Sławek Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Marca 2005 znalazłem w Gdańsku sklepik gdzie mozna zamówić jelitka. Pani ta powiedział że najlepiej przechowuje sie jelita zasolone i zalane wodą w słoiku, twierdziła iż przeleżą pare lat.Jaka jest wasza opinia czy jelita zasypywać solą, czy solą i zalać wodą. Jeżeli jelito się wyciagnie i na moczy do obróbki, a nie wykorzysta czy można z powrotem włożyć do soli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Marca 2005 Cześć.Jest taka ogólna zasada, chyba nawet unormowana, że jelita przechowujemy w stanie suchym zasolonym lub w stanie suszonym. Zawsze mozna je odmoczyć. Bo logicznie biorąc, po co trzymac w solance, skoro solenie ma za główne zadanie własnie pozbawienie produktów solonych wody. Jesli zostanie Ci jelit, zasol je spora ilością soli. Sól zmień ze dwa razy az będzie sucha i zasol na dobre. W poradniku masarza podałem jak ja to od lat robię.Przed uzyciem jelitka moczysz pare godzin i masz jak świeże.Także odzyskają swą elastyczność i wytrrzymałość. Możesz sobie zrobić próbę. W przypadku solenia, masz 100% pewności, że ładnie sie przechowaja.Osobiście nie radzę kupować takich ilości jelit, by przetrzymywac je po kilka lat. Sa zawsze dostepne świeże.Pozdro. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lutego 2006 mam jeszcze jelita ,które mają 7 miesięcy-ostatnio urzywałem ich w pażdzierniku.Są zaypane solą w zamkniętym słoiku w lodówce.Odciąłem kawałek i po moczeniu wyglądają ok-żadnych przebarwień ,zapachów.Czy mogę je spokojnie użyć? Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lutego 2006 Nie czekaj dalej tylko zacznij, je uzywać. Nic nie trwa wiecznie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lutego 2006 7 miesięcy to dla prawidłowo przechowywanych jelit żadne halo statkiem płyną do Polski z Chin "tylko" 3 miesiące.A wracając do tematu to jeśli mamy je zasolone i przechowywane w lodówce / najlepiej w słoiku / powinny wytrzymać do 5 lat. Jednak przyznam racje koledze @Bagno czas się brać do roboty. 3mcie się Mirek Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2006 no to biore sie za białą! Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Lutego 2006 A wracając do tematu to jeśli mamy je zasolone i przechowywane w lodówce / najlepiej w słoiku / powinny wytrzymać do 5 lat. a w zakrętce słoika trzeba zrobic kilka dziurek - wilgoć musi jakoś wydostać się na zewnątrz Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Marca 2006 Witam Dziurki też jak najbardziej ale uwaga na zapachy w lodóce bo jednak jelita do najładniej pachnacych nie należą. Mirek Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Marca 2010 Witam Naprawdę nie mogę określić dokładnie od kiedy posiadam te jelita baranie . Ponad dwa lata na pewno . Nie było żadnego problemu z nadziewaniem . Jelita są przechowywane w soli i w lodówce Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Marca 2010 a w zakrętce słoika trzeba zrobic kilka dziurek - wilgoć musi jakoś wydostać się na zewnątrz Smród, tzn. specyficzny zapach też. Dodam, że kiedyś flaki tak mi w lodówce wyschły, że nie nadały się już do użycia. Ale były bez wilgoci. :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Marca 2010 andrzej k, jaki jest rozmiar prezentowanych na zdjęciu jelit? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Marca 2010 jaki jest rozmiar prezentowanych na zdjęciu jelit? Mam je tak dawno że już nie pamiętam jaki to był rozmiar . Postaram się jednak odpowiedzieć : nadziewałem lejkiem 12mm , bo na 18 bym nie założył . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Marca 2010 Jak dla mnie to 22/24 lub 24+ tylko bez punktu odniesienia to ciężko dokładnie określić, zdjęcia mylą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Marca 2010 Naprawdę nie mogę określić dokładnie od kiedy posiadam te jelita baranie . Ponad dwa lata na pewno . Nie było żadnego problemu z nadziewaniem . Jelita są przechowywane w soli i w lodówce No to w czym problem? Znajomy 6 lat po weselu na ktore byla przerobiona swinka znalazl jelita zasolone w piwnicy i byly ok. Smród, tzn. specyficzny zapach też. Dodam, że kiedyś flaki tak mi w lodówce wyschły, że nie nadały się już do użycia. Ale były bez wilgoci.bylo cza zamoczyc :wink: :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Marca 2010 bylo cza zamoczyc Przy wyjmowaniu ze słoika się połamały. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Marca 2010 Z takich wyschniętych jelit to dobra zabawka dla pieska. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Marca 2010 bylo cza zamoczyc Przy wyjmowaniu ze słoika się połamały. :grin: bylo cza zamoczyc...przed wyjmowaniem ze sloika :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Marca 2010 bylo cza zamoczyc...przed wyjmowaniem ze sloikaNic z tego.To nie pomoże a pies się ucieszy Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Marca 2010 Witak wszystkich członków tej zacnej rodzinyMam trochę pokrewne pytanie jak długo można przechowywać żołądek i w jakich warunkach to robić. Mam czasem dostęp do takich rzeczy a nie zawsze czas i możliwości zrobić salceson od razu stąd moje pytanie.Z góry dziękuje za odpowiedzPozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Marca 2010 pytanie jak długo można przechowywać żołądek i w jakich warunkach to robić. Dokładnie oczyszczony, szczególnie ze złogów tłuszczu, dokładnie zasolony w szczelnym pojemniku, w lodówce - najdłużej trzymałem około miesiąca. Przed użyciem dokładnie wymoczyć, dość długo. Raz miałem przez słabe wymoczenie za słony salceson. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Marca 2010 pis67dzięki za informacje.Dzięki temu nie zmarnuje się kilka żołądków.PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Marca 2010 jak długo można przechowywać żołądek i w jakich warunkach to robić.Dwa, dobrze oczyszczone i nasolone żołądki trzymałam 4 miesiące w lodówce w komorze zerowej. Temperatura nie wyższa niz 2st.C. Po wymoczeniu były jak nowe :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Marca 2010 A ja nasolone żołądki trzymam w zamrżarce i to nawet 6-7 m-cy i też nie narzekam.Ponieważ są solone to nigdy się nie zamarzają całkowicie i potem wystarczy wymoczyć i nadziewać.Nigdy jeszcze żaden mi nie pękł w parzeniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Marca 2010 Ja też miałam zamrożone /zasolone/ jelita w słoiczku ,w zamrażarce. Są zupełnie dobre i można długo przechowywać. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Marca 2010 Ja też miałam zamrożone /zasolone/ jelita w słoiczku ,w zamrażarce. Ja dla próby też zamroziłem , nie widziałem różnicy . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.