Wędliny Domowe
Drukuj

Schab z boczkiem z koszyczka

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego (lub z dzika)
  • 1 kg boczku wieprzowego wędzonego http://www.chefpaul.net/boczek2.html
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka wielokolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 jagód angielskiego ziela
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki czerwonego Tabasko
  • 1 kieliszek (250g) czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kieliszek (50g) nalewki z głogu (może być jałowcówka)
  • 2 cebule
  • 2 główki czosnku


Sposób przygotowania:

Wszystkie suche przyprawy rozetrzeć w moździerzu z solą. Natrzeć mieszanką schab i boczek pokrajany w plastry o grubości około 1 cm.


Przygotować marynatę: wymieszać sos Worcestershire, sos Tabasco ze szklanką wody. Zagotować. Cebulę pokroić w półtalarki a czosnek posiekać. Wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut. Wlać ocet balsamiczny, wino, i nalewkę. Nie gotować, nakryć przykrywką i odstawić do wystudzenia. Wyjąć z zalewy cebulę i czosnek.
Układać mięso w misce warstwami przesypując cebulą i czosnkiem i polewając marynatą. Marynować w lodówce (temp około 50C) przez trzy dni.
Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem

Przygotować glazurę:

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 kieliszki (100g) nalewki z głogu (może być jałowcówka)
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 słój (0,9 litra) pasteryzowanych pomidorów http://www.chefpaul.net/tomato2.html
  • 1 główka czosnku
  • 1 marynowana papryczka japaleno (może być inna pikantna)
  • sól i pieprz do smaku
  • marynata pozostała z marynowania mięsa


Wszystkie składniki wymieszać blenderem
Plastry schabu i boczku przekrajać na połowę i układać w koszyczkach do grillowania (lub nadziać na szpikulce), naprzemian schab i boczek.


Grillować na bardzo gorącym węglu po około 3 minuty z każdej strony (razem 12 minut) smarując każdą upieczoną stronę glazurą.


Podawać z ziemniakami z grilla http://www.chefpaul.net/pyrki1.html i serem mozarella z pomidorem i kaparami.


Smacznego ChefPaul

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież