Jacek Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2006 Często jako dodatki do różnych wyrobów stosujemy ostrą paprykę, zarówno w postaci świeżej jak i suszonej czy mielonej. Papryka taka zawiera spore ilości alkaloidu o nazwie kapsaicyna. Cytując za wikipedią "Kapsaicyna (nazwa systematyczna: trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid), to organiczny związek chemiczny, alkaloid "pikantności" - odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Związek ten bezpośrednio podrażnia komórki kubeczków smakowych oraz błony śluzowej, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej." Dodam, że drażni wszystkie śluzówki a więc i oka i narządów płciowych też a w dużych dawkach może oddziaływać także przez skórę. Często więc dochodzi do podrażnień, próby umycia rąk, nawet kilkukrotne nie zdają się na nić gdyż "Kapsaicyna i jej pochodne nie są rozpuszczalne w wodzie, lecz tylko w alkoholu i tłuszczach.". Skóra naszych rąk zawiera na zewnątrz naturalną warstewkę tłuszczu przez co kapsaicyna dosyć łatwo się przyczepia. Jedyny skuteczny sposób jaki znam to "mycie" rąk za pomocą oleju roślinnego następnie zmycie oleju za pomocą płynu do naczyń i kolejne mycie olejem i tak przynajmniej ze trzy razy. Spirytus (denaturat) jest też bardzo skuteczny niestety mocno wysusza skórę. Piekący smak w jamie ustnej da się złagodzić nie wodą ale winem, którym należy płukać usta a następnie lepiej wypluć (Wypicie mniej więcej szklanki wina nie zawsze jest pożądane) Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zezyrok Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Października 2006 Jacku, jak mozesz pisać o wypluwaniu wina, toz to grzech smiertelny. WINO PO KONSUMCJI OSTRYCH PAPRYCZEK TRZEBA KONIECZNIE WYPIC!!!!!!!!!! A poza tym ten piekący smak w ustach, to jest właśnie to! Zobacz mój przepis na peperoncini z oliwkami i czosnkiem. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 2 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2006 Pisałem to w sensie pracy w kuchni a nie doznań konsumpcyjnych przy stole.Po próbach smakowych potraw czy farszu zachodzi konieczność odzyskania smaku a wypicie wina może być wtedy niewskazane. Podobnie ma sie sprawa z kierowcą.Istnieje co prawda możliwość wypicia szklanki oliwy ale ..... dla mnie to gorsze od wyplucia wina. Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.