopatrują. Poza tym nic nie czuć. Jak na prawie centrum Warszawy do warunki do wędzenia jak na razie komfortowe. Obawiam się jednak że z mrozami zmniejszy się częstotliwość wędzenia. Dziękuję za pozytywne komentarze, wszystko dzięki Szkole domowego masarstwa. Poprzednie moje wyroby (z przed kursu) nie były tak udane :blush: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2010 RaV22, Nie posiadasz litości i poczucia odpowiedzialności !!! Żeby o tej porze takie fotki zamieszczać ! Idę coś przekąsić bo klawiaturę zaślinię :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2010 A można się spytać jak długo wędziłeś na zimno te polędwiczki? I w jaki sposób wędziłeś boczek? Właśnie mi się zarówno polędwiczki jak i boczek peklują i zastanawiam się nad metodami wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Października 2010 Pyszności :-) Gratulacje. Szkoda, że na zlot Podlaski się nie wybrałeś, jeszcze mocniejsza warszawska ekipa by była :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Października 2010 BoyLer Polędwiczki wędzę ok 16 godzin. Pierwszego dnia 12 godzin, drugiego dowędzam 4 godziny. Temperatura ok 25-30°C Pools Miałem rajd zabytków, na który czekałem cały rok Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2010 Dzięki, tak zrobię te polędwiczki. A pomiędzy wędzeniami przechowujesz je w lodówce, w temperaturze pokojowej, a może coś pośredniego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Października 2010 Jak ciepło to lodówka, teraz zostawiam na noc w wędzarni. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Października 2010 Jeszcze jedno pytanie Jak długo peklowałeś polędwiczki i w jak mocnej solance? Swoje wstawiłem w niedziele w solance 1:10 i zastanawiam się jak długo je trzymać zważywszy na nieduży ich przekrój, tak by nie przesolić, albo nie dosolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Października 2010 Jeszcze jedno pytanie Jak długo peklowałeś polędwiczki i w jak mocnej solance? Swoje wstawiłem w niedziele w solance 1:10 i zastanawiam się jak długo je trzymać zważywszy na nieduży ich przekrój, tak by nie przesolić, albo nie dosolić. http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 tutaj masz odpowiedź . Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Października 2010 Nie pekluję wg tabeli Dziadka, bo wychodzą sporo za słone. 28 g peklosoli, 0,4 l wody na 1 kg polędwiczek, 4 dni peklowania. Codziennie obracanie. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Października 2010 Dzięki, właśnie takiej odpowiedzi "z własnego doświadczenia" potrzebowałem Tabela na pewno jest w wielu sytuacjach użyteczna, ale dotyczy peklowania z nastrzykiwaniem, a do tego nie mam jeszcze "sprzętu". Poza tym mam wrażenie, że trochę trudno porównać delikatną polędwiczkę o przekroju ~5cm do szynki o przekroju ~15cm. Chociaż może się mylę i nie ma to znaczenia Tak czy siak w wielu przepisach stosuje się mniejsze dawki soli niż w tabeli i będę pewnie musiał sam wyczuć jaki jej poziom jest dla mnie optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Października 2010 Prosze pamietać, iż dawka soli uzależniona jest ściśle od czasu peklowania. Zapewniam, że te tabele sa bardzo dobre, jesli się ścisle przestrzega zawartch w nich wskazówek.Oczywiście każdy ma tzw. inny poziom "słoności", co wiąże sie z wypracowaniem swojej metody peklowania.Dla poczatkujacych proponuję peklowanie tradycyjne: 0,80-0,85 kg peklosoli na 10 l wody. Solanką o takim stężeniu zalewamy nasze mieso, biorąc jej 40% w stosunku wagowym do ilości peklowanego mięsa. Po ok. 9-11 dniach poledwice powinny byc gotowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Października 2010 Oczywiście na co dzień korzystam z tabeli peklowania, jednak upodobania smakowe są różne. Na swoje potrzeby ilość soli zmniejszam o 25% względem tego co w tabeli. Nastrzykuję 30-40 ml na 1 kg (1-2 nastrzyki w najgrubszym miejscu). Doszedłem jednak do tego metodą prób i błędów i są to wartości odpowiednie dla mnie, nikogo nie namawiam to takich prób :rolleyes: Polędwiczki pekluję wg "16" (str 34, jak dla polędwiczek pieczonych) 2-3 dni peklowania (zwykle wydłużam do 4) solanką o stężeniu 6-7 Be a to przekroje reszty wędzonek Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Grudnia 2010 No i święta uwędzone http://img155.imageshack.us/img155/7991/img0409vu.th.jpg http://img510.imageshack.us/img510/2340/img0407d.th.jpg http://img152.imageshack.us/img152/3889/img0401d.th.jpg Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Grudnia 2010 No i święta uwędzone :thumbsup: :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Gratuluję udanych wyrobów. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terse Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Grudnia 2010 mam pytanie wiekszość powie tendencyjne ale jako początkujący nie wiem wszystkiego wczoraj wędzenie dziś próba i szok wędzonki są kwaśne może mi ktoś powiedzieć dlaczego tym bardziej że poprzednie wędzenia byly ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Grudnia 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866&postdays=0&postorder=asc&highlight=kwa%B6ne+w%EAdzonki&start=75 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terse Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Grudnia 2010 przeczytałem temat i to prawdopodobnie jest przyczyną kwaśnego smaku dzięki za rade pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.