Marek_ Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2006 Witam!Czytam wasze forum i strone od dłuższego czasu i zaczynam sie wciągać, myśle juz o przymiarce do stworzenia mojej pierwszej kiełbasy:)I tu moje pytanie apropo wędzarki, gdyż znajduje sie w posiadaniu wędzarki, wbudowanej w stary piec kaflowy i zastanawiam sie czy moze ona być przydatna w wędzeniu czy raczej nie, z tego co pamiętam jak tato robił szynke to troche przykopcona była, tylko nie wiem czy to nie jest wina złego postępowania:/.Czekam na wasze opinie.Pozdrawiam Marek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2006 Witaj MarekMyślę ze to był jakiś błąd w wędzeniu Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 24 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2006 Czyli twierdzisz że takie wędzarki są w porządku.A moze ktoś ma doświadczenie z takimi wędzarkami i udzieli kilku cennych rad?Byłbym bardzo wdzięczny:), Aha i jeszze jedno pytanko, bo tak czytem te przepisy, i w niektórych jest napisane ze wędzieć trzeba 3 a nawet 7 dni? Czy wy tyle wędzicie,bo jak dla mnie mogłobytobyć troche problematyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Listopada 2006 Poczytaj na stronie głównej Wędzenie a wędzić można różnie. Co do okopcenia to przyczyny mogą być różne ale najlepiej doszkolić się z zasad wędzenia i dobrze gdybyś zaopatrzył się w termometr np. może być taki do pieca co, bo jest tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 25 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2006 Poczytaj na stronie głównej Wędzenie a wędzić można różnie. Co do okopcenia to przyczyny mogą być różne ale najlepiej doszkolić się z zasad wędzenia i dobrze gdybyś zaopatrzył się w termometr np. może być taki do pieca co, bo jest tani.Hmm.. tylko zastanawiam sie nad tym jakby ten termometr tam zainstalować, bo ta wędzarnia jest wmururowane w ten piec. Moze jakies propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Listopada 2006 Jeśli możesz wstaw pare zdjęc będzie łatwiej pomóc Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 25 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Listopada 2006 Ciężko będzie ze zdjęciami gdyż nie posiadam aparatu cyfrowego, a z komurą sobie można tylko nerwy poszarpać. Co do wędzarki, mieszkam w domku jednorodzinnym, i w piwnicy znajduje sie piec kaflowy taki jak kiedyś na wsiach w chałupkach budowano, no i są jeszcze do tej pory.:] i na ścianie, nad piecem jest nadmurowane miejsce na wędzarke, i na "odpowadzanie dymu", wiec dym z tej kuchni mozna skierować do wędzarni, ale żeby tam termometr umieścić to juz mała komplikacha, bo jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy to poprostu wywiercenie dziurki na termometr. Drzwiczki do niej są metalowe. A opcja wkładania ręki z termometrem całkowicie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Listopada 2006 Pospacerowałem po necie i według mnie ten termometr bedzie dobry : termometr i jeszcze dwa, też całkiem dobre a może i lepsze: termometr 1 termometr 2 Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 25 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Listopada 2006 Dzieki miro za pomoc, wiec teraz biore sie za zakup, termometru i wiercenie dziury:]Ale pamiętajcie ze to dopiero początek moich pytań, bedziecie mieli przesrane:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Listopada 2006 Marek- obawiam się że termometr wbudowany na stałe ze skalą 120 st , to za mało w czasie nagrzewania wędzarni temperatra jest nie raz o wiele wyższa .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Listopada 2006 Do Twojej wędzarni można zastosować z powodzeniem termometr elektroniczny z sondą (są też takie do 300°C )- masz wtedy długi kabel który Cię nie ogranicza w montażu, a dodatkowo wykorzystasz go do pomiaru temperatur przy parzeniu. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Listopada 2006 Dobry pomysł, Ciekawe jak z jego trwałością, bo 65zł to jak dla mnie biednego studenta nie tak mało:). Ale masz racje, co do tego ze mogłby spełniać dwojaką role podczas produkcji, czyli to byłby zakup dwa w jednym:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Listopada 2006 Ja z powodzeniem używam takiego: http://www.allegro.pl/item144738578_termometr_do_miesa_z_sonda_grill_wedzarnia_.html Oczywiście podczas nagrzewania wędzarni go nie wkładam bo w nim max to 120 st. C, ale podczas wędzenia się sprawdza, podobnie podczas parzenia czy pomiarów wody przy wyrobach z szynkowarki lub pasteryzacji przetworów warzywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Listopada 2006 A ja taki tez kupiłam www stalgast.pl..za 9 zł..... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Listopada 2006 Małgoś !!! Zapodaj ten adres, bo jestem ciekaw !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 27 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Listopada 2006 www.stalgast.plZaglądałem tam i ma racje, tylko teraz są po 10 zł. ale zawsze to lepiej ni 65:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Listopada 2006 Ja też kupiłem dużo termometrów w stalgaście, między innymi termometry do piekarnika i do mierzenia temperatury za oknem. Jak widziałem aukcje na Allegro tak drogie i za te same termometry to napisałem do gostka z zapytaniem. Dostałem odpowiedź typu: on poniósł koszta zakupu w firmie i musi na tym zarobić. Jak zapytałem dlaczego aż tyle to nie przytoczę odpowiedzi i od tego momentu już nie pytam i nie kupuję nim nie sprawdzę czy nie ma w firmie produkującej taniej. Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Listopada 2006 Panowie ja kupiłe trzy szt . i dostałem jeszcze rabat . Więc wyszło po 9 pln. pozdrawiam :tongue: zadymiczy wujtom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Listopada 2006 kupiłem dużo termometrów w stalgaście Papcio Ale po co dużo? Wystarczy jeden do wędzarni ( np.zwykły spirytusowy byle do 200 stopni)- 15 zł drugi - elektroniczny do parzenia za 80zł. -bajer z wieloma funkcjami.(taki co wcięło koledze na Zlocie :devil: ) ucałowania dla PAPCIOWEJ !!!! Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Listopada 2006 a tak na marginesie noszę się z zamiarem kupna termometru elektronicznego, bo te zwykłe już mam w komplecie ( w wędzarni, w piekarniku, w domu do parzenia i na działce do parzenia, nie mam tylko na działce w piekarniku, ale z niego nie korzystam, bo nie mam odpowiedniej dyszy do palnika gazowego) teraz potrzebny byłby taki właśnie do kontrolowania temperatury przy parzeniu, czy przy robieniu serów. w wędzarce mam ten zwykły już nie pamiętam ile za niego dałem właśnie ze stalgastu. mam ich kilka. w wedzarni spisują się świetnie. zamontowałem na stałe i przetrwał już dwie zimy i półtora lata. poprzedni bidoczek spirytusowy mimo obudowy wytrzymał tylko pół roku. A czy ktoś wie gdzie kupić tanio garnek elektryczny z termostatem o pojemności około 20 lirówpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Listopada 2006 Dzięki Fentku za pamięć, Papciowa odwzajemnia pozdrowienia (ciekawe czemu tak chętnie?...) No ja kupiłem 3 termometry na 120stopni, 2 na 300, trzy do piekarnika na 300 stopni, 3 zaokienne, trzy do lodówki lub zamrażarki +-30 stopni. to ze stalgastu. Mam jeszcze jeden który ma 300mm długości szpikulec, 2 termometry o średnicy 85mm na 150 stopni które kiedyś były używane w kotłowniach są nowe ale rok produkcji to lata 60-70 za 5zł sztuka na allego i oba są dokładne) to termometry mechaniczne. I mam jeden termometr elektroniczny do 300 stopni (miałem go na zlocie) termometrów ci u mnie dostatek! nie liczę własnego który sam zrobiłem z czujnikiem na diodzie, oraz termometrów lekarskich aż 4 - dwa elektroniczne i dwa rtęciowe (już po woli nielegalne, bo unii coś się pokręciło) Po co mi tyle? Jak gdzieś zapodzieję jeden to mam zawsze inny pod ręką? W sumie te kotłowe są najlepsze bo mają dużą skale i nie potrzeba szkła powiększającego! Pozdrawiam Cię Fentelku i moja pigówka jest coraz to lepsza, nie zakopałem, nie mam jeszcze ziemi! a byle gdzie to mógłbym potem mieć kłopot z odnalezieniem tego miejsca! Koledzy i koleżanki, odliczanie czas zacząć! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Listopada 2006 noszę się z zamiarem kupna termometru elektronicznegojarek MirekB, z którym masz stały kontakt ( nie wspomnę o Waszej degustacji mojej cytrynówki ) :wink: ma dojście do termometrów elektronicznych po atrakcyjnej cenie - 79zł. Taki termometr z wieloma funkcjami właśnie kupił mi MirekB z dostawą osobistą do domu. :grin: pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Tak więc melduje.Termomert zakupiłem sobie taki jak małgoś wskazała.Zrobiłem kiełbase i szynke wg przepisu z akademi dziadka, tylko zamiast indyczego dałem wołowe mięso i powiem że wyszła pyszna:]. Ale niestety okazało sie że niedostatecznie wysuszyłem szynki, kiełbase z resztą też z tym że ona sie mniej opkopciła:). Problem jest w tym że nie moge tu puścić dymu żeby nie szedł przez wędzarkea ona tylko sie nagrzała, a ciepło musiło by sie utrzymywać przez jakąś 1h, żeby to sie przyzwoicie obsuszyło.I to jest właśnie jedyny mankament mojego wyrobu bo w smaku jest pyszności: :lol: Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Gratulacje Kolego.Nie rozumiem zdania, iz nie możesz tu puscić dymu, aby nie szedł przez wedzarkę?Poczytaj wiadomości zawarte w Akademii - osuszasz nie dymem tylko gorącym powietrzem, powstałym ze spalania suchego drewna, a własciwie żarem jaki jest skutkiem porządnego rozpalenia ognia, suchym drewnem, w ilościach wystarczających do osuszenia wyrobów. Jasnym jest, iz troszke dymku będzie, ale nie jest to istotne w procesie osuszania prowadzonym taką metodą.Dziś po południu wkleje potęzny materiał na temat domowej wędzarenki (kuchennego urzadzenia), który własnie otrzymałem z USA. To dla bojaźliwych niedowiarków. :wink: straszacych młodych adeptów sztuki zadymiarskiej.W przyszły tygodniu zas, spodziewam sie przepisów przeciwpożarowych dot. wędzarni przy - i wewnatrzdomowych, jakie obowiązuja na terenie USA, i Niemiec. Przepisy z Kanady bedą po świetach. Na tej podstawie opracuje poprawki i wnioski do zmiany naszych przepisów, które podeslę naszemu posłowi do dalszej obróbki i wdrożenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Grudnia 2006 :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Pierwszy raz widzę żeby strażak zachęcał usilnie do zabawy zapałkami w domu. :lol: :wink: :tongue: Świat się zmienia :cool: :lol: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.