SZCZEPAN Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Grudnia 2006 SZYNKA- WIEJSKA Przepis na 1kg szynki - Mięsień z szynki 1kg -SOLANKA -Woda przegotowana 1l (wychłodzona do mn10stC.) -Peklosol - 0,10 kg -Cukier -0,005kg Lub 50g miodu -Liść laurowy -2szt -Ziele angielskie -0,005kg -Czosnek -2 ząbki SPOSÓB WYKONANIA 1--Gotujemy 1l wody dodając ziele angielskie czosnek liść laurowy po zagotowaniu schładzamy i dodajemy peklosól,cukier, po czym dokładnie wymieszać 2-Szynkę dokładnie nastrzykujemy i zalewamy pozostałą solanką 3-Masowaniw Tz. Szynkę zalaną solanką w naczyniu takim, aby szło dokładnie wymieszać wymasować po ścianie naczynia w czasie 10-15m i odstawiamy na 72h w temp 5stC. 4-Sznurowanie przędzą lub wkładamy w siatkę 5-Osuszanie 3-5h na powietrzu 6-Wędzenie można wędzić na każdy sposób, jaki kto lubi Bardzo dużo czytelników nie ma dostępu do wędzarni a chcieliby zrobić sobie szyneczkę Polecam sposób babuni tz. Piekarnik czas pieczenia 1,5h w 200 stC Smacznego Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Witam! Dzięki za przepis na pyszną szyneczkę szczególnie teraz przed świętami gdyż szukałam jakiegoś przepisu na dobrą i w miarę szybko peklowaną szynkę. Właśnie jestem po degustacji szynki w/g wyżej wymienionego przepisu i pragnę ją polecić bo jest super. Próba szczególna - nowy przepis i nowa wędzarnia kupiona u Pana Grzegorza. Wszystko o.k. :!: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Pieczenie 1,5h w 200 stopniach ???To ja już nic nie rozumiem...Szczepan pisze tutaj o pieczeniu szynki w piekarniku i nie było by nic dziwnego w tym, że jak ostatnio poleciłem taką obróbkę mięsa to spotkało się to z małym oburzeniem....A szczepan z tego co widzę wiele zrobił dla forum i receptur...To jak to w końcu z tym wszystkim jest ? Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2011 To jak to w końcu z tym wszystkim jest ? Polecam sposób babuni tz. Piekarnik To jest przepis Szczepana i miał do tego prawo . Nie słyszałem żeby ktoś na forum ten przepis powielił . Może przegapiłem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Nie słyszałem żeby ktoś na forum ten przepis powielił . Może przegapiłem Oj, chyba tak. Właśnie jestem po degustacji szynki w/g wyżej wymienionego przepisu i pragnę ją polecić bo jest superKiedyś nawet sam "sparzyłem" uwędzoną polędwicę w piekarniku. Jedna próba była udana, druga mniej i więcej tak nie robiłem. Parzyłem/dopiekałem na kratce w blaszce z wodą w temp. poniżej 100 st.C. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2011 różnica w obróbce termicznej jest znacząca Oczywiście. Przytoczyłem tylko przykład jak ratowałem się w sytuacji gdy żona na kuchni "rządziła garami" i nie było wolnego palnika, a że była to polędwica a nie szynka to i temperaturę dałem niską. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2011 -Peklosol - 0,10 kg . . Polecam sposób babuni tz. Piekarnik czas pieczenia 1,5h w 200 stC Niedawno była dyskusja na temat pieczenia w wysokiej temperaturze wyrobów peklowanych. Chodziło o powstawanie nitrozoamin. Wnioskiem było, że nie jest zalecane pieczenie mięs peklowanych w temperaturze powyżej 130 stC. Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Tak dokładnie dyskusja podejmowana była w tym temacie:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8154Po prostu sam się zagubiłem... bo tutaj jest inaczej, tam inaczej...To gdzie w końcu jest consensus zeby wykonac prawdziwie pieczona szynkę/pieczen peklowaną ?? Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Po prostu sam się zagubiłem... bo tutaj jest inaczej, tam inaczej... Zwróćcie uwagę że przepisz Szczepana jest z 2006 a badania dotyczące szkodliwości wysoko termicznej obróbki mies peklowanych są troszkę nowsze świat się zmienia a słowo pisane cierpliwe i stałe Wiec albo zrób na samej soli piecz jak zalecił Szczepan .... albo na peklosoli ale obniż temperaturę pieczenia poniżej 100st i zwiększ dwukrotnie czas obróbki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2011 :grin: Misiekk85 :grin: solę zawsze szynki razem do wędzenia i do pieczenia :grin: nie raz te co idą do pieczenia to zamrażam jak nie potrzebuję w danej chwili ich piec.Najpierw je obsmażam i do piekarnika,piekę tem.250*C,220,200,180,160 tą tem. zmniejszam co 0,5 h.Jak na razie po zjedzeniu takiej szynki dobrze się trzymam :grin: ale nie widzieliście jak się puszcze. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Grudnia 2011 W naturze ludzkiej jest już żeby się truć :grin: - papierochy , alkohol, dragi...... jak zjemy "od wielkiego dzwonu" peklowaną, pieczoną w całości szynkę SZCZEPANA to nie umrzemy na drugi dzień a co z tradycyjnym prosiaczkiem na imprezach - w tym na naszych zlotach? :rolleyes: A szczepan z tego co widzę wiele zrobił dla forum i receptur...hmmmmm... tu pozwolę sobie wrzucić kamyczek do tej machiny :rolleyes: - zadaj sobie kolego trud i poszukaj dlaczego :tongue: owszem jest kilka udanych rzeczy ale niestety całość przykryła przykra postawa - ot taka moja opinia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2011 hmmmmm... tu pozwolę sobie wrzucić kamyczek do tej machiny :rolleyes: - zadaj sobie kolego trud i poszukaj dlaczego :tongue: owszem jest kilka udanych rzeczy ale niestety całość przykryła przykra postawa - ot taka moja opiniaa juz myslalem ze wszyscy zapomnieli :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskaro Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Lutego 2012 Witam według przepisu powyżej wędzona 25 godzin tem. 40 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomfil Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 witam a jak parzyć te szynki ile czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 witam a jak parzyć te szynki ile czasu a wszystko jest napisane na stronie głównej,,,trzeba tylko chcieć przeczytać :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Grudnia 2013 i mój "Legoland" Dzisiejsze wędzenie- 2 szynki z kością bez golonek ,waga każdej z nich ok. 7,5 kg. Jutro wędzenia cd. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Jeśli mogę zapytać jak długo będziesz wedzic takie kolosy? Napisane z mojej Nokii 3210. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Dzisiaj wędzę od 9 rano...Wędzić będę do 18.00 . Jutro pobudka i około 8 godzin , z tym,że w 30 C . Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Rozumiem że to będziesz parzyć? Moja największa szynka wędzona z kością ważyła ponad 12kg:) Nazwa handlowa szynka z nogą hehe. Dobrze że mam garnuszek 60 litrowy:) Najbardziej bałem się właśnie parzenia ale wyszła super. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Będę parzyć..będę .Też mam taki "garnuszek" akurat na takie wyroby . Kiedyś też miałam taką,ponad 11 kg Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Ta wielka szynka była moim tortem:) na rodzinnej imprezie na 25 osób podawałem ją wtedy na ciepło. Po sparzeniu i przestudzeniu natarłem przyprawami i włożyłem do piekarnika na 1h przed podaniem, kroiłem spore kawałki przy gościach - była hitem wieczoru. Dobrze że całej nie zjedli choć kolejka po dokładki się nie kończyła. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Grudnia 2013 A moja szynka to w święta wędruje ze mną po rodzinie ..i zawsze zostaje mocno uszczuplona Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Grudnia 2013 A jakie było zdziwienie gości, wtedy dopiero zaczynałem wędzić i nikt się nie spodziewał takiej potrawy, na wstępie powiedziałem że będzie golonka podana około 20tej ale w sklepie była tylko jedna sztuka, jak wniosłem taką szynkę wszystkim szczęka opadła. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Ja w sumie wolę wędzić taką większą szynkę niż małe..Według mnie,ma ona niepowtarzalny smak..i jest tak długo soczysta. Co do Twoich gości SIVON ,to wyobrażam sobie ich zdziwione miny Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Grudnia 2013 O kurcze... Małgosiu ja Ciebie podziwiam za odwagę Nigdy nawet nie pomyślałam żeby zmierzyć się z tak dużą szynką Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.